Ozvěny z hlubin času (ukázka)

Talentovaný fyzik J. Zlámal prchá v polovině 50. let i se svým převratným vynálezem za železnou oponu, aby se na stará kolena, po osmatřiceti letech, vrátil do vlasti. Usazuje se v malé vísce na Vysočině.

III. Smrková

O osmatřicet let později. Parné červencové páteční odpoledne roku 1994.

Kam jen oko dohlédne, rozprostírají se hluboké, neprostupné hvozdy. Kdysi dávno, nejspíš už na samém úsvitu dějin, Stvořitel patrně zaklel v těchto odlehlých končinách mohutně se vzdouvající nedozírnou mořskou pláň. Zkamenělé vlny praoceánu na věky věků ustrnuly a počaly pozvolna obrůstat bujnou vegetací.

Dnešní temně zelený nařasený koberec lesů naruší jen tu a tam hnědé oko rybníka, zlatavá záplata kvetoucí řepky, pestrobarevná mýtina překypující životem. Na prstech ruky spočítáš chudá roztroušená kamenitá políčka či šedé klikatící se stužky zanedbaných okresních silniček.

Zapomenutý kout Vysočiny. Poklidný, utěšený kraj.

Zakloníš hlavu a v očích ti plují načechraná bělostná oblaka. Stádo stěhovavých obřích duchen se neslyšně sune po azurové obloze a alespoň nakrátko uleví zemdlené krajině od žhavých loučí červencových paprsků. Pohlédneš-li dolů, až tam, do malebného údolí, spatříš třpytící se křivolaké koryto potoka lemované křovisky a nahrbenými vrbami, jež si v něm smáčejí své přerostlé neupravené vlasy.

A tamhle, podívej, tam, ano tam v dáli, přímo před tebou, shlukly se zrovna po obou jeho vymletých březích červené stříšky prostých venkovských stavení. Zamířily sem z okolních strání, jen na skok, aby v té chladivé bystřině uhasily palčivou letní žízeň.

Víska Smrková.

Nějakých třicet čísel. Na čtyři desítky starousedlíků, ponejvíce už na penzi. Pár chatařů, náplava z Prahy. Tu a tam zjeví se zde zbloudilý turista. Z mladých tu nikdo nevydrží, co vás nemá! Kdepak. Škola, doktor, pošta, práce… Není tu nic. Zhola nic. Ani naděje.

Náves jako dlaň. Prastará košatá lípa, polovyschlá požární nádrž zanesená žabincem, skomírající vykoupený konzum, dva bezstarostně se prohánějící ratlíci. Odkudsi sem doléhá husí štěbetání. Na oprýskané fasádě jednoho z nevábných stavení visí na rezavém hřebíku cedule Obecní úřad. U rozbité silnice zastávka autobusu. Spoj dvakrát denně, před sedmou ráno a v poledne, do Nového Města na Moravě a do Jihlavy. Večer zpět. Od pondělka do pátku. No a? Buďte rádi. Co byste ještě chtěli?

Naproti se silou vůle drží nad vodou ospalá knajpa s hrstkou štamgastů vysedávajících pod vyšisovaným slunečníkem. Opodál, ukřižovaný na pokřiveném sloupu, trpí ochraptělý tlampač obecního rozhlasu; na několika dalších nebohých kůlech ježících se podél cesty jsou rozvěšeny rozbité splihlé lampy jako oběšenci.

Zapadákov.

Letní vzduch se tetelí v odpolední výhni. K večeru se určitě něco přižene. Kéž by! Rozpraskané rty vyprahlé země pak budou konečně moct začít plnými doušky lačně hltat to chladivé požehnání z nebes.

x

Na stráni, tam nahoře, na samém kraji lesa, stojí stará hájovna. Už z dáli spatříš zánovní červenou střechu s vysokým bělostným cihlovým komínem; oprýskanému dřevěnému průčelí směřujícímu ke vsi vévodí respekt budící paroží statného dvanácteráka. Připadá ti, jako by nějaký prapodivný neukázněný podnájemník z podkroví neodolal v tom žhnoucím odpoledni pokušení, prostrčil chabou dřevěnou stěnou svoji mohutnou zvídavou hlavu a okázale se teď kochal báječným výhledem po okolí.

Autor: Milan Hrdlička | pondělí 16.5.2022 18:40 | karma článku: 18,81 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Milan Hrdlička

Hranolka!

Převážná většina národa, aspoň mi to tak připadá, si ráda pochutnává na bifteku s hranolkama. Poněkud prudérnější menšina, jak si rovněž nelze nevšimnout, si ho přece jen radši dává s hranolkami. Jen hrstka podivínů se, bůhvíproč,

9.4.2024 v 8:40 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Exkurze do vykřičeného domu (ke čtení po 22. hodině)

Není mi jasné, proč většinová populace chová, tedy alespoň navenek, k podobným zařízením takovou zášť. Moje dosavadní zkušenosti, byť skromné, jsou totiž v zásadě pozitivní.

19.10.2023 v 8:35 | Karma: 21,49 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Káva s Danielou

Vyskytujou se na světě různé kávy, znáte to: káva pracovní, studijní, schůzovní, zdvořilostní a společenská, osudová či osudná (takovej Vávra, ten by moh ́ vyprávět!), dále káva pohodová i uspěchaná a mnohé další.

21.9.2023 v 8:35 | Karma: 21,75 | Přečteno: 443x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Zásady úspěšného dialogu

Fin a Švéd popíjejí vodku. Po čase pozdvihne Švéd malátnou pravicí přetékající sklenku a zabručí: Na zdraví Parťák bouchne do stolu a rozezleně zvolá: Tak sakra chlastáme, nebo kecáme?

31.5.2023 v 8:41 | Karma: 21,53 | Přečteno: 477x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Poprask na bankovní přepážce

Mezi mými nočními můrami zaujímá čestnou a neotřesitelnou pozici vyplňování korejsky psaných formulářů, zejména těch bankovních. Tak třeba adresa se píše v obráceném pořadí (končí se jménem dotyčného). A ta naše jednička...

23.5.2023 v 8:35 | Karma: 19,04 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě si natočila pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem VŠ učitel. V posledních letech se zabývám i uměleckou prózou (novela Riita 2020, Ozvěny z hlubin času 2021). Hodlám prezentovat (humoristické) povídky, črty, postřehy z cest, fejetony. Přeju hezké počtení.