Zdravé a nezdravé potraviny neexistují

Všechny potraviny jsou zdravé, všechno je jen o míře a způsobu konzumace. Kdyby byly nezdravé, tak by byly pravděpodobně zakázané. Tyto perly řekl v rozhovoru o školních potravinových automatech pan Koberna z Potravinářské komory.

Vypadá to, že tyto věty přesně vyjadřují trend celého potravinářského průmyslu. Co není zakázáno, to je povoleno. Ano, asi jedinou možností, jak to změnit je rozumný zákazník, který nebude kupovat potraviny   s nekonečnou trvanlivostí, nacpané přírodu imitujícími chemickými náhražkami a příchutěmi či vyráběné ze všeho, co jim tam náhodou spadlo nebo zbylo a nejde prodat normálním způsobem. 

Ano, názory na to co je právě "IN zdravé" se během doby mění: mléko, tuky, káva, maso. Ale co platí pořád je důležitost čisté, šetrně připravované a co nejčerstvější stravy, omezení míry cukru a zbytečných chemikálii. Jestliže jsou děti závislé na sladkostech, přeslazených limonádách, kofeinu a energetických nápojích (!), chipsech, pak je to malér nejen těch, na očích vystavených automatů ve škole, ale všech složek - od rodičů až po média, co jim cpou do hlavy, že budou zdraví a šťastní, se spoustou kamarádů, když budou požívat barvené gumové medvídky, uměle dochucované brambůrky, skoro čokoládové pochutiny nebo milá trvanlivá pečivová zvířátka. Pochopitelně pokud se nenaučí (a nebudou mít možnost) poznat jiné a chutné alternativy, pak se stejně nic nezmění. Jestli si dítě koupí denně kolu z automatu nebo si pro ní bude muset dojít o pár metrů dál do marketu, je prašť jak uhoď.

Sama vím, jak je změna stravovacích návyků těžká, kolik stojí, ze začátku. přemýšlení, ba i přemáhání. Dokonce nemusí být úplně drastická - každý jsme individuální a pro každého je potřeba něco jiného. Někomu "sedí" vegetariánství, jinému nedělá úplně dobře. Je to otázka toho "Co nám tělo říká", výběru, míry a ochoty něco změnit. 

A nakonec můj malý typ, jak udělat každý den malý krůček. Sama vedu menší boj s častější konzumací čerstvé zeleniny. K tomu jsou dvě možnosti: připravovat si každý den čerstvé šťávy míchané z různých druhů zeleniny v odšťavňovači nebo ovoce (např. s mrkví), nebo si mixovat zeleninové koktejly podle chuti (výhodou je, že zůstává i vláknina, která udělá spoustu práce ve střevech a s vylučováním). Dobrou službu v nich udělá mrkev nebo celer, kteří trochu neutralizují chuť, takže jsou poživatelnější. 

Hrdě se tedy přidávám k nálepce nutriterorista, podle označení pana Koberny, protože taky tvrdím, že zdaleka není zdravé vše, co je povoleno prodávat. 

 

 

Autor: Milena Zelenková | středa 20.1.2016 9:53 | karma článku: 13,32 | přečteno: 632x