Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náboženství peněz

Nejsem věřící, ale pravidla nastavená křesťanstvím jsou v mnohém nadčasová a mají i dnes svojí ekonomickou hodnotu. Současná vláda peněz přináší a ještě více přinese mnoho problémů.

Ten kdo si ve vyhledávači zadá dvě písmena IQ, bude možná překvapen. V odkazech zjistí, že my Evropané jsme se svou průměrnou inteligencí v porovnání s průměrem celého světa o jeden bod hloupější. Bod sem, bod tam. Ale když zjistíte, že východní Asiaté, přesněji Korejci, Japonci a Číňané, jsou v průměru proti nám chytřejší již o bodů šest, pak to za zamyšlení stojí.

To také udělali čínští vědci, když řešili rozpor, mezi staletí trvající zaostalostí této asijské oblasti oproti Evropě. Je totiž též jasné, že ani pracovní úsilí u Evropanů nedosahuje nasazení jako u Asiatů. Tak proč? Napadlo je, že za to může Evropou přijaté křesťanství.

Když se nad tím zamyslíme, nezbývá než souhlasit. Pomocí náboženství se vždy snadněji ovládali poddaní a ani křesťanství nebylo výjimkou. V tom to však nebylo. Spíše to byla jeho dobová modernost, a to, že dokázalo plně prorůst i do špiček společnosti. Co je na něm nejpřitažlivější, je jednoduchost zásad. Zatímco Lisabonská smlouva má několik stovek stran, vystačí si křesťanství s deseti zásadami svého desatera. Vyznává rovnost a na jejím základě se snaží být i spravedlivé. Je smířlivé a umožňuje odpuštění při pokání.

Jeho dnešním problémem jsou již zastaralé středověké představy pro mladé lidi těžko přijatelné. Doba je tak technikou a informacemi přehuštěná, že je v přirozeném rozporu s představou nebeského ráje s létajícími anděly. Přemýšliví lidé dnes jasně ví, že i v lidském pojetí zdravé rajské zahrady musí probíhat souboj přirozeného výběru a že štěstí i útrapy jsou vždy strany stejné mince.

Přesto je při úpadku křesťanství smutno. Stovky let formovalo Evropu a díky tomu máme zatím my Evropané i podobné morální cítění bez rozdílu hranic. Pokud EU dokáže překonat krizi, bylo by nanejvýš nešťastné, přijímat státy s  jinými vývojovými hodnotami, byť se snaží jako Turecko. (Pro stát s odlišným postavením ženy a častou krevní mstou, lze obtížně hledat podobný právní rámec, například pro rozvodová vyrovnání.)

Kam tedy spěje Evropa bez křesťanství? Vysocí státní úředníci již dávno nemají pocit, že někdo všechno vidí a po smrti s nimi zúčtuje. Je přece tak snadné bohatnout na úkor davu „méněcenných“. Více peněz, znamená kromě moci i mnohem vyšší svobodu vlastního rozhodování. A o tu přece jedinci hlavně jde. Školní ukázkou, jak se vzdalujeme zásadám křesťanství je, když premiér státu vědomě vyznamenal i vrahy svázané oběti.

Uznávanou hodnotou je pouze úspěch, tedy hlavně bohatství. Každý, kdo nám v tom brání je jasný nepřítel, dokonce i včerejší přítel. Naopak včerejší nepřítel, pod společnou vidinou tučného zisku, se přítelem stává. Není divu, že se Evropa hroutí pod různými čachry na všech úrovních státního přerozdělování a rozhodování.

Kde to skončí? Nevím. Do toho všeho zaznívá sílící meluzína cinkotu zbraní z rozhodujících částí světa. Ty dnešní majetkové hodnoty změníme, až si patrně zase projdeme etapou strachu o pouhé přežití. Bůh nás ochraňuj.

Autor: Milan Prokop | sobota 17.3.2012 11:04 | karma článku: 13,53 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

Počet studentů vysokých škol již dosahuje 50-60% populace. Dle rektora Masarykovy univerzity v Brně je prý třeba tento počet ještě navýšit snad až někam k sedmdesáti procentům. O určitém Kocourkově takových úvah je tento článek.

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

Aby byla válka, musí někdo válku z nějakého důvodu chtít. Aby ji ten někdo chtěl, musí být přesvědčen, že tu válku i vyhraje.

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74 | Přečteno: 9585x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Tak nevím

Ukrajina polarizuje společnost. Aby také ne, když do probíhající války se tak vehementně zapojila média. Kdo má však pravdu? Příznivci politiky USA či naopak jejich odpůrci?

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42 | Přečteno: 853x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

Zase jsem se spletl, když jsem myslel, že na to Američané s tou Ukrajinou přišli sami. Pak jsem si přečetl příspěvek pana Dofeka na „novinky,cz“ a nestačil jsem se divit. Je v něm toto:

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Společnost

Milan Prokop

Babiši prosím, zadluž nás víc a nakupuj

Jestli něco nesnáším, je to náš státní dluh. Roky se trápím z jeho neustálého bobtnání, ale nyní si myslím, že je vhodné ten dluh i navýšit.

25.1.2015 v 14:36 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1183x
Poznání je cesta dlážděná nekonečnou řadou omylů. Nalézání každé, tedy i zdánlivé pravdy, je pro mě vzrušujícím dobrodružstvím. Kdysi člen pionýra, nyní pracovník Českých Radiokomunikací.

Seznam rubrik