Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro naivní a chudé ženské aneb Sex ve městě 2

Na rovinu se přiznám – jsem fanouškem Sexu ve městě… nebo tedy byla jsem do té doby, než se z tohoto kultovního seriálu stala velká a bezedná studna product placementu. Seriál a filmy by bez něj sice už nemohly fungovat, ale jako divák to chápu trochu jako podraz. Převážně ženské publikum se však často vzhlíží v hlavních představitelkách a tak je tato strategie velmi účinná.

Jako fanoušek jsem si nemohla nechat ujít druhý film, který měl v médiích docela velkou propagaci. Šla jsem na něj bohužel s přesvědčením, že to bude jedna velká nablýskaná reklama s jednoduchým dějem a chábými hereckými výkony. Což byla pravda, ale přesto druhý film považuji za mnohem povedenější a dokonce jsem se u něj hodně dobře bavila. Tvůrci si totiž konečně sami ze sebe dokázali udělat srandu.

Po scenáristické stránce má příběh bohužel mnoho nedostatků. Spousta scén je prvoplánovitá, stejně tak jak některé záběry. Např. dlouhý záběr na Carrie když přijde k oknu, aby odsunula značkové závěsy, které nemají se scénou ani s dějem nic společného. Neopodstatněné scény slouží jako berlička k přechodu do další akce. (Charlotte si jde koupit hodinky a všechny ji následují jen proto, aby Samantha mohla nechat u překupníků kabelku, od které se pak odehrávají další navazující scény). Nedostatky scénáře však vyvažuje vtipné ladění příběhu.

Je velmi pravděpodobné, že tvorba scénáře se odvíjela od produktů, které se ve filmu měly objevit. Dialogy často zmiňovaly také konkrétní výrobky. Je však zbytečné něco takového odsuzovat. Spíš tiše závidět tvůrcům, kterým se podařilo na takovém principu založit celou tvorbu, která jim velmi dobře funguje a je zdrojem obrovských příjmů.

Pohádkové interiéry hotelu Abú Zabí bohužel trochu moc tlačí na pilu. Trh mohl být také líp postavený (přece jen kreslené pozadí trhu je velmi viditelné). Vše působí přeplácaně a nereálně – proto tvůrci ani nemůžou předpokládat, že by divák bral příběh vážně. Pokud ho berete s nadhledem a nadsázkou, může pro vás být velmi zábavný. Pokud bych ho ale měla brát vážně a myslet si, že příběh je ukázkou krásy a luxusu dovolit si cokoliv, musela bych se k němu vyjádřit trochu pesimisticky.

Velkým kladem druhého dílu je, že si trochu míň hrají na mladé a krásné, ale přiznávají, že stárnou a dokážou si z toho udělat srandu. V tomto ohledu se mi postava Samanthy velmi líbila. Herečka si konečně přiznala svůj věk a dokázala komicky uhrát scény, které by při špatném interpretování mohly vyznívat směšně (ve špatném slova smyslu). Stejně tak působí ve filmu mnohem lépe postava Charlotte (jejíž naivita byla v seriálu trochu hloupá, avšak nyní ji povznesla na výhodu). Miranda zůstala podobně cynická jako v seriálu. Bohužel Carrie trochu po herecké stránce zklamala. Ona jediná se nepovznesla nad svoji postavu a zůstala zaseklá někde mezi seriálem a prvním filmem. Nanejvýš trapná mi přišla scéna, ve které asi na 2 záběry ukázala poprsí v podprsence a poté si zpět vyhrnula šaty před svým manželem. Pochopitelné to je – ve smlouvě měla jen 2 záběry v podprsence. Ale proč tím otravovat diváky a zbytečně na to upozorňovat. Nevýhodou je, že divák dokáže odečíst pozadí natáčení a případné smlouvy s herečkami, které hrají jen z důvodů velkých zisků.

