Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romy nevyhání chudoba, ale český rasismus

„Redaktorka Českého rozhlasu emigrovala do Kanady." Nejde o opožděnou zprávu z 80-tých let minulého století, ale žhavou informaci dneška. Pohříchu musím dodat, že paní Anna Poláková je romské národnosti a o exil do Kanady se pokusila už jednou - před sedmi lety. Důvod byl vždy tentýž: rasově motivované útoky proti její rodině a sílící radikalizace společnosti vůči Romům. Tedy téma, které nechceme příliš vnímat, a když už, tak příčiny vidíme právě u nich.

Vypadá to jako vtip. Ale je to vtip opravdu?Foto: Národní strana

Podrobnosti v článku zde.

Okolnosti, jež způsobily odsun romské populace na okraj společenského života, se sice široce diskutují už téměř dvacet let v médiích a na předvolebních mítincích politických stran, ale dodnes jaksi skutek utek. O nejchudší část obyvatel české kotliny nikdo nejeví zájem, s výjimkou skinů a neofašistických uskupení, které si na „romském problému" honí politické body.

Při různých diskuzích zaznívá obecně přijímaný názor, že zloba „slušných lidí" se obrací především proti kriminálně závadné části etnika. „Pokud pracují a dodržují zvyklosti většiny, nic proti nim nemáme." Na emigraci Romů se proto díváme se smíšenými pocity - „jde jim jen o více peněz!", „ať si jdou, alespoň poznají zač je toho loket! - obvykle vnímáme jen důvody ekonomické. Proč se tedy ale slušně honorovaná redaktorka a její rodina rozhodla k odchodu z rodné země? Nekradla, platila řádně nájem i daně, nebyla závislá na sociálním systému. Tedy podle názoru „bílé většiny" samá plus. V Kanadě na tom může být hůře - jazyková bariéra, podřadná práce, sociální dávky.

V principu odsuzujeme násilné akce neonacistů vůči jiným - nebílým - národnostem, ale v koutku duše je nepovažujeme za alarmující. Nedochází nám, že když se jim za našeho mlčenlivého souhlasu nakonec podaří většinu Romů z Česka vyhnat, obrátí se jejich agrese vůči dalším skupinám ve společnosti - homosexuálům, bezdomovcům nebo plešatým, potažmo dlouhovlasým - proti všem, kteří se odvažují o kousek přečnívat! A mnozí z nás jim za to budou i aplaudovat. Stejně jako aplaudovali někteří naši dědové za protektorátu či při vykonstruovaných procesech v 50-tých letech, jako aplaudovala valná část společnosti na prvomájových průvodech před listopadem 89.

Máme ještě čas se zamyslet sami nad sebou. Uvědomit si, že současná tolerance vůči akcím různých národních či dělnických stran a „odporů", pochází z našeho vlastního latentního rasismu, z xenofobních pohledů na vlastní sousedy.

Těm nejchudším závidíme jejich sociální dávky, ale sami by jsme z nich nevyžili ani týden. V civilizovaných zemích právě sociální dávky slouží ke snižování napětí mezi společenskými skupinami. Primitivně řečeno - bohatší a bohatí si tak vykupují vlastní klid. V Česku se zase s klidem díváme, jak nějaká Řápková přímo před sociálním úřadem loupí námi darované peníze lidem, kteří se z almužny chtěli alespoň trochu najíst. Když přijdou k nám do domu krást - kdo bude na vině? Ti hladoví nebo Řápková?

Až se příště ve vašem městě objeví se špatně skrývanou spoluúčastí místních zastupitelů (Plzeň, Janov, Přerov) opět nějací Romobijci - Vandasové, Edelmanové a jim podobní ( třeba už teď v sobotu v Mostě, Litvínově nebo Jihlavě) -  vemte klacky a žeňte je pryč. Trpným přihlížením jim jen dodáváme pocit síly a děláme si ostudu v celém světě!

Autor: Milan Novák | čtvrtek 4.6.2009 0:32 | karma článku: 32,91 | přečteno: 11491x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

Po přečtení několika málo komentářů na zdejším blogu se mi neodbytně vnucuje myšlenka, že celá řada autorů i diskutujících, by vlastně přivítala, kdyby obhájci tzv. „střelby“ na prezidenta v Chrastavě, přinejmenším schytali pár let basy. O samotném „pachateli“ nemluvě. Přitom v podstatě o nic významného nešlo – pokud nepovažujeme za důležité, že občas někdo na politiky hází vejce, rajčata či jiné srovnatelné produkty (střílení plastovými kuličkami nevyjímaje). Děje se tak ostatně všude na světě a - světe zboř se - až na pár evidentních diktatur či korupcí prolezlé putinovské Rusko, to nikde příliš neřeší.

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Ožeňte se (investuj!) na Filipíny!!

Připojení na internet s sebou přináší spoustu poznatků, ale jsou mezi nimi i zkušenosti jiného druhu. To, co vám předkládám není samozřejmě první případ "jiného druhu", ale odkaz na "můj profil na stránkách Langer", kde samozřejmě nejsem, mě natolik zaujal, že jsem se rozhodl "podělit o zážitek":

17.1.2011 v 19:27 | Karma: 6,40 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

Silácká slova Nečase po odhalení totálního marasmu v ODS svědčí pouze o neuvěřitelné nesoudnosti politických špiček. Tady už nepomůže ani strejda Klaus. Tahle partaj definitivně skončila v propadlišti dějin....

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

Chtělo by se mi napsat, že konec Nečasovy vlády je neodvratný, ale jistá znalost podhoubí české politiky mi napovídá, že nic není v tomto případě černobílé, respektive modro-oranžové. A tím rozhodujícím činitelem nemusí být přitom „véčkaři“. Musíme si uvědomit, že ani jedna z dominantních parlamentních stran neoplývá nějakou vnitřní jednotou, zatímco tzv. „VIP mafie“ nezná žádné ideové překážky a ovládá českou politickou scénu, ať už je u kormidla „levá“ nebo „pravá“.

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Levice a pravice v Česku = zmatení pojmů

Statistiky předvolebních průzkumů v české kotlině vypadají na první pohled jako zcela standardní a nijak nevybočují z evropského průměru. Sociálně slabší podporují levici reprezentovanou především ČSSD a ti mohovitější zase ODS či jiný tzv. pravicový subjekt. Jinak je tomu ovšem s přihlédnutím k věkové struktuře voličů. Zatímco v „ostatní“ Evropě volí levici zejména mladší ročníky a pravici ti, kteří z „bouřlivého mládí už vyrostli“, v Česku je tomu opačně. Volby „na zkoušku“ v některých středních školách dokonce ukazují totální propad tzv. levice.

14.5.2010 v 12:19 | Karma: 19,12 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik