Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ztracený symbol mi vážně nedal spát

Měla jsem štěstí, že v den mého svátku zrovna vyšla nová kniha Dana Browna Ztracený symbol, kterou jsem dostala jako dárek od mého přítele. Její délka mě zpočátku trochu odrazovala. „Kdy najdu čas si tohle přečíst?“ S jeho minulými knihami jsem měla docela zkušenost. A popravdě řečeno, byla téměř nad očekávání kladná. Andělé a démoni mě sice nenadchli až tak, jako Šifra mistra Leonarda (nebo chcete-li Da Vinciho kód), ale obě knihy jsem dychtivě a rychle přelouskala. Když jsem se poté doma ve večerním přítmí dívala na jejich filmové zpracování, dokonce jsem u nich usnula. To se ovšem úplně lišilo od mé čtenářské zkušenosti s těmito příběhy, kdy jsem unaveně, ale vzrušeně četla dál, abych se dozvěděla pravdu. Ale 460 stránek – to snad přehnal. „Teď na to fakt nebudu mít čas.“

V první volné chvilce jsem však knihu popadla a začala se zanořovat do tajů zednářského učení. Už od začátku jsem četla se zájmem a těšila se na nové informace, které spolu s Robertem Langdonem zjistím. Když jsem se dostala asi za čtvrtinu knihy, nedokázala jsem se odpoutat. Příběh mě tak napínal, že jsem v kuse několik hodin seděla a četla dál. „Sakra, musím zjistit, jak to dopadne!“ I přes mou velkou ospalost a s věděním, že další den nebudu schopná kvůli únavě ničeho, jsem nedokázala knihu zavřít. Přes námitky mého přítele, abych šla spát a konečně zhasla to světlo, jsem se od písmenek nedokázala odtrhnout.

Přestože by příběh mohl být o pár dialogů kratší (některé dialogy a popisy událostí se opravdu zbytečně okapují neustále do kola), stalo se neuvěřitelné – spisovatel mě donutil probdít nad jeho knihou celé dvě noci (a také následně zaspat do práce, což už tak skvělé nebylo). Jeho krátké kapitoly připomínají spíše obrazy z filmu (a celá kniha je napsána formou velmi podobnou filmovému scénáři). Ke konci mé čtenářské nadšení sice trochu polevilo, ale určitě neztratilo na mém zájmu dojít až do konce. Knihu jsem četla s touhou přijít na kloub tomu tajemství, které skrývají dávná mystéria. Je velmi chytře napsána a pro člověka, který se zabývá magií, alchymií a mystikou je podnětnou inspirací pro získání nových informací. Vybízí k dalšímu zkoumání. Předkládá člověku informace, které mohou být pravdivé a nemusí a tak se možná někteří z nás vydají na cestu hledání pravdy o naší minulosti. Nabádá k zamyšlení nad lidskou myslí a silou myšlenky. Čeho všeho je člověk schopný? Co všechno dokáže lidská myšlenka?

Pár věcí mi však na knize vadilo. Byly to až příliš časté odkazy k současným trendům (např. stále zmiňovaný iPhone, google atd. /že by skrytá reklama?/. Také Langdonova přílišná „genialita“, díky které dokáže všechno v rychlosti rozluštit mi občas připadala přehnaná. Když navíc nedokázal ke konci tak dlouho dojít na jednoduchou hádanku, připadalo mi to trochu přitažené za vlasy. K postavě Malacha jsem měla ze začátku také výhrady – jeho historie mi připadala možná až moc jednoduchá.  Byl to obyčejný člověk, který zešílel. Očekávala bych, že jeho pohnutky budou mít trochu mystičtější motivaci. Už od začátku jsem ho chápala jako člověka šíleného – ne jako někoho s vyšším cílem. Spisovatel mě ovšem pěkně vyvedl z omylu a jeho pozdější obrat v ději jsem opravdu nečekala.

