Na některé večeře se nechodí

Málo se ví, že před pár roky mne zle potrápila slinivka. Od té doby se mi radikálně změnil jídelníček. Nabídka rautů a jiných společenských hodokvasů tak není nic pro mě. Jsou však i jiné důvody, proč se někdy sluší pozvání k slavnostní večeři s díky odmítnout.  

eden takový případ nyní ve sněmovně řeší pár mých kolegů. Akce se má uskutečnit v pondělí, hostitelem je americká společnost Raytheon. Je jednou z největších zbrojních firem USA a vůbec největším výrobcem řízených střel na světě. Také raket Patriot a Tomahawk, které by měly být umístěny v Polsku souběžně s radarem u nás. K čemu takové pozvání na večeři poslouží, pochopí dozajista i malé děcko. Zvláště, jsou-li zváni především ti poslanci, kteří s umístěním prvků amerického protiraketového štítu na našem území nesouhlasí.
Myslet si o tom mohu cokoliv, přesto musím také říct, že v této fázi o nic závažného nejde. Pozvání na večeři je legitimní součást přesvědčovací taktiky mnoha soukromých subjektů. Mnozí poslanci i senátoři o tom vědí své.
Přes tato konstatování však považuji postup amerických zbrojařů za, diplomaticky řečeno, nevhodný. Vůbec se nedivím, že kolegové pozvánky s díky vrátili. "Nešikovnost" zvolené formy bych snad omluvil jen tím, že v jiných částech světa, ve kterých firma svoje zboží s úspěchem nabízí, takový postup docela dobře zabírá. Jsme ale uprostřed Evropy, a u nás je taková forma v takových souvislostech srovnatelná s tancem slona v porcelánu. To se už ovšem našim spojencům v Severoatlantické alianci v souvislosti s radarem podařilo několikrát. No, jejich věc!
Jen škoda, že to registrují lidé a nevidí to jejich vláda. Ta uvěří všemu. Stejně jako premiér, který je o funkčnosti systému prostě přesvědčen, Ne dosti na tom. Šéf vlády spolu se svými vyjednávači bude dokola vzkazovat lidem nejen cosi o "darebáckých státech", ale i to, že "protiraketový deštník" by měl být součástí NATO, aniž by si uvědomil, že slůvka "by měl", která v této souvislosti použil Henry Obering, šéf amerického Úřadu pro raketovou obranu, nejsou ta samá, jako slůvko "bude" a už vůbec ne slovíčko "je".
Jsou večeře, na které slušní lidé nechodí a nevymluví se přitom na špatné zažívání. Kamarády buďme, dluhy si plaťme, ale respektujme se! To platí i ve vztahu k veřejnosti. Mě osobně nedělá problém respektovat vůli zhruba sedmdesáti procent mých spoluobčanů. Patřím do toho procenta. Navíc díky tomu, že na rozdíl od premiéra se snažím ve výběru informací nečerpat jen z jednoho zdroje, mi třeba neušlo jedno trefné označení současného stavu onoho amerického systému. Pochází z dílny brněnských odpůrců radaru a plyne ze zkratky prvních písmen českého překladu amerického systému - Národní Americký ProtiRaketový Deštník...  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslav Vlček | pátek 18.1.2008 15:14 | karma článku: 19,31 | přečteno: 1664x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33