Jak (ne)respektovat menšiny

Jsme demokratickou společností. A přesto, že každý má právo vyjádřit svůj názor a žít podle svých přesvědčení, uděláme cokoliv pro to, abychom odlišnost potřeli v jejím zárodku. Co je jiné a nechápeme to, nebude! Demokracie nedemokracie.

foto: Georgia Peach

Již dlouho sleduji mediální humbuk okolo domácích porodů. A bavím se, jak mocní tohoto státu chřestí těmi nejsilnějšími zbraněmi, oblékají brnění a snaží se zastrašit a zadupat do země téměř bezbranné zastánkyně a zastánce zlepšení podmínek porodů v porodnicích i doma.
Když celá kauza vygradovala odsouzením porodní asistentky Ivany Königsmarkové, v podivném procesu iniciovaném zdravotní pojišťovnou, vypadalo to už jako hon na čarodějnice. Nejsme v tom ale sami. V sousedním Maďarsku jsou ještě dál. Tam porodní asistentku Agnes Gereb rovnou zavřeli. Manipuluje se zde statistikami, vzduchem létají neověřitelná a někdy neuvěřitelná čísla, za asistenci u domácího porohu hrozí milionová pokuta a podobně. Zdá se, že státní dinosaurus se svými čtyřiceti tunami živé váhy se definitivně rozhodl zašlápnout několikagramovou myš pod svýma nohama. Prý je nebezpečná a ohrožuje ho!
Problémem je, že současné ženy již nejsou nevědomé ovce, které si nechají cokoliv nakukat a vnutit to, co nechtějí. Platí to i u porodu. Jsou vzdělané, znají už svá práva a vědí, že nemocnice a lékaři jsou jen poskytovateli služeb, za které dostávají bohatě zaplaceno. Přesto ve zdravotnictví vládne hluboká totalita v myšlení, která přetrvává i dvacet dva let po změně systému.
Jak by se nám líbilo, kdybychom přišli do prodejny s oblečením a tam nám hned u vchodu vrazili do ruky místo kalhot košili. Ke všemu by byla o tři čísla menší. A vůbec nikdo by se s námi nebavil, že to nechceme. Přišel jsi nakoupit, tak tady máš nákup. Zaplať a vypadni! To není utopie. Tenhle příběh mi vyprávěla teta, která v osmdesátých letech žila v Moskvě a takto se tam nakupovalo běžně.
Při porodech, ale i jinde se razí stejný model: My ti tady něco dáme. Rozhodně se s tebou nechceme moc vybavovat. Jsi jen hloupá rodička, která tady nemá žádná práva a my jsme lékaři. Na úroveň nekoukej a buď spokojená s tím co máš. Protože tě klidně budeme strašit vším, co by se ještě mohlo stát, kdyby sis moc vyskakovala a chtěla nějaký hlouposti, co ti nakukala nějaká "militantní porodní bába". Těch komplikací, kterých jsme tě uchránili je tolik, že nám za to ještě ráda budeš děkovat a nakonec nám přineseš stejně bomboniéru, protože ti namluvíme, že jsme zachránili dítě i tebe před smrtí.
Jen tak mimochodem, pro nevěřící Tomáše, odkazuji na ten lepší případ starostlivosti v porodnicích ve fejetonu Michaely Marksové Tominové, který vyšel na OnaDnes.
Takže o co vlastně jde? To asi nikdo neví. Ale jedno vím jistě. Ženy chtějí rodit v důstojných podmínkách a volit si kde a jak porod proběhne. Muži, tedy lékaři jim tvrdí, že už to lépe nejde a že jen oni vědí, tedy ti muži, jak dobře porodit. Směšné ne? Žádný chlap, a tím jsem si stoprocentně jistý, nikdy neporodil a nikdy nemůže mít stejnou zkušenost s porodem jako žena. Ano, může u porodu asistovat, může teoreticky všechno nastudovat, zasahovat do jeho průběhu, ale nikdy nemůže mít tu samou fyzickou a psychickou zkušenost s porodem jako kterákoliv prvorodička. A tedy pokud žena něco u porodu chce, měla by to dostat. Protože to ona rodí a ne lékař. Na západ od nás už to pochopili dávno. Pochopí to i čeští lékaři? Vycestují tam na stáže? A kdy?
Zároveň se tu krásně ukazuje, jak si kdejaká, se státem spřízněná instituce, honí triko na bezbranné menšině. Tady to jsou porodní asistentky a matky rodící doma, jinde si schladí žáhu na rodičích, kteří nechtějí povinné očkování svých dětí a nebo zadupou do země řidiče, co si dovolí zesměšnit plakátky politiků v autobuse. Ano. Jsou to "militantní podvratné živly", tak je třeba s nimi zatočit. Nemají mít jiné názory než vrchnost! Dinosauři vymřeli, protože se nepřizpůsobili novým podmínkám. Stane se to i s těmi současnými?
Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | pátek 1.6.2012 20:00 | karma článku: 12,03 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67