Poněkud podezřelý spěch

Církevní restituce. Sněmovna k nim stanovisko zatím nezaujala. Nejenom nám v opozici nebylo jasné, jak vláda došla k výši majetku, který chce vracet či nahradit církvím. Na oprávněný požadavek reagovala vládní koalice tak, že v průběhu jediné noci sepsala pět rukopisných stránek s jakýmsi výčtem. Pobavilo mě, že když tento doplněk vidělo několik soudních znalců, uvedli prý, že podpisem pod něco takového by si říkali o dvanáct, nikoliv tisíc, ale let žaláře. Přesto vláda spěchá, a žádá projednání problematiky už v úterý.

Proč ten spěch? Problém se nějak vyvíjí-nevyvíjí už skoro osmnáct let a najednou má být vyřešen prakticky přes noc. Podezřelé? Nevím jak komu, ale mě to tak připadá. V ocenění vraceného nebo nahrazovaného majetku zřejmě bude jedna velká potíž. Suma, zdá se, vznikla na základě současných tržních cen. A to je problém. Proč? Protože církevní restituce by měly být stejné, jako restituce ostatní. Znamená to, že i církevní nároky musejí vycházet z tabulkových cen, podložených znaleckými posudky.

Kdo by nesouhlasil s tím, že musí být vráceno, co bylo ukradeno. Nicméně existuje podezření, že vracet, či nahrazovat církvím by se měl i jiný majetek, než ten, o který přišly zásahem komunistů. Proto mi samo vyčíslení majetku, tedy objektů, pozemků a dalších nároků nestačí. Požaduji, aby u každého nároku byl uveden i datum, kdy k vyvlastnění došlo. Nerad bych totiž, aby byla v případě církevních restitucí prolomena dolní restituční hranice, která je stanovena 25.únorem 1948. Aby nebyl mezi vraceným majetkem „náhodou“ i ten, o který církev přišla na základě poválečných znárodňovacích dekretů v roce 1945, anebo ještě dřív v roce 1919, kdy pod heslem „Odčinit Bílou horu“ došlo k obstavení velkostatků a pozemkové reformě. Anebo dokonce majetek odebraný ještě za Josefa II., z jehož církevních reforem bolí zejména katolickou církev hlava ještě dnes.

Proto jsem proti spěchu. Ono by se totiž snadno mohlo stát, že mne - a vlastně nás všechny - kdosi míní vodit za nos! 

Autor: Miloslav Vlček | pondělí 5.5.2008 17:28 | karma článku: 27,43 | přečteno: 2659x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33