Ženy se rády dívají na pěkné věci a představují si, jaké by to bylo mít tohle a žít tam. Věřím, že je spousta fanynek, které mají touhu být jako Carrie, Samantha, Charlotte nebo Miranda. Ale máme to za potřebí? Vždyť jsou vlastně jejich životy docela nudné a smutné. Od prvního dílu tohoto seriálu se v podstatě nic nezměnilo. Carrie potkala Božského a řešila vztah s ním a to se dělo celých 6 sérií a další dva filmy. V opravdovém životě je to sice podobné, ale na rozdíl od hrdinek seriálu normální ženy stárnou a pokud se podaří, tak i zmoudří a poučí se ze svých chyb.

I přes všechny nedostatky však stojí za to Sex ve městě 2 vidět – a nebála bych se oslovit i mužské publikum, pro které může být naivita a přeslazenost filmu důvodem k pobavení. Taneční vystoupení Lizy Minelli nebo nadměrně vyvinutá chůva bez podprsenky, podtrhují komické ladění filmu. Dialogy občas nabídnou perličky k pobavení a atraktivita různorodých prostředí je lákavá pro oči.

Proč jsem na to zase šla? Asi je ve mně pořád kousek té naivní a chudé ženské, která se ráda podívá na ten ideál krásných, bohatých žen, které mají všechno. Ještě, že jsem se tak cítila jen na pár okamžiků – ideál není to nejlepší. Mnohem krásnější je normální život.

Autor: Veronika Mikalova | pátek 4.6.2010 12:51 | karma článku: 33,84 | přečteno: 16530x
  • Další články autora

Veronika Mikalova

Gouffre de Padirac - království z jiné planety

Když jsme s týmem My Travel Diary cestovali po jiho-západní Francii, nemohli jsme si nechat ujít mimořádné jeskyně Gouffre de Padirac, které se nacházejí na hranicích Quercy a Périgord. Ohromná vápencová propast Padirac je cca 100 metrů široká a 246 metrů hluboká.

10.8.2011 v 12:55 | Karma: 11,52 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Cestování

Veronika Mikalova

Teď a tady

Krátká báseň, nebo také zamyšlení, které jsem se snažila napsat právě teď a tady.

28.12.2010 v 21:15 | Karma: 9,26 | Přečteno: 795x | Diskuse| Poezie a próza

Veronika Mikalova

Jste náš zákazník? Máme pro vás dárek!

Určitě se vám už mnohokrát stalo, že vás na ulici zastavil dealer a chtěl vám vnutit nějaký „skvělý“ výrobek. Tito pouliční agenti často propagují nezajímavé věci, které nepotřebujete a nemáte zájem se o nich dovědět víc. Mě se ovšem nedávno stalo, že i přes můj zájem o nabízenou službu, mě agenti svým chováním na dlouho dopředu odradili. Neměly by si snad společnosti vybírat pečlivěji lidi, kteří je zastupují? Protože jen zajímavý projekt nestačí. Když ho propagují „nezaškolení“ lidé, přestane o něj mít zákazník (kolemjdoucí) zájem.

29.9.2010 v 22:42 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Společnost

Veronika Mikalova

Ztracené kouzlo dopisů

Pamatujete si, kdy jste naposledy dostali osobní dopis? Nemám na mysli žádné přání k narozeninám od banky, ani výzvy k zaplacení poplatků, ale obyčejný dopis od kamaráda, ve kterém by popisoval, jak se má a ptal se, jestli se máte taky dobře?

23.8.2010 v 20:32 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Společnost

Veronika Mikalova

3D život v 5S světě

Poslední dobou se s 3D světem roztrhl pytel. Kina nabízí všemožné filmy ve třech rozměrech s touhou mít větší zisky. Dokonce se v programu u normálních filmů objevuje označení 2D – není snad samozřejmé, že když není 3D tak je dvourozměrný? Šílenství okolo tohoto fenoménu mě překvapuje. Na druhou stranu mě přitahují nové způsoby zobrazování pohybujících se obrázků a vidím v nich potenciál, který by se dal v budoucnu využít různými způsoby.

27.5.2010 v 22:22 | Karma: 8,99 | Přečteno: 964x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3286x
Ráda píši články o věcech, které se mě dotýkají. Info na http://www.zajik.cz. O mém cestovatelském projektu na www.facebook.com/mytraveldiary

Seznam rubrik