Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mluvte se svým mužem

Když jsme čekali naši první i druhou dceru, byla to pro mě zajímavá období. Moje žena tehdy přečetla a nastudovala mnoho textů a knih zabývajících se těhotenstvím a porodem. Nadšeně mi o všem vyprávěla a já dostal všechny informace, aniž jsem vyvinul jakoukoliv aktivitu. O všem jsme si povídali, probírali, tříbili názory. K porodům jsem šel jako velmi informovaný a málo co by mě tehdy zaskočilo.

monica and michael sweet

Tento způsob komunikace používáme stále a oba dva. Já s ní mluvím o svých plánech, záměrech a názorech, o všem, co dělám a ona dělá to samé. Mnohokrát mě svými postřehy inspiruje a já najednou vidím, že to, co chci mohu dělat i jinak. Někdy mě samozřejmě i "setře", ale vždy je to plodná spolupráce a posouvá nás velmi rychle za vším, co děláme. Proto mě během mé praxe zarazila jedna skutečnost, se kterou jsem se začal setkávat velmi často. Vypadá to asi takto:
Probíhá sezení, s klientkou vyřešíme potíže, se kterými přišla. Je vidět, jak se jí ulevilo a pak povídá: "To nemůžu před svým mužem vůbec říct." Divím se, " Co mu nemůžete říct?" a čekám, co odpoví. "No, jak ta terapie funguje, to by určitě nepochopil," a mávne rukou. "A co by na tom nepochopil?" dělám hloupého. "On je materialisticky založenej a tohle je mimo jeho způsob myšlení." Divil jsem se, že je někdo schopen neinformovat nejbližšího člověka ve svém životě o tom, co zažívá, jaké má nové zkušenosti a o tom, co mu pomáhá. Ale každý to má asi jinak.
Jednou mi zase povídá účastnice semináře: "Já jsem ani nemohla doma říct, kam jdu." a tváří se spiklenecky. "Ten můj je úplně jinej a vůbec by nepochopil, že něco takovýho dělám. Tak jsem mu řekla, že jdu na akci s kamarádkama," zvedám obočí, "Opravdu by to nepochopil?" ptám se, "No jasně, že ne. On na tohle není." povzdychne si. Přitom, co je nepochopitelného nebo špatného na tom, že si chce zlepšit život a zbavit se nepříjemných pocitů, které jí omezují? Nic. Ale ona má přesto dojem, že o tom co dělá, nemůže doma otevřeně mluvit. Pro ni je lepší vyhnout se konfrontaci s jiným pohledem na svět v podání jejího "chlapa".
Přijedu domů a moje žena mi vypráví o svém zážitku. Připravuje těhotné na bezbolestný porod a měla zrovna setkání s jednou z nich. Budoucí maminka byla těsně před porodem a její manžel ji celý vystrašený z celé té hrůzy kolem příchodu jejich miminka tlačil do porodu v porodnici, kam s ní ale nechtěl jet, protože sám nemocnice nesnáší. Tak se jí moje žena ptala, proč ho postupně neinformovala a nepřipravovala, měla na to přeci 9 měsíců času! "On by to nepochopil! On na to není." Zase ta stejná obehraná písnička. Kde se to jen všechny ty ženy naučily?
Je jasné, že tenhle způsob nekomunikace, nesdělování si svých zkušeností, má vždy svůj původ někde v minulosti. Někdy jsme se takhle naučili jednat. Ve valné většině případů je na vině rodina, kde se jednalo stejným způsobem, kdy maminka většinou o svých problémech a záměrech s tatínkem příliš nehovořila. Případně jsme si během dětství a dospívání řekli, že pro jistotu nebudeme rodičům nic o svých zkušenostech a plánech říkat, protože by to "nepochopili". To by bylo řečí! A tento model chování pak používáme v celém svém životě. Ale když si to uvědomíte, nejsme vítězi. Nikoho jsme nepřelstili ani nedoběhli. Jen jsme ochudili sebe o pohled z druhé strany a partnera nebo partnerku o možnost podílet se na společném životě a učit se.
Proto komunikujte! O všech vašich plánech a zkušenostech. Vytváříte tak prostor pro společný rozvoj a učíte své nejbližší nahlížet do vašeho světa a respektovat vaše úhly pohledu. A nebojte se. Je to v zájmu všech. Zahoďte tedy za hlavu všechny pochybnosti a přestaňte si myslet, že jedině vy jste schopni pochopení a rozvoje. Všichni jsme tvoři chápaví a pochopení dříve nebo později přijde. Avšak jedině tehdy, když nebudeme neustále něco tajit.

Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | pátek 4.5.2012 20:28 | karma článku: 21,08 | přečteno: 1874x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz