174| Číst či nečíst ... návody

I dítě školou povinné ví, že po zakoupení výrobku je v zájmu kupujícího seznámit se s obsluhou, údržbou a podmínkami používání výrobku - no prostě, přečíst si návod. Proč tak nečiním, dozvíte se vzápětí ... a přidám i blízké téma.

Tak třeba Ikea. Na pohled se jejich návody tváří přátelsky. Hned na prvním obrázku je panáček s otazníky nad hlavou (jakože to nezvládá) a na druhém už volá odborníky. Že taková služba nevyjde zrovna lacino, se panáček dozví (a diví) později. Mnohem méně si ale rozumím s návody na domácí pomocníky. Myslím spotřebiče, ne děti. Ano, to jsou ty 2 skládačky velikosti ubrusu: první plní úlohu záručního listu a obsahuje kontakty na servisy ve všech zemích EU, druhá obsahuje návod k obsluze v minimálně 15 světových jazycích plus navíc v novočeštině: ve které se už nečasuje, neskloňuje a jsou zrušeny rody. Polovina textu obsahuje sdělení o údržbě a ochraně před pomocníky (tentokrát opravdu myslím děti). Zbylých 7 vět se vztahuje k pozicím 1 až 9 (trojka a šestka chybí) na obrázku vpředu, takže je nutné plachtu stále překlápět. Informace jsou kusé, tak třeba: v kroužku jednička je vypínač; dvojka pak přináší obdobně hustou informaci (= kontrolka). Ale o možnostech nastavení přístroje (v tomto případě mobilní klimatizace) ani slovo. Navíc drobným písmem napsaný text nepřečtu … a pokud najdu brýle a přečtu, tak jej většinou stejně nepochopím. Naštěstí se nakonec se vždy najde přítel/kyně, který/á mi na pračce, mikrovlnce, indukčním vařiči či jiném chytrém spotřebiči, nastaví univerzální program, se kterým si vystačím navěky. S výjimkou mobilu, kde mi není souzeno se jeho schopnostem ani jen přiblížit. Jsem vděčný aspoň zato, že dokáži přijmout hovor, zavolat, napsat velmi krátkou sms a když mám dobrý den, tak si i nastavit buzení na správný čas.

Problematický, komunikační vztah mám také s mojí bankou. Oč tu běží? Měl jsem (zdá se, mylnou) představu, že hlavním úkolem peněžního ústavu je (po analýze trhu) rozumně investovat svěřené finance a tak produkovat zisk. Ten poté rozdělit mezi akcionáře a drobné střadatele. S každým takovým uzavře smlouvu a po dané době, často po roce, jej informuje o výsledku hospodaření, popřípadě zasílá změnové výpisy. V případě mé banky tomu tak zřejmě není. Spíše to vypadá, že zaměstnává armádu "pisatelů", kteří soustavně vymýšlí změny, doplňky, změny doplňků, doplňky k doplňkům a změnám a výsledky své činnosti mi zahlcují poštu i hlavu. K dnešnímu datu od nich mám 37 zpráv. Nepřečtených. Proč? Inu, jak by řekla japonská tenistka černošského původu, žijící v Americe, Osaka: 'pro ochranu svého duševního zdraví'. Já dodávám: 'textům většinou nerozumím a souhlasit stejně musím.'

Posledním bankovním fórkem byla výměna staré platební karty. Nevím proč, fungovala dobře. No nic, podřizuji se a odpoledne vyrážím do hypermarketu za domem … pro všechny případy si beru i starou (kartu, ne ženu - tu nemám) a tisícovku v hotovosti. Sicher ist Sicher.

Zatím to jde dobře, vyložím nákup na pás – dnes jsem se haltoval, mám potravin jen za necelou pětistovku. Ale - máme problém Houstone, karta odmítá akceptovat úhradu. Jenže paní za kasou není žádná brigádnice, nehodlá se nechat pokořit blbým plastem a zadává platbu znovu. Se stejným výsledkem. Jsem ochoten zaplatit hotově, ale to by byla pro protřelou pokladní příliš drtivá porážka. Povolává na pomoc vedoucí směny. Čekáme. Všichni: já, pokladní, lidé za mnou (z 10 pokladen jedou 3, vlastně teď už jen 2) … a tak začínají reptat. Už je tu vedoucí, i s novou kasou … zadává data a … nic! První zoufalec vrací zboží z pásu do vozíku a odchází. Jsem rudej, pot mi stéká do slípů a mám jediné přání. Zaplatit a vypadnout … nebo jen vypadnout, klidně i bez zboží.

„To půjde pane, nebojte,“ uklidňuje mě pokladní, „to víte, technika. Zlobí jak malé děti.“ Další zákaznice to balí.

„Já bych to dneska raději zaplatil penězma, vykoktám ze sebe možné řešení siutace.

„Tak jo, Zuzi, ať si to pán zaplatí hotově ... a vy si zajděte do banky, jestli tu kartu není potřeba nějak aktivovat,“ poradí mi vedoucí a odchází.

Doma prohrábnu štos papírů k založení (návod ke klimošce, doklad o přezutí pneu, lékařské zprávy a spousta dalších... A už ho mám, dopis z banky, který přišel spolu s kartou. Čtu: ‚… svoji novou platební kartu aktivujete použitím bankomatu … minimální částky 200 Kč. Poté lze kartu užívat v běžném platebním styku.‘

Tímto se omlouvám pokladní, paní Zuzaně (z našeho Kauflandu) za nepříjemnosti způsobené mou neochotou informovat se o správném postupu aktivace nové platební karty. A slibuji, že začnu číst návody…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Vít | pondělí 13.9.2021 6:06 | karma článku: 17,85 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?