Asi jen budoucnost ukáže, jestli kniha Dana Browna měla dopad na myšlení všech lidí (tak jak to on sám o své knize tvrdil). Ač je tento spisovatel jakkoliv zmedializovaný, určitě nelituji, že jsem mu věnovala čas. Přestože bych to jako „filmařka“ neměla říkat, tak určitě má cenu číst. A nevěřím, že se film bude rovnat nebo dokonce překoná mou zkušenost a nadšení z četby.

Pro ty, kteří nemají rádi příliš filosofické texty, tato kniha určitě předkládá zajímavým a napínavým způsobem poselství, které je velmi důležité: Poznej sám sebe. A ať jsou cesty k tomuto poselství jakékoliv, určitě není na škodu se jednou z nich vydat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Mikalova | pondělí 22.2.2010 8:22 | karma článku: 26,62 | přečteno: 7359x
  • Další články autora

Veronika Mikalova

Gouffre de Padirac - království z jiné planety

Když jsme s týmem My Travel Diary cestovali po jiho-západní Francii, nemohli jsme si nechat ujít mimořádné jeskyně Gouffre de Padirac, které se nacházejí na hranicích Quercy a Périgord. Ohromná vápencová propast Padirac je cca 100 metrů široká a 246 metrů hluboká.

10.8.2011 v 12:55 | Karma: 11,52 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Cestování

Veronika Mikalova

Teď a tady

Krátká báseň, nebo také zamyšlení, které jsem se snažila napsat právě teď a tady.

28.12.2010 v 21:15 | Karma: 9,26 | Přečteno: 795x | Diskuse| Poezie a próza

Veronika Mikalova

Jste náš zákazník? Máme pro vás dárek!

Určitě se vám už mnohokrát stalo, že vás na ulici zastavil dealer a chtěl vám vnutit nějaký „skvělý“ výrobek. Tito pouliční agenti často propagují nezajímavé věci, které nepotřebujete a nemáte zájem se o nich dovědět víc. Mě se ovšem nedávno stalo, že i přes můj zájem o nabízenou službu, mě agenti svým chováním na dlouho dopředu odradili. Neměly by si snad společnosti vybírat pečlivěji lidi, kteří je zastupují? Protože jen zajímavý projekt nestačí. Když ho propagují „nezaškolení“ lidé, přestane o něj mít zákazník (kolemjdoucí) zájem.

29.9.2010 v 22:42 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Společnost

Veronika Mikalova

Ztracené kouzlo dopisů

Pamatujete si, kdy jste naposledy dostali osobní dopis? Nemám na mysli žádné přání k narozeninám od banky, ani výzvy k zaplacení poplatků, ale obyčejný dopis od kamaráda, ve kterém by popisoval, jak se má a ptal se, jestli se máte taky dobře?

23.8.2010 v 20:32 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Společnost

Veronika Mikalova

Pro naivní a chudé ženské aneb Sex ve městě 2

Na rovinu se přiznám – jsem fanouškem Sexu ve městě... nebo tedy byla jsem do té doby, než se z tohoto kultovního seriálu stala velká a bezedná studna product placementu. Seriál a filmy by bez něj sice už nemohly fungovat, ale jako divák to chápu trochu jako podraz. Převážně ženské publikum se však často vzhlíží v hlavních představitelkách a tak je tato strategie velmi účinná.

4.6.2010 v 12:51 | Karma: 33,84 | Přečteno: 16530x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

23. května 2024  22:48,  aktualizováno  24.5 6:45

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů

24. května 2024  6:39

Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...

Námořní drony Sea Baby nesou i raketomety. Ukrajina je poprvé použila v prosinci

24. května 2024  6:33

Sledujeme online Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk uvedl, že Ukrajinci vybavili námořní drony Sea Baby...

Sezona hurikánů bude v USA dosud nejhorší. Meteorologové čekají dvakrát více bouří

24. května 2024  6:23

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) přišel se svou dosud nejhorší květnovou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3286x
Ráda píši články o věcech, které se mě dotýkají. Info na http://www.zajik.cz. O mém cestovatelském projektu na www.facebook.com/mytraveldiary

Seznam rubrik