138| Jarní guláš – příběh Ivany a Michala

Bonmoty: ‚Slibem nezarmoutíš‘ či ‚Slíbit není hřích‘ u mě neplatí. Slíbil jsem spolužákům příběh jejich očima, tak tady je třetí – společný Ivaně a Michalovi H. (tedy pravému Hegrovi, číslo 3).

Do konce pracovní doby zbývá slabá čtvrthodinka. Nebudu už otvírat novou složku, přesčas tu dnes nebudu a nemám ráda rozdělanou práci. Mrknu se ještě do pošty … co je nového ohledně srazu? Dohodli jsme se už na termínu nebo ne? Samozřejmě, že ne! Po čtvrtku a pátku už přešli k sobotě a Zdeněk dokonce provokuje se středou. To snad není možný! Za chvíli budou řešit dubnový termín! Tak snad se řeklo, že bude sraz ve čtvrtek, ne? Kdo chce a může – přijde, kdo nemůže, přijde třeba příště … k čemu další diskuze? Nikdy nebude žádný termín vyhovovat všem! Je na čase tento termínový ‚gordický uzel‘ rozvázat…! Budu možná za zlou, ale jdu do toho: „… a z titulu nositele nejdelšího příjmení rozhoduji, že sraz bude ve čtvrtek! Ivana." Tak odeslat a je po problému! A ještě mě napadá, přepošlu pozvánku Petru M. a Míšovi H. Seděli za námi v lavici a byla s nimi vždycky sranda! Hotovo, jdu domů!

 ****

Zoomba se dnes protáhla. Slíbila jsem dorazit po 6 … tak to rozhodně nedám, ale do zpráv tam jsem jak na koni. I když … ani nevím, v kolik dnes zprávy vůbec začínají? Na každé televizi beztak jinak … výborně za 7 minut sedm a jsem tu! 10 schodů dolů … hm, je jich sice jenom 5, ale aspoň směr Michal trefil. Už mě vidí, Zdeněk se zvedá a … převrhuje vázu. Ač nemířil – trefil se do Petra…

„No vidíš, ještě  2x  a máš vyrovnanej loňskej rekord!“ padá hláška, které moc nerozumím. A už mi Zdenda předává tulipán i pusu. „Děkuji!“

Rozhlížím se, kam si sednu? Petr tu už je, sedí naproti u Michala a suší si kalhoty. Tam už místo není a… „druhej Michal ještě nedorazil?“ ptám nenápadně Bětky.

„Myslíš-li Hegra, tak ten už je tu 2x“ směje se Zdenda. Má uši všude … a já stále pocit, že jsem na jiném srazu. Tak je tu ten Míša – snad na záchodě nebo ne? „Bětuš, jak to tedy s Hegrem je?“

„No, je to vlastně prosté, náš ZO (zmatený organizátor) je sice hodný a ochotný, ale také sklerotik! Zaměnil Hegra s Petrem a pak i s Patrikem…“ … „A tím je přejmenoval na Hegra č. 1 a č. 2!“ doplnil ji Zdeněk. Konečně chápu.

„Takže kdo tu ještě chybí?“ pokládám řečnickou otázku, co vyvolá bujarý smích a pětihlasou odpověď: „No přece Hegr!“

„Jak jste věděli, že stojím za dveřmi?“ táže se za všeobecného veselí právě příchozí Michal H. Usedá  do čela (vedle mne, to je fajn) a nechá si Patrikem vysvětlit vzniklou situaci.

****

„Děcka, vypadá to, že jsme všichni, v půl 8 už asi Pavel nedorazí, tak dáme večeři, ne?“ organizuje Michal Č. poslední bod programu ve chvíli, kdy mu už číšník donáší něco hodně zajímavého ... což samozřejmě nemohlo uniknout Zdendově pozornosti: „Co to máš vole, to vypadá dobře … to chci taky!“

„Nejen vypadá, ale máš smůlu! Kančí ve špenátovém lůžku s bramborovým knedlíčkem je protekční a především poslední porce. Ale máš tam ještě plíčka na smetaně a krůtí steaky!“ směje se mu Michal. Nebo si dej něco vegetariánského, přílohu sis stejně už donesl?“ rejpne si do Zdeňka i pomalu schnoucí Petr.

„Ivuš, co si dáš ty?“ ptá se mě Míša Hegr.

„Já ani nevím, po cvičení bych vlastně jíst neměla. Snad něco lehkého, nějaký salátek nebo…“

„Hele mám nápad, dáme si napůl šumavský guláš v chlebovém bochníku, co?“ nenechá mě Míša domluvit.

„Ty máš pocit, že guláš je lehčí jídlo?“

„No, guláš asi ne, ale půl guláše jistě. Kromě toho, čtu tady, že je v tom i jarní zelenina – v zimě! To je přece bomba, ne? Jdem do toho?“ … „Tak jo, jdeme, napůl!“ souhlasím.

****

Zvoní mi mobil! Kámoška! Přišla manželovi na poměr s asistentkou a má nervy v kýblu … musím jí to vzít. Salva smíchu – nic neslyším, jdu na toaletu.

