Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete rychle vydělat velké peníze? Hrajte na automatech.

Naše země je rájem výherních automatů a videoterminálů. A není síly, která by je zastavila. Takže dejte dětem ke svačině i padesát korun na automat a aspoň doufejte, že domů přinese slušnou výhru.

Tak takový dojem ve mne zbyl po shlédnutí posledního dílu pořadu Michaely Jílkové Máte slovo, který se zabýval výherními automaty a videoterminály.

V pořadu se sešli: manželka bývalého závislého na automatech, který nasekal dluhy za 2 miliony, starostové Bohumína a Chodové Plané, Miluška Vrlová ze Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Ministerstva financí, dále Zdeněk Barták, prezident Asociace provozovatelů hracích přístrojů, poslanec Pavel Němec, prý odborník na hazardní hry a Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny Bohnice, primář oddělení pro závislosti (a podle mého názoru největší odborník v pořadu).

Podle očekávání došlo ke konfrontaci, zvláště mezi Zdeňkem Bartákem a Karlem Nešporem. A podle očekávání také diskuze nevedla k ničemu konkrétnímu.

V pořadu zazněly i všelijaké perly, například Zdeněk Barták prohlásil, že kdyby obce nebránily hracím automatům svými vyhláškami, nemusely by na jejich místo přijít videoterminály, které jsou mnohem nebezpečnější.

Karel Nešpor připomněl, že do roku 1989 měl jediný případ patologického hráčství za deset let. Po revoluci se s patologickými hráči roztrhl pytel a podle něj je to díky velmi snadné dostupnosti a přesycenosti trhu hernami a automaty. Sám prý napočítal v pětiminutovém okruhu svého bydliště pět heren.

Mám ve svém životě také jednoho hráče. Jeho skálou úrazu nebyly hrací automaty, ale sázky na sport. Poprvé prohrál velké peníze, pokořil se, léčil se a začal znovu. Padl podruhé, zadlužil firmu, nasekal ještě mnohem větší dluhy a přivedl do nesnází mnoho dalších lidí, včetně mne a několika našich společných přátel. Takže vím, jak strašně těžké je s takovým člověkem vyjít. Lže vám do očí, zatlouká, vymýšlí si nejrůznější důvody, a stále doufá, že jednoho dne vyhraje a všechno bude zase v pořádku, na nic se nepřijde, dluhy zaplatí a bude král. A tak se dostává do spirály, která vede jen do pekel a k rozpadu vazeb, které by ještě měly sílu ho z té spirály vytrhnout.

Takže věřím panu Nešporovi, když říká, že patologický hráč zkazí život v průměru patnácti lidem - manželce, kolegům, přátelům, příbuzným... A nevěřím panu Bartákovi, který říká, že kdo nechce, tak tam ty peníze prostě nehodí. Sám by však prý na automatech ani videoterminálech nehrál, prohlásil v pořadu. Jak trefné...

Skutečností je, že ruku v ruce s hazardem jde mnoho osobních i rodinných tragédií, zničených manželství, rozpadů přátelství i kriminality. V lepším případě patologický hráč zadluží sebe, svoji rodinu a děti na dlouhou dobu vysokou částkou a různými půjčkami, v horším případě si sáhne na život. Nebylo by tedy lepší všechny automaty a terminály zakázat? Drtivá většina diváků se zdála pro.

Co tedy politikům brání udělat jasný krok? Když třeba pan Paroubek tak horuje průzkumům veřejného mínění, proč nevyslyší hlas lidu a nezruší herny a kasina, které navíc v mnoha případech slouží jako pračky špinavých peněz? Ale návrh může samozřejmě přinést kterákoliv strana, avšak neděje se tak. Proč? 

Je třeba si uvědomit, že sám princip "výherních" automatů je takový, že abych mohl vyhrát, někdo jiný musí prohrát. A protože provozovatel chce také svoje, musí někdo prohrát víc, než já nakonec vyhraju. Na automatech a hernách tedy není nic pozitivního, kromě štěstí několika málo jedinců a loterijní společnosti.

Co si myslíte vy, čtenáři? Jste pro zákaz nebo omezení automatů a videoterminálů? Nebo vám nevadí a myslíte si, že peníze vybrané na daních ze sázení naopak městům přispívají? Diskutujte. Vaše názory mne zajímají.

Autor: Milan Řeřicha | pátek 19.6.2009 2:01 | karma článku: 24,42 | přečteno: 3187x
  • Další články autora

Milan Řeřicha

Nejsprávnější je vánočního kapra utopit, tvrdí umělá inteligence

Utrpení vánočních kaprů prodávaných z kádě pohledem umělé inteligence ChatGPT. Nejlepší je podle ní vánočního kapra utopit nebo zdrogovat.

15.12.2022 v 6:15 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Ostatní

Milan Řeřicha

Vláda rezignovala na testování, od úterka jedeme na dobré slovo

S novými opatřeními platícími od úterý se vláda nemazala a rovnou vyhlásila, že testování už není třeba a děj se vůle Boží.

7.6.2021 v 20:30 | Karma: 15,60 | Přečteno: 792x | Diskuse| Společnost

Milan Řeřicha

Zrušme valorizaci důchodů! Je proti přirozenosti.

Pravidelná valorizace (navýšení důchodů o růst cen tak, aby si za ně bylo možno koupit stále stejně) by si zasloužila zrušit. Nedává žádný smysl.

27.5.2021 v 19:31 | Karma: 20,04 | Přečteno: 1316x | Politika

Milan Řeřicha

Pán prstenů je rasistický film

Není možné nadále skrývat, že filmová trilogie Pán prstenů je dle dnešních měřítek plná rasismu, zesměšňování a urážek a měla by být bez náhrady smazána a herci potrestáni.

20.4.2021 v 6:44 | Karma: 17,44 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Milan Řeřicha

Narvané obchody den před zavřením jsou přírodním zákonem

Vláda nečekaně zavřela všechny obchody na Velký pátek a z hlubin diskuzí se opět vynořili lidé nechápající přírodní zákony. Jeden obrázek napoví, proč jsou ve čtvrtek narvané obchody, jako by si lidé nemohli nakoupit jindy.

2.4.2021 v 6:50 | Karma: 35,56 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2703x
Neustále sleduji zprávy a nahlas přemýšlím nad tím, jak se tento svět mění a co to znamená. Vedu si také blog s videoarchivem.

Bavit se spolu můžeme i na http://twitch.tv/juppeek