Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Ladislav Jílek

17. 3. 2012 15:12
Pojmenoval jste to dobře.

Pro dřívější lidi byly etické normy (desatero) dány Bohem a tato absolutní autorita za nimi stála a trestala či odměňovala. Pro dnešního člověka za etickými normami stojí společnost nebo politici a lidé snadno dochází k závěru: "Když krade ten a onen, proč bych nemohl já?"

1 0
možnosti
E

eldaha

17. 3. 2012 14:31
Nezlobte se, ale

v církvích, , probíhá boj o moc a peníze stejně jako všude jinde.

1 0
možnosti
MP

Milan Prokop

17. 3. 2012 15:39
Re: Nezlobte se, ale

Mám na mysli křesťanství jako víru, tedy skutečně věřící. Nikoliv křesťanské politické funkcionáře. Víme jak bylo vše zneužito v křížových výpravách, Savonarolou a též třeba nacisty. Samozřejmě, že v rozhodujících postech vládnoucí třídy nikdy nebyli jenom věřící, většinou víru pouze předstírali. Dalo se však odkazem na víru argumentovat při rozhodování. Takže pokud by se  celá naše vláda křesťanstvím vehementně oháněla a byli by tam pouze dva lidé skutečně věřící, řada vládních rozhodnutí by byla jiná. Včetně toho vyznamenání. Velkým problémem právě i ekonomiky, je ztráta víry mas. Pokud víte, že je to jinak, pak by to ty Číňany možná zajímalo. Mě určitě.

0 0
možnosti
MR

rodd

17. 3. 2012 11:32
Ti záleží z kolika hledisek

jsme schopni a máme možnost se dívat. Většinou je to krátkozraký pohled, tady a teď a pojímání aktuálního stavu. V hlubším a časově delším se zde odehrává další evoluce a to osamostatnění lidské individuality - duševnosti, z platformy našeho živočišného druhu založeném na dualitě mužském a ženském principu a instinktech. To dalo vzniknout i náboženství a duchovnosti, což je vlastně jen upgrade otcovského a mateřského instinktu a potřeb. Lidská populace není jedna ideální osoba, ale mnohovrstevnatý ekosystém osobností, etnik, jež se podporují ve vývoji, zde položeném na akci a reakci - zkušenostech. Jedinec aby získal duševní rozměr potřebuje se učit dále a to na platformě materiálních statků tak aby si uvědomil a obsáhl i tuto část etapy, postupného přechodu od lidské instinktivní duality k samostatnému projevu a poznání, nakonec až k transcendentalitě. Vše je ale v jiných časových a dimenzních měřítkách. My vnímáme jen sekundární stav a projev v omezeném časovém úseku ... .

0 0
možnosti
MP

Milan Prokop

17. 3. 2012 12:06
Re: Ti záleží z kolika hledisek

Snad bych si i přál to vaše  " postupného přechodu od lidské instinktivní duality k samostatnému projevu a poznání ". Obávám se ale spíše určité unifikace společnosti. Příkladem tohoto z přírody vidím např. u mravenců a včel. Celá jednotlivá společenství se chovají jako samostatný jedinec a mezi chováním jednotlivých společenství stejného druhu, není patrný rozdíl. Vývoj je dán konkurencí jednotlivých skupin v prostředí a tato možnost bude na naší planetě z pohledu člověka relativně brzo vyčerpána.

0 0
možnosti
VC

Velkej chytrak

17. 3. 2012 11:22
jo

R^

0 0
možnosti