Vítězství Merkelové na nás bude mít velký vliv

Volby v Německu vyhrála Angela Merkelová s vládní unií CDU/CSU. Sice jde o pro stranu nejlepší výsledek za posledních 20 let, ale s 41,5 % hlasů nemá absolutní většinu ve Spolkovém sněmu. A těžko se jí bude utvářet koalice.

Paradoxně kvůli „přílišnému posílení“ ztratila koaliční potenciál, neboť druhá nejsilnější strana SPD se zdráhá utvořit s Merkelovou povolební koalici. Může se tak teoreticky stát, že se jí koalici nepodaří sestavit a že se sestavování koalice ujme SPD a pokusí se koalici sestavit spolu s Marxisty a Zelenými. Nezdá se to ale pravděpodobné, a tak je ve hře i varianta, že Německo bude muset volby opakovat.  

Co se dá od Merkelové dále očekávat? I když se na první pohled nic nezměnilo, volby budou mít zásadní vliv. Merkelová je totiž proevropská a její případné směřování k federalizaci Evropské unie by nás zásadně ovlivnilo. Proto si nyní nemůžeme dovolit stát stranou.

Na závěr bych si v nadsázce dovolil menší bonmot. Víte, jaký je rozdíl mezi Angelou Merkelovou a Miroslavou Němcovou? 35 procent.

www.facebook.com/milansarapatka.cz a Facebooku Hnutí Úsvit
www.facebook.com/hnutiusvit.cz

Autor: Milan Šarapatka | úterý 24.9.2013 16:42 | karma článku: 10,76 | přečteno: 542x