Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílení socialisté burcují Evropu

Francie již zavedla daň 75 procent z nejvyšších příjmů a v Německu roste podpora pološílené formace s názvem Levice. Ta podle místního zvyku nejde na věc po troškách, jako „jemní“ Francouzi, ale rovnou z gruntu a důsledně. V jejím programu je daň rovnou ve výši sto procent z příjmu nad 500 000 eur ročně. Takže maximální příjem by byl nějakých 12 nebo 13 milionů korun.

Všimněme si několika aspektů. Především jde o celkové pnutí v Evropě, která v dalším ze svých návalů nenávisti k bohatým a úspěšným hodlá léčit frustrace většiny z toho, že někteří jsou úspěšnější a šikovnější a tedy také bohatší. Nejsme v České republice daleko od podobné situace. Čeští socialisté mají šanci získat nějakých 35 procent křesel v parlamentu a komunisté dalších 15 procent a spolu se Stranou práv občanů a jejich dejme tomu pěti nebo dokonce desetiprocentním potenciálem můžeme čekat oranžovo – narudle – rudou koalici. Co tato koalice udělá? Především učiní obří skok vůči svým voličům a zdaní „bohaté“. Můžeme se těšit na něco podobného, jako spáchal socialistický prezident ve Francii.

Naprosto přesně víme, co udělají socialisté a komunisté – v podstatě vždy se od nich dá očekávat zvyšování daní, vyšší zdanění kapitálu, vyšší zdanění firem, zdražení práce a další kroky, které tak nebo onak mají vést k masivnímu přerozdělování. Teď se ptejme, co udělají bohatí? Asi se nenechají bez odporu připravit o svoje peníze. V Čechách, v Německu i jinde přesně to, co dělají již nyní ve Francii. Přestěhují se někam, kde jim nebudou vlády brát nesmyslné částky z kapes. Třeba do Belgie, Británie, do Spojených států, do Brazílie…. Svět je velký a je v něm mnoho svobodných zemí s rozumnou vládou. Podniky přiskřípnuté vyššími náklady urychlí proces přemisťování výrob do jiných zemí směrem k nižším nákladům – od pracovní síly po energie. Třeba tam, kde čtvrtina účtu za elektřinu nepadne na podporu obnovitelných zdrojů.

A co se stane v oněch státech, které daně zvýšily nebo zvýší? Budou mít sice vyšší sazby, ale příjem z vybrané daně poklesne, protože část obyvatel buď reálně nebo fingovaně a pouze pro finanční úřady emigruje. Firmy omezí produkci a přemístí výrobu, přesídlí do zemí s nižším zdaněním. Ale požadavky na výdaje v podstatě nepoklesnou, protože početně zase ne tak velký úbytek obyvatelstva, které navíc nečerpalo v podstatě žádné sociální transfery, nezmění nutnost financovat zdravotnictví, školství, bezpečnost, armádu a tak dále. Vzroste nezaměstnanost a nutnost vyplácet sociální dávky. Bude tedy nutné zvýšit daně i těm, kteří měli původně z vládních opatření profitovat. Nyní se dostanou do opačné pozice – budou je platit.

Představme si poněkud vyhrocenou variantu dalšího vývoje. Zároveň totiž bude podkopána výkonnost ekonomiky, poklesne domácí spotřeba, odlije se kapitál. Vláda bude nucena zavádět další regulace. Co když se pokusí omezit právě odchod kapitálu, což ale nutně znamená omezovat obchodní a investiční svobody? Pokud politická socialisticko-komunistická reprezentace tlačená potřebou udržet se u moci neustoupí, což je teoreticky možné, tak po několika stále smutnějších letech a stále větším přerozdělování (uplácení voličů) dojde i k omezení pohybu osob a dalším krokům, které dobře známe z období před rokem 1989. Samozřejmě to bude složité vzhledem k Evropské unii, ale pokud by opravdu existoval zájem na udržení politické linie „za každou cenu“, pak by to nemusel být nepřekonatelný problém. Zvláště, když by podobnou cestou šlo více států EU.

Extrémní zdanění nějaké skupiny obyvatel – v daném případě těch nejbohatších – není ekonomicky odůvodnitelný krok a nemůže nikdy přinést nic jiného než problémy. Je to mechanismus rozdělující společnost a takový politický program, který podporu hledá u nižších pudů většiny. Vyvolává nenávist a rozděluje komunity. Vyhání podnikavé jedince tam, kde za svůj úspěch mohou čerpat zisk bez omezení.

Obdivné vzdychání českých socialistů a českých komunistů nad strategií francouzského prezidenta Françoise Gérarda Georgese Nicolase Hollanda je nebezpečným znamením, že vítězství socialistické a komunistické levice, které se (alespoň to tak nyní vypadá) neodvratitelně blíží, povede k národní tragédii netušených rozměrů. A v této optice je zvláště tragické, že pravicové strany nejsou schopny postavit proti této hrozbě něco rozumného a důvěryhodného.

Asi začalo čekání na novou pravicovou stranu, která by toho byla schopna.

Autor: Milan Jančík | čtvrtek 7.2.2013 8:11 | karma článku: 29,13 | přečteno: 1438x
  • Další články autora

Milan Jančík

Ministrem financí bude Jan Fischer s dluhem z kampaně aneb...

...Zemanovo prezidentské poděkování. Je to korupční jednání nebo není, pane vrchní státní zástupče?

8.7.2013 v 16:49 | Karma: 18,70 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Pane Béme: Praha byla na povodeň připravená dobře…

Teď by snad alespoň někteří patologičtí stěžovatelé mohli uznat, že hlavní město bylo dobře připravené na povodně. Tedy v rovině technické. Výstavbu celého systému protipovodňových bariér mnoho lidí označovalo za vyhazování peněz. A vida – letos zjevně zabránily značným materiálním a možná i lidským ztrátám.

4.6.2013 v 13:17 | Karma: 27,42 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“

Plošné uzavření školek a škol, které vyhlásil na pondělí magistrát a zastupující primátor Tomáš Hudeček z TOP09, bylo zbytečné a jenom mnoha lidem udělalo již tak velmi obtížnou situaci ještě složitější. Není divu, že některé městské části prostě neuposlechly a zařídily se po svém.

4.6.2013 v 7:09 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Společnost

Milan Jančík

Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí

Na pád pražské koalice ODS a TOP09 je třeba se dívat z poněkud širšího úhlu. Ten nabízí hned několik velmi zajímavých možností, jak svržení primátora Bohuslava Svobody vyložit.

24.5.2013 v 12:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 8630x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Nesmysl Politiky na webu Česká pozice

Redaktor Jakub Kálenský na webu Česká pozice zveřejnil 20. května 2013 rozsáhlý článek o politickém projektu „Uzdravme naši politiku“, kde jsem označen za jednoho z autorů a hůře dokonce sponzorů tohoto konceptu.

23.5.2013 v 8:43 | Karma: 9,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1408x
Jsem, nebo snad byl jsem (? - uvidíme v budoucnosti) kontroverzní politik, který byl a je rád kontroverzní. Protože kontroverze je dlouhodobý a urputný spor a takové spory mě baví. Čili mě baví být kontroverzní. Byl jsem starostou na Praze 5, což mnoho lidí nerado vidělo. Co bylo, to bylo, ale pořád mám pocit, že mě občas napadne něco, co by mohlo někoho jiného zajímat. Jsem pravičák a nestydím se za to.

Seznam rubrik