Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvo školství je největším nepřítelem našeho školství.

Tento stav trvá již více jak dvacet let. Za celou tu dobu prý nebylo ve školství nikdy dobře, jen někdy bylo o trochu líp. I tato ryba smrdí od hlavy.

Znáte-li většího nepřítele školství než toho v nadpisu, rád se jeho jméno v diskusi dovím. Pokud ale pominu konspirační teorie o tajných skupinách, nikdo jiný mě už nenapadá, Těžko je tím hlavním nepřítelem nedostatek peněz, když se tam jimi může stále tak neskutečně plýtvat. Náznaky koncepcí mají jepičí život a stále se neví, co se vlastně chce.

Je absurdní chtít šedesát procent vysokoškoláků, když i z logiky statistiky je jasné, že z nich při tomto počtu musí být nejméně deset procent s podprůměrným IQ. K čemu je snaha mít přes 90 procent maturantů, kde to podprůměrné IQ bude mít již téměř každý druhý. Jaká je hodnota takové maturity, když z výše popsaného důvodu musela být letos snížena úroveň státní zkoušky z matematiky tak, že by jí prošel i nadaný žák deváté třídy? Přesto ji ze stejného důvodu celá pětina studentů nezvládla. To se má snad ta úroveň ještě snížit, aby maturitou prolezl i dobrý sedmák?

Stát na jedné straně posouvá odchody do důchodů, ale zároveň nekvalitním a tedy zbytečným studiem masově oddaluje první nástup do zaměstnání. Ti co studijní předpoklady nemají, se ve školách zbytečně trápí a přitom přicházejí o možnost získání manuální šikovnosti a praxe ještě v tvárném věku. Trápí se ale i učitelé. Jejich snaha ale postrádá smysl, když musí stále jen slevovat a přivírat oči. Nadaní studenti nemají dostatečnou konkurenci a je tak těžké, s ohledem na ty pomalejší, rozvíjet u nich náročné logické myšlení.

Jaké jsou výsledky? Dnešní většinový maturant toho moc neví ani o svém bezprostředním okolí. Má mylnou představu, že míza se do korun stromů dostane nějak jako vzlínání v knotu lampy. Sice ví, že teplo stoupá vzhůru, ale nikdy nepřemýšlel, proč je tedy na horách zima. Ta všeobecná a propastná neznalost, není ale vina studentů. To je vina toho „osvíceného“ ministerského molocha, co nyní direktivně nařídil povinnou výuku dalšího cizího jazyka již na základních školách. Přitom se na to peníze nikde neušetřily, takže ostrouhají opět kantoři nebo rozpočet.

Bohužel tato zdánlivě krásná myšlenka, bude u většiny žáků na úkor kvality právě jiných předmětů, včetně toho prvního jazyka cizího. Kvantita na úkor kvality, kdy méně nadaný žák i přes snahu stejně nestíhá a v té beznaději se nakonec naučí pouze lajdat. Zvídavost takových žáků je tak potlačena a školu vnímají jako nějaké zlo. Nejednotné osnovy škol pak přináší neskonalé problémy takových žáků při přestěhování. Střední školství je pak spíše drahým pokračováním toho základního a maturitu nahrazuje titul bakaláře. I tak to však o jeho nositeli vypovídá někdy méně než dřívější maturita. To vše naprosto zbytečně za peníze daňových poplatníků.

Úroveň systémově neustále klesá, a to i ve vhodném výběru. Studuje se třeba stále více všelijaký management bez hlubší odbornosti. Prý stačí umět řídit lidi. O tom mám své pochybnosti. Co je to za kapitána, který sice umí dobře velet, ale nerozumí ani lodi a ani moři. Pak tam fakticky vládne první důstojník, přitom nenese příslušnou nutnou odpovědnost a kapitána má jen za šaška. Někteří kapitáni naší ekonomiky jsou skutečně jen draze placenými, dosazenými a přitom velmi nebezpečnými šašky.

Dobré ministerstvo školství je jedno z nejdůležitějších ministerstev. Úroveň vzdělání ovlivňuje krom produkce HDP, také třeba i volby. Především u zemí s nízkou vzdělaností vede černobílé chápání světa k snadným manipulacím, kde nedostatek argumentů a vlastního názoru, nahrazují často i zbraně. Je s podivem, jak málo toto leží na srdci našim demokraticky voleným představitelům. A tak i post ministra školství podléhá politickým pletichám a handlům.

To je velká tragédie, pokud se z těch špatných ministrů vytvoří spojitá řada. Je to mnohem větší průšvih, než když se do čela armády postaví Luftjarda, Vlastička či Karlička. To nás stálo pouze nějaké desítky či stovky miliard a dá se to mnohem snadněji napravit. Pokud si ale zničíme vzdělanost, bude to dlouhodobá hrozba pro naši svobodu.

Autor: Milan Prokop | pátek 17.5.2013 9:32 | karma článku: 22,21 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

Počet studentů vysokých škol již dosahuje 50-60% populace. Dle rektora Masarykovy univerzity v Brně je prý třeba tento počet ještě navýšit snad až někam k sedmdesáti procentům. O určitém Kocourkově takových úvah je tento článek.

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

Aby byla válka, musí někdo válku z nějakého důvodu chtít. Aby ji ten někdo chtěl, musí být přesvědčen, že tu válku i vyhraje.

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74 | Přečteno: 9585x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Tak nevím

Ukrajina polarizuje společnost. Aby také ne, když do probíhající války se tak vehementně zapojila média. Kdo má však pravdu? Příznivci politiky USA či naopak jejich odpůrci?

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42 | Přečteno: 853x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

Zase jsem se spletl, když jsem myslel, že na to Američané s tou Ukrajinou přišli sami. Pak jsem si přečetl příspěvek pana Dofeka na „novinky,cz“ a nestačil jsem se divit. Je v něm toto:

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Společnost

Milan Prokop

Babiši prosím, zadluž nás víc a nakupuj

Jestli něco nesnáším, je to náš státní dluh. Roky se trápím z jeho neustálého bobtnání, ale nyní si myslím, že je vhodné ten dluh i navýšit.

25.1.2015 v 14:36 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1183x
Poznání je cesta dlážděná nekonečnou řadou omylů. Nalézání každé, tedy i zdánlivé pravdy, je pro mě vzrušujícím dobrodružstvím. Kdysi člen pionýra, nyní pracovník Českých Radiokomunikací.

Seznam rubrik