Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva miliony nepřátel Miloše Zemana

Především musím říci, že Miloše Zemana považuji i přes jeho známé „zemanoviny“ za potenciálně lepšího prezidenta České republiky než Karla Schwarzenberga. Hned potom mi ale nezbývá, než dodat: zklamání z některých aspektů vítězné kampaně je obrovské. Tak velké, že ze mne nevyprchalo ani po mnoha dnech.

Zažil jsem za svůj život mnoho volebních kampaní. Některé byly od soupeřů hodně drsné, ale strana, za kterou jsem se kdysi bil, nikdy nesklouzla k tomu, aby svoje protivníky osočovala nepravdivě, aby používala vymyšlené věci. Nikdy jsme nelhali. A nevypouštěli  jsme džiny z láhví. Naši protivníci nám mohli vyčítat všechno možné, ale určitě ne podpásové údery. Díky tomu jsem mohl mít z vítězství vždycky dobrý pocit.

Přemýšlím, jaký pocit ze svého vítězství asi má Miloš Zeman?  Ve skutečnosti jsem přesvědčen, že by vyhrál i bez sudeťácké karty, laciného bodrého národovectví, levicových úletů, primitivních inzerátů v Blesku a poněkud pubertálních žoviálních vtípků o znásilňování jako prostředku proti degeneraci. Zvítězil by jen o něco menším rozdílem, možná ne o půl milionu, ale o 350 tisíc hlasů.

Co Miloš Zeman zaplatí za svoji větší převahu? Především ztratil uznání soupeřových příznivců a dost možná i mnoha lidí, kteří nakonec ani nešli volit. Většina poražených snese porážku, protože porážky patří k životu. Ale porážka s pachutí nečestnosti přetrvává daleko déle a vryje se do paměti. Nový prezident možná dotáhl svojí i levicovo-odborářskou rétorikou k urnám sto tisíc lidí navíc, ale zároveň stvořil armádu dvou milionů nepřátel.

Miloš Zeman se může tvářit, jak chce povzneseně, ale fakt, že v Berlíně a v Rakousku mu dají jeho protiněmeckou a protirakouskou kampaň najevo, je nezpochybnitelný. Našim největším obchodním partnerem ale není Rusko. Je to Německo. A to Rakousko také není nepodstatné. Opravdu neznám žádného podnikatele, který by si mnul ruce a jásal, jak to ten Zeman Němcům pěkně nandal.

V jednom z výzkumů veřejného mínění poslední doby se objevila zajímavá věc. Když měli voliči Miloše Zemana říci, co si na něm cení nejvíce, tak si nejpodstatnější část z dotázaných vybrala prosté „je Čech“. Být budoucím prezidentem, byl bych nervózní z toho, že mne lidé nevolili kvůli inteligenci, státnické schopnosti, vtipnosti nebo něčemu podobnému, ale proto, že jsem se bez vlastního přičinění narodil mezi Aší a Břeclaví (třeba v Kolíně). Vlastně bych takovou odpověď bral jako ponižující názor na mou osobu.  Tito občané nevolili Miloše Zemana, nesporně mazaného, vzdělaného a velmi schopného státníka, ale volili Čecha – jakéhokoliv Joudu z Joudákova.

Nepochybuji o tom, že Miloš Zeman bude seriozní, pracovitý a schopný prezident, který bude vybojovaný úřad zastávat dobře. Ale svoji cestu k obecnému uznání začal hodně špatně a udělal si ji daleko složitější. Z vlastní zkušenosti znám, jaké to je, když se člověk stane součástí nějakého zaběhnutého scénáře, který se změní na mantru. Příklad? Tady je: Jančík přejel strážníka – to má zafixované v hlavě strašná spousta lidí. Co na tom, že to není pravda a co na tom, že věc se normálně vysvětlila. Co na tom, že slovo „přejel“ je naprostý nesmysl a nikomu se nic nestalo. Prostě jsem přejel strážníka a basta.

Miloš Zeman je na nejlepší cestě nechat se obalit tlustou vrstvou podobných klišé. Už je tady máme: Vyhrál pomocí lží, má incestní vztah s dcerou, chlastá tak, že padá ze schodů… A tak dále, a tak dále. I ty mechanismy znám. „Na mě nekoukej, já Zemana nevolil“ na plackách, spousta tvůrčí schopnosti a drsného humoru. Miloš Zeman si udělal dva miliony nepřátel a mnozí z těchto lidí patří k těm nejvíce kreativním v této zemi (neříkám nejlepším, říkám kreativním – to není to stejné). Pokud to nový prezident zvládne a po nějakém čase dokáže otupit pachuť svého vítězství, ukrotí své levicovo-odborářské úlety a dokáže si získat nynější nepřátele, tak to bude výkon hodný opravdového prezidenta. Připusťme si, že některými momenty své kampaně si to udělal opravdu hodně těžké a téměř za jedno volební období neřešitelné.

Autor: Milan Jančík | úterý 5.2.2013 7:29 | karma článku: 21,77 | přečteno: 1670x
  • Další články autora

Milan Jančík

Ministrem financí bude Jan Fischer s dluhem z kampaně aneb...

...Zemanovo prezidentské poděkování. Je to korupční jednání nebo není, pane vrchní státní zástupče?

8.7.2013 v 16:49 | Karma: 18,70 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Pane Béme: Praha byla na povodeň připravená dobře…

Teď by snad alespoň někteří patologičtí stěžovatelé mohli uznat, že hlavní město bylo dobře připravené na povodně. Tedy v rovině technické. Výstavbu celého systému protipovodňových bariér mnoho lidí označovalo za vyhazování peněz. A vida – letos zjevně zabránily značným materiálním a možná i lidským ztrátám.

4.6.2013 v 13:17 | Karma: 27,42 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“

Plošné uzavření školek a škol, které vyhlásil na pondělí magistrát a zastupující primátor Tomáš Hudeček z TOP09, bylo zbytečné a jenom mnoha lidem udělalo již tak velmi obtížnou situaci ještě složitější. Není divu, že některé městské části prostě neuposlechly a zařídily se po svém.

4.6.2013 v 7:09 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Společnost

Milan Jančík

Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí

Na pád pražské koalice ODS a TOP09 je třeba se dívat z poněkud širšího úhlu. Ten nabízí hned několik velmi zajímavých možností, jak svržení primátora Bohuslava Svobody vyložit.

24.5.2013 v 12:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 8630x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Nesmysl Politiky na webu Česká pozice

Redaktor Jakub Kálenský na webu Česká pozice zveřejnil 20. května 2013 rozsáhlý článek o politickém projektu „Uzdravme naši politiku“, kde jsem označen za jednoho z autorů a hůře dokonce sponzorů tohoto konceptu.

23.5.2013 v 8:43 | Karma: 9,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1408x
Jsem, nebo snad byl jsem (? - uvidíme v budoucnosti) kontroverzní politik, který byl a je rád kontroverzní. Protože kontroverze je dlouhodobý a urputný spor a takové spory mě baví. Čili mě baví být kontroverzní. Byl jsem starostou na Praze 5, což mnoho lidí nerado vidělo. Co bylo, to bylo, ale pořád mám pocit, že mě občas napadne něco, co by mohlo někoho jiného zajímat. Jsem pravičák a nestydím se za to.

Seznam rubrik