Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chudoba je nemoc I

V naší společnosti vládne hluboce zakořeněná tolerance k chudobě a stejně hluboce zakořeněná averze vůči bohatství. Kdo je chudý je ctnostný a ten, kdo je bohatý je lump. Máte to také tak?

Dva světy. Zamyslete se, co ve vás vzbuzuje sympatie či odpor?PIPELINE & Fernando Niento

Napadlo vás někdy, že chudoba je vlastně stav naší mysli založený na zkušenosti, kterou jsme ve svém životě prodělali? A jako takový je tento stav vlastně naším duševním omezením. I kdybychom sebevíce chtěli, nemáme nad tím moc. Nemáme moc nad svým životem, nemůžeme si dělat, co bychom chtěli.
Na mých přednáškách často zjišťuji, jaký vztah k penězům mají posluchači. Kolik peněz jsou ochotni připustit do svého života. A jaké je překvapení, že je to vždy pouze ta částka, kterou mají jako svůj měsíční příjem. Ani o trochu víc. Bez výjimky.
Na vině je náš systém přesvědčení. Jsou to informace, které jsme získali ve valné většině během dětství a ze kterých jsme si udělali podvědomé programy. Znamená to, že se jimi řídíme a nevíme proč. A hlavně je nedokážeme obejít. Týká se to i našeho vztahu k penězům a bohatství obecně.
Proč tedy nedokážeme vydělávat víc? Ptám-li se posluchačů dál, dozvídáme se odkud to pramení. Většinou když byli malí neměla jejich rodina nikdy žádný nadbytek. Rodiče se o ně sice starali vzorně, ale peněz bylo jen tak tak na nejnutnější potřeby. Často slýchali: "Nemusíme být bohatí. Stejně by nám lidi záviděli. Stačí když se máme rádi." O sousedech nebo známých, kteří měli více peněz, se říkalo, že to stejně nakradli. Ke všemu to byli, podle vyjádření rodičů, zlí lidé.
Co se stane v dětské hlavě, když dostane takovéto informace? Vytvoří se program: Ten kdo je bohatý krade, je zlý, každý mu závidí a nebude ho mít nikdo rád. A to přece nikdo nechce. Tenhle program vás pak bude provázet celý život. A nedokážete to dlouhodobě změnit. Vaše podvědomí vás bude neustále nutit dodržet vložený program.
Co to způsobí? V práci za vámi přijde šéf a řekne, že je s vámi spokojený a zvýší vám plat na dvojnásobek. Budete sice rádi, ale začnou se dít zajímavé věci. V tom lepším případě všechny peníze, které vyděláte "navíc", rozházíte, utratíte a nebo rozdáte a zbyde vám jen tolik, kolik jste měli předtím. Ani si navíc nebudete uvědomovat, kam vlastně přišly. Nebo záhy po přidání uděláte několik zásadních chyb a nakonec vás ze zaměstnání pro neschopnost vyhodí. A vy si budete muset hledat nové místo. V novém místě dostanete přesně stejný plat jako před tím než jste dostali přidáno. V tom horším případě si zlomíte ošklivě nohu, abyste nemuseli do práce dlouhodobě docházet. Jen abyste se vyhnuli vyššímu příjmu. Program je program, ten se musí dodržet. I když o něm vůbec vědomě nevíme.
Ještě je častá jedna varianta. A to u těch, kteří vydělávají větší částky jednorázově. Ti jsou pak jakoby paralyzováni a nic se jim nedaří, do ničeho se jim nechce nebo se cítí velice špatně a nejsou schopni plně pracovat. A to až do doby, kdy všechny peníze neutratí. Pak se zase "nastartují" a začne se jim konečně dařit. Ovšem zas jen do té doby, než vydělají další "balík".
Přitom peníze jsou jen prostředkem k vytváření bohatého života. Dávají nám svobodu. Dělat to, co opravdu chceme. Stejně to vyjádřil i Miloš Forman, který řekl, že teprve peníze ho udělaly skutečně svobodným. Sice vidíme v médiích kauzy, které nás jen utvrzují v tom, že ten, kdo má peníze si je nakrad, ale to je jen mediální střípek reality. Ve skutečnosti ti kdo nejvíce celosvětově přispívají na dobročinné účely nejsou ti chudí, ale právě naopak. Ti, kdo podporují rozvoj umění, jsou zase ti, kteří mají nadbytek.
Pokud tedy máme negativní přístup k bohatství ve svém životě, měli bychom to ve vlastním zájmu změnit. Ne proto, abychom někomu něco dokázali, nebo jenom z touhy peníze hromadit, ale proto, abysme žili život podle svých představ a mohli být zároveň prospěšní druhým. Protože z našeho nadbytku pak může vzniknout spousta dobrého pro lidi kolem nás.
Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | pondělí 7.5.2012 20:15 | karma článku: 23,01 | přečteno: 2378x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz