117| O chytrých mobilech...

Informační technologie neznají hranice, nemají bariéry! Útočí ze všech stran, čelem i ze zálohy ... PR agenturou vrženy do světa - jsou jako zmutovaný, pandemický virus šířeny mezi lidmi ... samotnými lidmi - uživateli!!

No, asi bych dnes už perex pojal méně dramatičtěji, ale přepisovat jej už nebudu. Včera se mi udály dvě navzájem nesouvisející příhody. Nesouvisející v čase, prostoru ... však blízké si tématem.

Příhoda 1. Moje dcera měla narozeniny. Už deváté ... a já byl přizván na oslavu. To není jistě nic zvláštního, většina otců je přítomna na oslavách svých dětí. Teda pokud nevraživost jejich rodičů nedosáhla takového rozsahu, že společná komunikace není možná. To není naštěstí náš případ a tak ověšen dárkovými taškami vstupuji s babičkou do (dcerky) nového domova. Potud je vše víceméně v normálu, gratulace, předávání dárků (oboustranné - vlastně mám zítra také narozky) a nezbytné fotografování (foťák však používám pouze já) ... a už špunty šampusů lítají po bytě. Po bytě lítá i omladina, zatímco my staří se rozvážně vrháme na řízky, kanapky a další pochutiny ... a v tu chvíli jsem na to přišel. Jsem cestovatel v čase! Proč? I já vlastním mobilní tedy přenosný telefon, byť o tom mé okolí docela často pochybuje. Důvodem je mé neustálé zapomínání (mobilu) na místech, odkud jsem již odešel. Či-li hezky česky - nechávám jej v autě, v práci nebo naopak doma, v batohu popřípadě na záchodě i jinde. Proč však cestovatel v čase? Uvědomuji si totiž, že - mobil (tím myslím normální mobilní přístroj - ani chytrý, ani hloupý) tady vlastním pouze já (jasně, také ještě o generaci starší má maminka). Všechny 3 děti, a jejich rodičové už používají "placky" velké telefony s velkým displejem (dcery kámoška má mobil rovnou v tabletu), tedy přístroje mediálně zvané "chytré" - ve své podstatě nahrazující netbook či spíše notebook nebo rovnou pc? Svým majitelům poskytují výhody internetu, telefonu, počítače a multimediálního komunikátoru (fotky, smsky, e-maily, chaty...). Fotografie z oslavy jsem měl v poště daleko dříve, než jsem dorazil domů. Takže si tak sedím u jídelního stolu, láduju do sebe již 4. řízek a zbytek skvělého dortu ... vše zapíjím na střídačku nealko sektem a colou. Přitom se vzrůstající nevrlostí před sebou pozoruji "telefonující" ženu, muže, opodál ve svém mobilu cosi kutící dceru a její kamarádku a ... fakticky si připadám si jako návštěvník z jiné planety, technicky zaostalejší planety. Najednou už nejsem hrdý na to, že telefon používám na volání, fotoaparát na fotografování, budík na buzení, diář na poznámky. Ne, najednou si připadám jako exot - ostatně, jak jsem se popsal na svém profilu.

Příhoda 2. Utrmácen z oslavy jsem dorazil domů ... a automaticky zapnul počítač. Po zhltnutí kusu darovaného, narozeninového dortu k němu usedám s tím, že napíši úvahu o tom, jak si dnes už nedovedeme (samozřejmě kromě mě) představit náš život bez chytrých mobilů, počítačů a dalších mediálních přístrojů. Před "prací" si ještě dám partičku "on line" piškvorek s neznámým protihráčem. Výborně, vyhrávám - což mě vždy pozitivně naladí .... když ... v počítači ošklivě lupne, monitor zbělá jen proto, aby vzápětí zčernal a všechny kontrolky zhasly! Co je? Co se děje??? No, neděje se nic. Vůbec nic, notebook zřejmě umřel! Zmocňuje se mě panika! Mrknu na hodinky - 23:03. Do půlnoci mám povoleno volat synovi - počítačovému inženýrovi. Informuji jej o té strašlivé tragédii a žádám okamžité řešení. Tedy nakonfigurování nového "písíčka" v rozumné kombinaci ceny a technických parametrů! Hned ráno zajedu koupit nový přístroj. Však synek mě zklamal. Prohlásil, že jde spát a vůbec ... ráno moudřejší večera. Ostatně, za týden přijede do svého rodného města - takže se mi na toho mého nebožtíka podívá. Teda pokud mu to vyjde, má toho už naplánovaného moc!

"No to snad nemyslíš vážně? Jako, že mám bejt celej týden bez počítače? A co asi tak budu dělat, hm? Nemohu furt jenom spát (televizi nevlastním)!"

"Co? No třeba zajdeš si do knihovny, vypůjčíš si nějakou dobrou knížku a ... přečteš si ji."

"No to si snad ze mne děláš srandu?" nevím, jak moc to myslí vážně.

"Nedělám. Kromě toho se nedomnívám, že odešel počítač, ale spíš, že dostal elektrickou ránu, zřejmě přepětí v rozvodné síti ... z toho by se měl do rána vzpamatovat. Takže si zítra zavoláme. Dobrou noc."

"Dobrou..." šeptnu do sluchátka mého nechytrého mobilu. Značně dezorientován v čase a prostoru, přemýšlím, co bude dál. Neumím si život bez počítače představit. Je to mé pojítko se světem, zdroj informací, psací nástroj, herní konzole... Hergot! Čím se tedy vlastně liším od ostatních, povětšinou majitelů chytráků (chytrých mobilů). Vlastně jenom velikostí! Na jejich mini displeje prostě nevidím, na nový mobil ani nemám. Ale závislý jsem víceméně stejně. Původní hodnocení sedí - jsem exot. Jenom trošku zaostalejší. Po této analýze se vracím ke svému raněnému "příteli" a zkouším jej oživit. A hele, ono to jde! Synek měl pravdu - inu inženýr. A už mě monitor vítá, už vyzvídá heslo, už je chroupe, už mi naskakují piškvorky - už je svět zase v pořádku. Tak jo, dám si pár her a půjdu spát!

Cože, venku už svítá? Rychle vypínám počítač a vrhám se do postele ... tak ještě jednou: dobrou noc!!!

 

Autor: Milan Vít | středa 8.2.2017 6:00 | karma článku: 14,52 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?