Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O věcech důležitých a méně důležitých aneb o úloze médií

V pákistánské provincii Balúčistán byly pohřbeny zaživa tři nezletilé (dle našich norem) dívky, protože si chtěly samy vybrat budoucího manžela a stejný osud potkal i další dvě jejich starší příbuzné, které se snažily exekuci zabránit. Česká vláda posvětila zákaz jízdy kamiónů o víkendech. Dívku, která se vracela ze školy uštkla zmije. Sněmovna má nové kamery – poslanci se bojí špiclování.

Víceméně náhodný výběr zpráv z jednoho dne nic neříká o jejich prioritách – ty si nakonec určí čtenář nebo posluchač – i když po hospodách se nakonec semele kde co, včetně toho co se nikdy nestalo. Nějak podobně je tomu i s některými zdejšími blogy – buď se snaží o fundovaný rozbor některé události, společenského jevu, případně palčivého problému, nebo jen tak plkají, sem tam hodí jedovatou slinu, svěří se svými osobními trably apod. Ostatně ten, kdo občas brouzdá po jiných zpravodajských serverech, ví, že i jinde je to stejné, jen ty priority se čas od času přesouvají k jiným tématům – v Česku nebo v Pákistánu. Proč tady ale vlastně plkám?

Právě zpravodajské rubriky v médiích (i těch internetových) představují takový víceméně ucelený souhrn všeho důležitého, co se v daném časovém horizontu událo. Jednotlivé zprávy dostávají grafický kabát a některé jsou vypíchnuty do popředí. A tady je právě kámen úrazu. Několik jednotlivců se dohodne, co bude dnes zprávou dne, kolik skutečných informací se přes jejich názorový filtr dostane až příjemci – posluchači, divákovi nebo čtenáři. Některé se k nim navíc ani nedostanou… Jak snadná je pak manipulace s lidmi, voliči, pohříchu se vkusem dětí a jejich příštím názorovým rozhledem! Právě v médiích se setkávám s nejtvrdší kritikou klamavých reklamních technik, ale jako všímavý člověk musím konstatovat, že média z těchto kritizovaných reklam nejen žijí, ale celou svojí praxí je i napodobují! To, co se zdá důležité jim (i když chtějí vyhovět vkusu většiny!), nemusí být prioritní pro čtenáře (posluchače, diváka). Bez komplexního pohledu nemůže být žádná zpráva objektivní a tím pádem ani důležitá! Proklamace nejsou informace a do zpravodajství prostě nepatří.

Lhal bych, kdybych tvrdil, že znám proti výše uvedenému lék. Z novinářské praxe, kterou jsem před léty pověsil na hřebík, vím, že jakékoliv médium je v tomto světě pouze zboží, jež je nutno prodat a redaktoři jsou jen lidé s chybami, takže žádný kodex a podobné vymyšlenosti nic nezlepší. Přesto bych si dovolil malý návrh:

Páni redaktoři a paní (slečny) redaktorky, uvádějte třeba na konci svých článků odkazy na své zdroje – zahraniční i domácí servery, publikace, z nichž jste čerpali (nejen články o tématu z minulosti) a ve všech sporných případech i názor protistrany (stejně obsáhlý a informačně vyčerpávající)!  Je mi jasné, že v tištěných médiích a v éteru je něco podobného z velké části neproveditelné, ale internetovým serverům by to nemělo činit žádný problém. Zpráva je totiž vždy jen zprávou a o její důležitosti nemá co rozhodovat redaktor, ale čtenář (alespoň takhle nás to učili ve Washington Post a Hlasu Ameriky)! Jinak totiž musím konstatovat, že z různých blogů (po odfiltrování některých samorostlých moudrostí autorů) a pokoutních serverů se čtenář nakonec dozví více faktů a novinek, než z masových médií. I když, člověk je tvor líný a nechce se mu všechno dokola ověřovat… Leccos si ale pamatuje.

Tento článek je reakcí na reklamní banner iDnes "Nominujte nás v kategorii ZPRAVODAJSTVÍ v anketě Křišťálová lupa 2008".

Autor: Milan Novák | středa 3.9.2008 16:45 | karma článku: 11,63 | přečteno: 807x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

Po přečtení několika málo komentářů na zdejším blogu se mi neodbytně vnucuje myšlenka, že celá řada autorů i diskutujících, by vlastně přivítala, kdyby obhájci tzv. „střelby“ na prezidenta v Chrastavě, přinejmenším schytali pár let basy. O samotném „pachateli“ nemluvě. Přitom v podstatě o nic významného nešlo – pokud nepovažujeme za důležité, že občas někdo na politiky hází vejce, rajčata či jiné srovnatelné produkty (střílení plastovými kuličkami nevyjímaje). Děje se tak ostatně všude na světě a - světe zboř se - až na pár evidentních diktatur či korupcí prolezlé putinovské Rusko, to nikde příliš neřeší.

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Ožeňte se (investuj!) na Filipíny!!

Připojení na internet s sebou přináší spoustu poznatků, ale jsou mezi nimi i zkušenosti jiného druhu. To, co vám předkládám není samozřejmě první případ "jiného druhu", ale odkaz na "můj profil na stránkách Langer", kde samozřejmě nejsem, mě natolik zaujal, že jsem se rozhodl "podělit o zážitek":

17.1.2011 v 19:27 | Karma: 6,40 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

Silácká slova Nečase po odhalení totálního marasmu v ODS svědčí pouze o neuvěřitelné nesoudnosti politických špiček. Tady už nepomůže ani strejda Klaus. Tahle partaj definitivně skončila v propadlišti dějin....

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

Chtělo by se mi napsat, že konec Nečasovy vlády je neodvratný, ale jistá znalost podhoubí české politiky mi napovídá, že nic není v tomto případě černobílé, respektive modro-oranžové. A tím rozhodujícím činitelem nemusí být přitom „véčkaři“. Musíme si uvědomit, že ani jedna z dominantních parlamentních stran neoplývá nějakou vnitřní jednotou, zatímco tzv. „VIP mafie“ nezná žádné ideové překážky a ovládá českou politickou scénu, ať už je u kormidla „levá“ nebo „pravá“.

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Levice a pravice v Česku = zmatení pojmů

Statistiky předvolebních průzkumů v české kotlině vypadají na první pohled jako zcela standardní a nijak nevybočují z evropského průměru. Sociálně slabší podporují levici reprezentovanou především ČSSD a ti mohovitější zase ODS či jiný tzv. pravicový subjekt. Jinak je tomu ovšem s přihlédnutím k věkové struktuře voličů. Zatímco v „ostatní“ Evropě volí levici zejména mladší ročníky a pravici ti, kteří z „bouřlivého mládí už vyrostli“, v Česku je tomu opačně. Volby „na zkoušku“ v některých středních školách dokonce ukazují totální propad tzv. levice.

14.5.2010 v 12:19 | Karma: 19,12 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik