O spojených nádobách

Přečtu si noviny a zírám. Hejtmanům najednou vadí jejich modrý dres. Ta barva je totiž spojuje s týmem, který teď vládne této zemi. Současní vládci krajů jsou naštvaní. Také poznatky z předvolebních mítinků, vypovídají o stále zjevnější, někdy částečné, jindy úplné distanci „modrého vedení krajů“ od celostátní politiky. Mnohdy je doslovně slyšet: „Nehlasujete pro Julínka, ale pro hejtmana...“ jméno si dosaď každý, jaké chceš.

To vše musí a také má své příčiny. Reálně totiž hrozí, že mnozí z prvních mužů kraje svoje pozice neobhájí. A to jim logicky vadí. Popularita kroků, prováděných vládou není mezi lidmi veliká. Proto ten vzkaz do pražského podhradí. - Nedělejte raději nic, jinak to nevyhrajeme a o místa přijdeme!
Hejtmani jsou jak ty pomyslné korouhvičky na krajských radnicích! Hlásají jen co se hodí a doufají, že lidem to je jedno. Přitom to byli právě oni, kdo po parlamentních volbách horoval po tvrdém prosazování politiky vlastní strany na celostátní úrovni a přitom na svém vlastním písečku, kde jak kdosi výstižně napsal provize myje provizi, uzavírali mnohdy krkolomné koalice.
V krajích fakticky nejde o ministra Julínka, jako o to, že to byly ministrovy kroky, které umožnily privatizaci krajských nemocnic. Jenže je to netaktické zdůrazňovat. Jen co je doma, se počítá. Nemohu se proto zbavit dojmu, že stranickým veličinám, usazeným v krajích se křesla zalíbila a měnit je na ta případná vládní vlastně ani není proč.
Jenže tak to normálně fungovat nemůže. Či by to tak fungovat nemělo. A teď mluvím za všechny, jak za ty zleva, tak i zprava. Společně voláme po čisté a čitelné politice. Lidé na ni mají právo, říkáme. Je-li tomu opravdu tak a myslíme-li to „negrossovsky“ upřímně, pak tedy uznejme, že ta, či ona politická strana by dle mého neměla být jiná ve vládě a jiná v regionech. Je-li tomu tak, pak to není o politice, ale prostě jen a jen o získání moci. A to za každou cenu a jakýmikoliv prostředky.
Aby nedošlo k mýlce. Netvrdím, že regionální politika je totéž, co politika na celostátní úrovni. Jen říkám, že jsou-li obě tyto politiky prováděny lidmi z jedné politické strany, jde o spojené nádoby. Prostě to tak je. Má to spojené výhody, ale i spojenou zodpovědnost. A ne že ne!


 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslav Vlček | středa 24.9.2008 15:36 | karma článku: 19,12 | přečteno: 1784x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33