Co je na nočním klidu po desáté večer nového?

Šok. Pozdvižení a bouři nevole, dokonce výkřiky o potlačování demokracie vzbudil zákon o rušení nočního klidu po 22 hodině. Jenže ten je tu odjakživa, co pamatuji, vůbec nic nového pod sluncem.

Vždycky to byl spor nebo dohoda mezi spáči a rozjetou párty. Dlouho se táhl například boj brněnské Flédy s okolním obyvatelstvem, každý známe různé rozmíšky mezi slavícími sousedy (zvlášť těmi velmi hlučnými a oslavujícími pomalu každý víkend) nebo nechápavost účastníků různých festivalů, že okolní vesnice nemají pochopení pro to, několik dní a nocí poslouchat monotónní tuc-tuc, což asi nesnese nikdo bez požití. 

A vždycky byla možnost zavolat pomoc na známých číslech nebo se s těmi střízlivějšími dohodnout. Ona je otázka demokracie v tomto případě taková dvojsečná. Pro koho by měla hlasovat, kdo má tu demokratičtější pravdu? Vy když jste utahaní, případně máte malé děti a otevřené okno v létě a venku vám do rána hraje hudba nebo hulákají opilci (vlastní zkušenost před mnoha lety a už tenkrát to bylo rušení nočního klidu. A přestože to byla hospoda, tak se zaštíťovali tvrzením, že jde o soukromý klub, takže nepotřebují povolení a jde vlastně o ryze soukromou záležitost) nebo když jste právě naopak v té skupině oslavující narození kamarádovy dcery a zrovna kolem půl 12 jste se rozhodli vytáhnout elektrickou kytaru a předvést světu nějakou klasickou rockovou pecku, protože hladina alkoholu vám dala tu správnou inspiraci! Všichni máme určitě zkušenosti z obou možností a v případě sporu jsme se cítili v právu podle toho, kde jsme se zrovna nacházeli. 

Všechno je jen o lidech, jejich schopnosti komunikace, domluvy, tolerance a vztazích. Zákon tomu může dát jen určité hranice a případně víc chránit ty slabší, ale to ostatní je velmi individuální záležitost, nikoliv teror nebo pošlapání práv a svobod. Každý spor má dvě strany a rozhodnout na čí straně je větší právo je diskutabilní. Ostatně pořád je ve hře povolení obce, která akci pořádá nebo ji má nahlášenou, takže možnosti výjimek jsou velké. Na svatebčany, vesnické zábavy nebo tradiční, okolím tolerované, festivaly to mít vliv nebude. Jen někteří tradiční prudiči můžou mít větší problém.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milena Zelenková | pátek 12.8.2016 8:36 | karma článku: 25,20 | přečteno: 1348x