Je každý zaměstnanec nahraditelný jako kus za kus?

Každý člověk je originální a jedinečný.A dávno už není pravda, že za dveřmi stojí celé fronty prácechtivých zájemců o nevděčnou a špatně placenou práci. Kdysi vládla u zaměstnavatelů vlna pozitivní motivace, dneska je tomu naopak.

Způsob řízení pracovníků se zaměřuje na kontrolu, kritiku, trestání a udržování určité hladiny strachu. . Jenže tak to nefunguje, jak ukazují rubriky:s nabídkami práce. Není kus jako kus. Není to pravda.

Každý, i ten nejobyčejnější, pracant má svoje individuální schopnosti, talenty, nápady. Když vezmete 10 lidí na jedné a té samé pozici, tak jeden umí dobře organizovat, druhý je talent na čistotu a úklid, další je manuálně zručný, jiný má schopnost komunikace a nebo "dělání" dobré atmosféry, domluvit se s každým... Možná firma hledá lidi s takovými dary pořád někde zvenčí a přitom je má přímo pod nosem. Taky lidi zevnitř můžou mít výborné nápady na řešení interních problémů, ale buď se bojí projevit (zvlášť po zkušenosti kdy to mělo nepříjemné následky, výsměch, nepochopení, odmítnutí jako hloupost nebo klasické "nejde to"). Koučink je dobrý, pokud není pojat jako další nástroj kontroly nebo mu lidi nedůvěřují. V mnoha lidech dřímá netušený, nevyužitý potenciál...

Vydávat příkazy, nařízení a postihy je jednoduché. Měnit kus za kus je snadnější než nacházet potenciál, motivovat a podporovat vlastní pracovníky a stát se firmou, kde je pro všechny radost pracovat a kde opravdu za dveřmi stojí fronty zájemců o práci (a není to jen z finančních důvodů), to už je opravdovým uměním! 

I tady platí: o vztah je potřeba pečovat. Pokud firmě nezáleží na vlastních lidech, pak může těžko očekávat, že lidem bude velmi záležet na ní. Má dáti - dal.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milena Zelenková | středa 22.7.2015 9:30 | karma článku: 14,48 | přečteno: 685x