Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiši prosím, zadluž nás víc a nakupuj

Jestli něco nesnáším, je to náš státní dluh. Roky se trápím z jeho neustálého bobtnání, ale nyní si myslím, že je vhodné ten dluh i navýšit.

Jednou za x let se naskytne příležitost něco velkého výhodně koupit a vydělat majlant. Pokud tedy na tu koupi nemám, musím si půjčit. Zná to snad každý. Když to neuděláte, drbete se pak někdy hodně dlouho. Problém je, že většinou nelze otálet. Ta vzácná příležitost se ale nyní pro náš stát po šesti letech znovu naskytla. Poprvé ji Kalousek trestuhodně prošintoval, a to přesto, že byl, byrokratickými kejvaly EU hodnocen jako ten nejlepší ministr financí.

Řeč je o ropě. Je zase pod 50 dolarů za barel. Spekulujme o možné příčině poklesu této ceny:

1) Ropy je ve světě prostě moc.  2) Jde o snahu OPEC zastavit konkurenční investice do nákladnější těžby z břidlic.  3) Jde naopak o dohodu mezi OPEC a USA. To  za účelem kolapsu ekonomiky Ruska a případně i zkorumpované Venezuely. Ta druhá jmenovaná ropná velmoc je sice též členem OPEC, ale právě rozpolcenost a korupce v nejvyšších funkcích ji směrují po pravděpodobných převratech opět do područí.

Zanechme ale dohadů o příčinách a věnujme se jejich následkům ve vývoji ceny. Skutečnost je taková, že cena barelu se pohybuje již mnohde pod náklady těžby. Takže:

Případ 1) Ropy se těží ve světě celkově sice moc, ale nikoliv té pod 50 dolarů. Za této situace je jasné, že cena poroste, byť to nyní částečně kompenzuje vysoká hodnota dolaru.

Případ 2) OPEC a konkurence. Zásadně se poklesem ceny nabourává energetická koncepce USA a znejišťuje to všechny nákladnější investice do dražší těžby na celém světě. Ihned po určitém naplnění tohoto cíle musí OPEC přece kalkulovat s růstem ceny ropy, jinak by tato jeho opatření pro něj ztrácela smysl. Takže i zde by cena stoupla.

Případ 3) Tajná smlouva mezi některými státy OPEC a USA. Nejméně čitelný a z hlediska války nejnebezpečnější pro lidstvo. Obsahuje prvky konspirace, ale úvahy o něm vyloučit zcela nelze. Zde cena ropy může ještě dočasně trochu klesnout. Vše lze dotovat pouhým tiskem nyní žádaných dolarů jako kompenzační odměny pro ty věrné země z OPEC. Kompenzovat lze též dodávkou skladových zbraní předchozí generace. Bohužel ukončení již jednou započatého takovéhoto procesu mírovou cestou, by pak bylo nesmírně složité. Přesto i zde cena ropy z dlouhodobějšího hlediska stoupne a nekrytý dolar, pokud bude zachován globální mír, zákonitě poklesne.

Je tu ještě případ 4), ale ten je jen určitou mírou kombinaci předchozích. Obecně však platí, že růst ceny ropy a pokles ceny dolaru je v procentech z dlouhodobějšího hlediska mnohem pravděpodobnější, než trend opačný. Babiš je byznysmen, měl by tedy při dalším poklesu rychle nakupovat. Má čich na vhodnou chvíli, a jestli to myslí se státem poctivě, není třeba mu radit.

Zhodnoťme tedy míru rizik pro náš stát, pokud se na rozdíl od Kalouska, byť za mnohem složitější situace, k tomuto kroku odhodlá. Stát může na pořízení té černé břečky ještě i trochu snížit státní rezervy. To při vědomí, že i břečku lze jistě chápat jako určitý druh záruk a obecně rozšířených státních rezerv. Na další nákup lze vydat dluhopisy, ale přímá půjčka v dolarech se nyní jeví jako výhodnější. Spojené státy jsou tlačeny do hry vabank, na jejímž konci lze očekávat pouze růst cen této strategické suroviny. Dolar je naopak silně nadhodnocen a při mírovém vývoji vůbec neodpovídá kryti ze strany USA.

Přirozeně, že u velkého nákupu jsou rizika vždy. Pokud však nyní nakoupíme značné množství laciné ropy, nebude to pro náš stát znamenat riziko likvidační, ale naopak je velice pravděpodobný tučný zisk.

Autor: Milan Prokop | neděle 25.1.2015 14:36 | karma článku: 16,24 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

Počet studentů vysokých škol již dosahuje 50-60% populace. Dle rektora Masarykovy univerzity v Brně je prý třeba tento počet ještě navýšit snad až někam k sedmdesáti procentům. O určitém Kocourkově takových úvah je tento článek.

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

Aby byla válka, musí někdo válku z nějakého důvodu chtít. Aby ji ten někdo chtěl, musí být přesvědčen, že tu válku i vyhraje.

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74 | Přečteno: 9585x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Tak nevím

Ukrajina polarizuje společnost. Aby také ne, když do probíhající války se tak vehementně zapojila média. Kdo má však pravdu? Příznivci politiky USA či naopak jejich odpůrci?

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42 | Přečteno: 853x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

Zase jsem se spletl, když jsem myslel, že na to Američané s tou Ukrajinou přišli sami. Pak jsem si přečetl příspěvek pana Dofeka na „novinky,cz“ a nestačil jsem se divit. Je v něm toto:

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Společnost

Milan Prokop

Fedu se povedl meisterstuck

V byznysu a kartách platí zásada „neznám bratra“. To samozřejmě lidem ovládajícím americký Fed nemusí nikdo připomínat. Utrpení bližních v zájmu jejich byznysu je už dávno netíží.

21.12.2014 v 11:35 | Karma: 32,98 | Přečteno: 1618x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1183x
Poznání je cesta dlážděná nekonečnou řadou omylů. Nalézání každé, tedy i zdánlivé pravdy, je pro mě vzrušujícím dobrodružstvím. Kdysi člen pionýra, nyní pracovník Českých Radiokomunikací.

Seznam rubrik