Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak (ne)respektovat menšiny

Jsme demokratickou společností. A přesto, že každý má právo vyjádřit svůj názor a žít podle svých přesvědčení, uděláme cokoliv pro to, abychom odlišnost potřeli v jejím zárodku. Co je jiné a nechápeme to, nebude! Demokracie nedemokracie.

foto: Georgia Peach

Již dlouho sleduji mediální humbuk okolo domácích porodů. A bavím se, jak mocní tohoto státu chřestí těmi nejsilnějšími zbraněmi, oblékají brnění a snaží se zastrašit a zadupat do země téměř bezbranné zastánkyně a zastánce zlepšení podmínek porodů v porodnicích i doma.
Když celá kauza vygradovala odsouzením porodní asistentky Ivany Königsmarkové, v podivném procesu iniciovaném zdravotní pojišťovnou, vypadalo to už jako hon na čarodějnice. Nejsme v tom ale sami. V sousedním Maďarsku jsou ještě dál. Tam porodní asistentku Agnes Gereb rovnou zavřeli. Manipuluje se zde statistikami, vzduchem létají neověřitelná a někdy neuvěřitelná čísla, za asistenci u domácího porohu hrozí milionová pokuta a podobně. Zdá se, že státní dinosaurus se svými čtyřiceti tunami živé váhy se definitivně rozhodl zašlápnout několikagramovou myš pod svýma nohama. Prý je nebezpečná a ohrožuje ho!
Problémem je, že současné ženy již nejsou nevědomé ovce, které si nechají cokoliv nakukat a vnutit to, co nechtějí. Platí to i u porodu. Jsou vzdělané, znají už svá práva a vědí, že nemocnice a lékaři jsou jen poskytovateli služeb, za které dostávají bohatě zaplaceno. Přesto ve zdravotnictví vládne hluboká totalita v myšlení, která přetrvává i dvacet dva let po změně systému.
Jak by se nám líbilo, kdybychom přišli do prodejny s oblečením a tam nám hned u vchodu vrazili do ruky místo kalhot košili. Ke všemu by byla o tři čísla menší. A vůbec nikdo by se s námi nebavil, že to nechceme. Přišel jsi nakoupit, tak tady máš nákup. Zaplať a vypadni! To není utopie. Tenhle příběh mi vyprávěla teta, která v osmdesátých letech žila v Moskvě a takto se tam nakupovalo běžně.
Při porodech, ale i jinde se razí stejný model: My ti tady něco dáme. Rozhodně se s tebou nechceme moc vybavovat. Jsi jen hloupá rodička, která tady nemá žádná práva a my jsme lékaři. Na úroveň nekoukej a buď spokojená s tím co máš. Protože tě klidně budeme strašit vším, co by se ještě mohlo stát, kdyby sis moc vyskakovala a chtěla nějaký hlouposti, co ti nakukala nějaká "militantní porodní bába". Těch komplikací, kterých jsme tě uchránili je tolik, že nám za to ještě ráda budeš děkovat a nakonec nám přineseš stejně bomboniéru, protože ti namluvíme, že jsme zachránili dítě i tebe před smrtí.
Jen tak mimochodem, pro nevěřící Tomáše, odkazuji na ten lepší případ starostlivosti v porodnicích ve fejetonu Michaely Marksové Tominové, který vyšel na OnaDnes.
Takže o co vlastně jde? To asi nikdo neví. Ale jedno vím jistě. Ženy chtějí rodit v důstojných podmínkách a volit si kde a jak porod proběhne. Muži, tedy lékaři jim tvrdí, že už to lépe nejde a že jen oni vědí, tedy ti muži, jak dobře porodit. Směšné ne? Žádný chlap, a tím jsem si stoprocentně jistý, nikdy neporodil a nikdy nemůže mít stejnou zkušenost s porodem jako žena. Ano, může u porodu asistovat, může teoreticky všechno nastudovat, zasahovat do jeho průběhu, ale nikdy nemůže mít tu samou fyzickou a psychickou zkušenost s porodem jako kterákoliv prvorodička. A tedy pokud žena něco u porodu chce, měla by to dostat. Protože to ona rodí a ne lékař. Na západ od nás už to pochopili dávno. Pochopí to i čeští lékaři? Vycestují tam na stáže? A kdy?
Zároveň se tu krásně ukazuje, jak si kdejaká, se státem spřízněná instituce, honí triko na bezbranné menšině. Tady to jsou porodní asistentky a matky rodící doma, jinde si schladí žáhu na rodičích, kteří nechtějí povinné očkování svých dětí a nebo zadupou do země řidiče, co si dovolí zesměšnit plakátky politiků v autobuse. Ano. Jsou to "militantní podvratné živly", tak je třeba s nimi zatočit. Nemají mít jiné názory než vrchnost! Dinosauři vymřeli, protože se nepřizpůsobili novým podmínkám. Stane se to i s těmi současnými?
Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | pátek 1.6.2012 20:00 | karma článku: 12,03 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz