Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šachy, opice a společnost

Lidé vymysleli šachy, kde úspěch vede většinou přes zhodnocení obětí. Zároveň vymysleli, jak snadno lze ulovit živou opici, protože ta příliš lpí na tom, co již zdánlivě získala.

Do plechovky se udělá jen tak velká díra, aby opice mohla těsně prostrčit svoji pracku. Plechovka se pak přidělá na řetěz se zvonkem a vloží se do ní pro opici oblíbené větší sousto. Opice políčené jídlo ucítí, prostrčí pracku do plechovky a sousto uchopí. Odnést jej však nemůže, protože pracka s uchopeným soustem již malým otvorem ven neprojde. Rozhýbe plechovku a řetěz se zvonkem udělá rámus. Opice panikaří, ale laskominy se vzdát nehodlá a lovec ji snadno na řetězu odchytí.

Proč o tom píšu? Mám dojem, že sice umíme své soukromé problémy řešit racionálně jako šachisté, u voleb se ale chováme jako opice. Běda straně, která bude mít ve svém programu, místo sladkého koktejlu, nějaké pragmatické omezení dříve získaného sousta. Taková strana volby prohraje a vůbec nezáleží, že se to odebrané sousto mohlo v budoucnu zhodnotit.

Svět se ale za posledních deset let tak radikálně změnil, že dnes každý nám předkládaný sladký koktejl je zákonitě lží. Máme zde dva zcela rozdílné světy obchodu. Ten tradiční, zkostnatělý včetně Evropy, a pak ten dravý převážně asijský, bez nákladů na ekologii, soc.zabezpečení a navíc s lacinou pracovní silou. Pokud se této situaci Evropa nepřizpůsobí a mnohé tomu nasvědčuje, může to historicky připomínat pád římského impéria. Řecko a padesátiprocentní nezaměstnanost mladých lidí ve Španělsku, jsou jen první vlaštovky.

Posloucháme názory ekonomů politických stran a nestačíme se divit šíři spektra rozličných protichůdných názorů. Jako-by ekonomie nepodléhala žádným svým zákonům, ale řídila se pouze přáním vychytralé rétoriky. Do rozporů zaznívá hlasitá hláška z hradu: Proinvestujeme se z krize! Tato teoretická možnost, inspirovaná patrně Hitlerovými dálnicemi, není ale u nás už dnes možná. Na toto je připraveno příliš velké množství přepouštěcích ventilů do tunýlků a tunelů. Ale hlavní,  co i v tomto případě vadí, je špatně nastavená daňová zátěž. Ta z principu nakonec stejně zatlumí každý i dobře míněný investovaný spouštěcí impuls. Vše bude fungovat pouze po dobu pumpování peněz. Ve výsledku, ještě větší státní dluh.

Přesto si myslím, že řešení existuje. Psal jsem o tom v minulém článku (odkaz). Nebyl příliš dobře přijat,a tak chci věřit, že to nepramenilo z jeho mylné myšlenkové podstaty, ale pouze z neobratného slohu. Chtěl jsem vyvolat debatu, která by alespoň argumenty vymezila, zda je pro nás vůbec možný příznivější ekonomický směr. Nelze šmahem na vše jen nadávat z pouhého pocitu, pokud sami nevíme o lepším řešení. Když pak každý mluví něco jiného a na politiky nepůsobí jednotící, logicky smysluplný veřejný tlak, nedivme se pak jejich neustálému politikaření.

Vrátím se nyní ještě k myšlence předchozího článku. Ta nenáviděná DPH má tu vlastnost, že jediná z daní dokáže bez větších otřesů propojit ty dva tak rozdílné obchodní světy. Udrží stabilitu toho vnitřního trhu a zároveň umožní konkurovat ve vývozu, protože se tam neuplatňuje. A vůbec přece nemusí být naplněna ta zlá a zažitá představa, že její zvýšení znamená pouze trvalé zdražení.

Cena výrobku se skládá z materiálu, ceny za práci a odvodu státu. Ve výsledku je kupujícímu jedno, zda státu bylo odvedeno více ze mzdy a méně z DPH, či naopak. Pro vývoz jsou však takové změny nutné a zásadní. Jinak přijdou ještě drastičtější opatření, než je třeba dnešní úmyslné obcházení zákona o valorizaci důchodů. Republika musí dovážet suroviny, není soběstačná v energiích a ani v produkci potravin. Pokud se ta opice v nás ulakotí a my neudržíme vývoz, doženeme rychle Řecko i Španělsko.

Autor: Milan Prokop | středa 29.5.2013 20:01 | karma článku: 7,98 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

Počet studentů vysokých škol již dosahuje 50-60% populace. Dle rektora Masarykovy univerzity v Brně je prý třeba tento počet ještě navýšit snad až někam k sedmdesáti procentům. O určitém Kocourkově takových úvah je tento článek.

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

Aby byla válka, musí někdo válku z nějakého důvodu chtít. Aby ji ten někdo chtěl, musí být přesvědčen, že tu válku i vyhraje.

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74 | Přečteno: 9585x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Tak nevím

Ukrajina polarizuje společnost. Aby také ne, když do probíhající války se tak vehementně zapojila média. Kdo má však pravdu? Příznivci politiky USA či naopak jejich odpůrci?

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42 | Přečteno: 853x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

Zase jsem se spletl, když jsem myslel, že na to Američané s tou Ukrajinou přišli sami. Pak jsem si přečetl příspěvek pana Dofeka na „novinky,cz“ a nestačil jsem se divit. Je v něm toto:

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Společnost

Milan Prokop

Babiši prosím, zadluž nás víc a nakupuj

Jestli něco nesnáším, je to náš státní dluh. Roky se trápím z jeho neustálého bobtnání, ale nyní si myslím, že je vhodné ten dluh i navýšit.

25.1.2015 v 14:36 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1183x
Poznání je cesta dlážděná nekonečnou řadou omylů. Nalézání každé, tedy i zdánlivé pravdy, je pro mě vzrušujícím dobrodružstvím. Kdysi člen pionýra, nyní pracovník Českých Radiokomunikací.

Seznam rubrik