„Tak to máme jeden jarní gulášek, mladý pane“ … a před Hegrem přistává bochník chleba.

„To vypadá taky zajímavě, nech kolovat“, provokuje Zdenda.

„Zapomeň, sami máme málo, ostatně už se ti nesou vnitřnosti.“

„Popřál bych ti dobrou chuť, ale mohl bys to brát jako provokaci – tvá večeře vypadá jako ze sekáče“ probral se z letargie Čech a objednal si domácí bramborové plátky.

„Závist je hrozná věc, ale mně jídlo neznechutíš, mně ne!“ směje se Zdeněk a dodá k Hegrovi, „a ty proč nejíš, na krásu je studené kafe ne guláš.

Míša je evidentně v rozpacích, guláš voní a stydne, jenže Ivana nikde! Už si toho všiml i Patrik: „Děcka, není tam Ivča nějak dlouho? Neměl by se někdo za ní zajít podívat?“

„Já bych šel, ale bojím se, že by mně Michal s Petrem sežrali večeři!“ už se zas kření Zdenda.

„Jo, tos na to kápl, spíš přiletí marťani, než bych se dotkl tvého talíře! A hele Iva je tu! My se o tebe báli, a ty sis zatím jen vyřizovala krátký hovor!“

„Jéé, gulášek! Vypadá moc pěkně v tom chlebíku. Jaký to je Míšo?“ ptám se.

„No, evidentně po 20 minutách studený,“ odpoví za Míšu Petr.

„To už je to tady tak dlouho? Se omlouvám, ale Michálku, tos ses do toho měl klidně pustit, ty si fakt zlatíčko!“ a dávám mu pusu na tvář jako bolestné.

****

Po hodině. „Hej, vy dva tam nad tím chlebem, kdybyste už dožvýkali, tak bych udělal pár fotek pro Ilonu, co?“ vzepjal se z posledních tvůrčích sil ZO.

„Klidně foť, já už ten chleba nebudu … a ty Míšo, taky ne, co?“ ptám se spolustolovníka.

„No, já nevím, není to škoda nechávat? … Ne! Sranduju, odneste to Herr Ober, danke! A ty, jmenovče foť, foť, dokud vydrží baterky nebo ty! A my si dáme na trávení bechera, co Ivuš?“

A jak to bylo dál? Půl desátá odbila, Běta spěchá domů (zítra jede na služebku), viditelně unavený Michal Čech jí nabízí doprovod na metro a Zdeněk odešel už před chvílí. Už podruhé uschlému Petrovi jede v 10 vlak a Patrik mu nabízí odvoz. Vlastně až teď jsem všimla, že celý večer pije jenom minerálku.

„Ivuš, řekni, že ještě nespěcháš! Noc je ještě mladá, venku zima a déšť – tady teploučko, dáme si ještě po půlečce, co?“ hučí do mě Míša.

„Jsi blázen, truhlík a myslím, že už máš taky dost! Ostatně, i já ráno vstávám!“ zase budu za zlou, „tak víš co? Ještě si dáme jednu na cestu a půjdeme, jo?“ No a tak to také bylo. Fajn bylo!

Autor: Milan Vít | neděle 12.3.2017 6:00 | karma článku: 14,01 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Milan Vít

16 / Technika vs. já

Domácí technikou mohu nazývat téměř vše, počínaje budíkem, pračkou, kuchyňskými pomocníky ... dnes to však bude o technice kancelářské, konkrétně o písíčku, laptopu, notebooku – zkrátka počítači.

22.6.2022 v 7:07 | Karma: 8,17 | Přečteno: 149x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

15 / Nechtěným sponzorem

Už W+V zpívali: "Život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře..." Nejsem horolezec, nemusím být úplně nejvýš, ale když chci dát někam své prašule, chtěl bych si zvolit adresáta sám!

9.6.2022 v 6:06 | Karma: 11,20 | Přečteno: 408x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

14 / Hokej vs. hokej

Jednou stačilo: 1x jsem hrál hokej na rybníku, 1x byl na tréninku žáků, 1x na ligovém utkání, 1x na mezistátním a mnohokrát byl přítomen na 1. třetině naší pralesní ligy.

14.2.2022 v 7:00 | Karma: 6,90 | Přečteno: 131x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

13 / Brečet nebo psát…

Nevím, jak to mají ostatní, ale já (pohlaví jednoznačně mužského) nedokáži dělat 2 věci najednou. Evidentní to je u vaření: když škrábu brambory – tak spálím maso.

13.2.2022 v 7:00 | Karma: 9,63 | Přečteno: 224x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

12 / Pevná vůle

„Čau kluci, dnes spěchám, dám jenom jedno!“ prohlásil vždy kamarád, když se přiřítil do hospody. „Líbí se mi, jak máš pevnou vůli,“ poškleboval se mu číšník, když si kámoš dával třetí.

10.2.2022 v 7:00 | Karma: 8,84 | Přečteno: 277x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?