Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školství? Brrr

Počet studentů vysokých škol již dosahuje 50-60% populace. Dle rektora Masarykovy univerzity v Brně je prý třeba tento počet ještě navýšit snad až někam k sedmdesáti procentům. O určitém Kocourkově takových úvah je tento článek.

Vzdělání je nyní přístupné širokým vrstvám obyvatelstva, a to samozřejmě znamená obrovský pokrok. Chybou minulosti určitě bylo, že neumožněním kvalitního vzdělání se přišlo o řadu talentů. Tragédií dneška však je, že mezi vzdělané stát naopak úmyslně a systematicky vtěsnává neskutečně mnoho "hlupáků".

Znamená to logicky, že dvacet z každých sedmdesáti vysokoškoláků bude mít místo talentu podprůměrné IQ. Tedy celkem téměř třicet procent ze všech vysokoškoláků. U maturantů pak bude podprůměrným IQ disponovat téměř každý druhý. Takoví  „vzdělanci“ mohou jen těžko zvládat skutečně odbornou práci v následném zaměstnání. Zároveň však neodbornou či manuální prací budou mnozí pohrdat. Vždyť mají přece diplom.

Výsledkem je jen zcela zbytečné, drahé, kvalitou špatné a navíc pro nenadané i stresové zdržování na školách. Znamená to další příspěvek k poklesu konkurenceschopnosti státu. To v situaci, kdy tolik chybí manuálně zruční a zároveň pro svou práci přiměřeně teoreticky i praktickými dovednostmi vybavení lidé.

Permanentní reformy s nástupem každého nového ministra školství jen prohlubují nesystémovost a chaos. Zarážející je, že rozhodující politické síly v naší zemi si ale svého ministra školství vlastně nikdy nevážily. Tvrdím to i proto, že právě od vzniku samostatné ČR nebyl nikdy ministr školství zároveň i místopředsedou vlády. Přitom jsem napočítal celkem 38ministrů, kteří byli zároveň jmenováni i těmi místopředsedy vlády. A i když byli z patnácti různě pojmenovaných ministerstev, veledůležité školství jsem tam hledal marně.

Ponechme nyní úvah, jak tragicky může vypadat výsledná kvalita našich škol, když víme, že s ohledem na ty nenadané musí zákonitě úroveň podstatně klesnout. A také víme, že i talent se v konkurenci průměrných až podprůměrných pro minimální úsilí vytrácí. Jakou vypovídající hodnotu bude mít takto dosažené vzdělání? Jak moc se neoprávněně získané ego armády těchto vzdělanců projeví v pracovním procesu a kolik nás toto mnohaleté zbytečně prodlužované studování mladých lidí bude stát?

Zamysleme se pouze nad tím, kde pravděpodobně tito podprůměrně chytří absolventi skončí. Odpověď se nabízí jednoduchá – kde jinde, než ve státní správě. Výjimky sice potvrzují pravidlo, ale lze předpokládat, že soukromník si díky řádnému přezkoušení těmito vzdělanci řídící posty nezaplevelí. Zato státní správa striktně vyžaduje především to tabulkové vzdělání. Bohužel o jeho úrovni to již neplatí. To proto, že výplaty jdou přece z cizího, tedy od nás všech. A také proto, že i méně chytrý vysokoškolák na vedoucím postu není většinou zas tak hloupý, aby si za svého podřízeného přijal někoho ambiciózního a zároveň chytřejšího než je on sám.

Výsledek se dostaví časem. Kolik bude ve státní správě za patnáct či dvacet let tajtrdlíků s diplomem a přitom s podprůměrným IQ ? Z výše popsaného důvodu jich nebude oněch průměrných 30 procent, ale třeba hned 50 nebo i 60 procent. V řízení státu se tím ještě více prohloubí absence zdravého rozumu. Státní úřady, školství, policie, armáda, kontrolní pracoviště a já nevím kde ještě všude ……, nás budou zahlcovat neprůstřelnými vyhláškami s přehršlí vzájemně nelogických nařízení.

Kdysi mně kamarád vyprávěl, že bohatství a úspěch katolické církve spočíval především v tom, že se dbalo zásady: "Nepustit mezi své duchovní blbce." Náš stát však zřejmě usiluje v krocích ministerstva školství o jiný cíl. Vychovat masy politicky tvárných a zmanipulovatelných kašparů středního proudu.

 

Autor: Milan Prokop | čtvrtek 2.4.2015 21:01 | karma článku: 24,57 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

Aby byla válka, musí někdo válku z nějakého důvodu chtít. Aby ji ten někdo chtěl, musí být přesvědčen, že tu válku i vyhraje.

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74 | Přečteno: 9585x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Tak nevím

Ukrajina polarizuje společnost. Aby také ne, když do probíhající války se tak vehementně zapojila média. Kdo má však pravdu? Příznivci politiky USA či naopak jejich odpůrci?

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42 | Přečteno: 853x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

Zase jsem se spletl, když jsem myslel, že na to Američané s tou Ukrajinou přišli sami. Pak jsem si přečetl příspěvek pana Dofeka na „novinky,cz“ a nestačil jsem se divit. Je v něm toto:

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Společnost

Milan Prokop

Babiši prosím, zadluž nás víc a nakupuj

Jestli něco nesnáším, je to náš státní dluh. Roky se trápím z jeho neustálého bobtnání, ale nyní si myslím, že je vhodné ten dluh i navýšit.

25.1.2015 v 14:36 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ekonomika

Milan Prokop

Fedu se povedl meisterstuck

V byznysu a kartách platí zásada „neznám bratra“. To samozřejmě lidem ovládajícím americký Fed nemusí nikdo připomínat. Utrpení bližních v zájmu jejich byznysu je už dávno netíží.

21.12.2014 v 11:35 | Karma: 32,98 | Přečteno: 1618x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1183x
Poznání je cesta dlážděná nekonečnou řadou omylů. Nalézání každé, tedy i zdánlivé pravdy, je pro mě vzrušujícím dobrodružstvím. Kdysi člen pionýra, nyní pracovník Českých Radiokomunikací.

Seznam rubrik