Rómové se bouří před brněnským soudem

Známá brněnská kauza, kdy tři mladíci napadli jednoho Ukrajince, který se bránil nožem a jeden z útočníků nakonec zemřel, skončila osvobozením napadeného a klasifikováním jako nutnou obranu.

A je okolo toho samozřejmě velký humbuk. Když měl Ukrajinec překladatele, proč ho neměli útočníci, kteří mluví, cituji pana Ščuku z článku uveřejněného na Seznamu dne 22. 3.: českým etnolektem? Tudíž nemuseli dotazům soudu dobře rozumět a pochopit!!!

Ovšem cituji další zvláštní prohlášení z toho samého zdroje: "Agrese ve společnosti narůstá. Pokud soud vysvětlí, že jakékoli napadení dvou tří lidí lze opětovat nožem, je to taky nebezpečný signál, že se takto kdokoli může v dané situaci zachovat,“

Já si myslím několik věcí. Hulvátské chování (v tomto případě v MHD a následné napadení venku) by se nemělo tolerovat nikomu a vůbec se nejedná o otázku národnosti, barvy pleti, kulturních zvyklostí a co já vím co všechno se na tento případ snaží určití lidé namontovat. Nikdo by neměl nikoho napadat ani jeden na jednoho, natož přesila vůči jedinci. Dále má každý ze zákona právo na vlastní obranu. A obrana musí být vždycky o něco silnější než útok, jinak nemá smysl. Kde ta síla začíná a končí je už na posouzení následujícího řízení, výslechem svědků, kamerových záznamů (které jsou v každém vozidle MHD). Nikdo nemá povinnost v případě napadení se nechat zmlátit, zmrzačit nebo zabít. Ať už je útočník kdokoliv.  A výsledek každého takového skutku není předem daný, to není film, ale realita, kde bolest, strach a krev jsou skutečné. Často i následky pro napadeného na celý život. 

Kdyby se lidi k sobě chovali jako lidi, vůbec by se nic takového řešit nemuselo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milena Zelenková | pondělí 25.3.2024 9:17 | karma článku: 47,27 | přečteno: 8984x