Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muceni je lek na svobodu

V pripade teroristy, ktery se minuly rok priznal k utokum 11. zari, vykazalo muceni nadprumerne uspechy, uspesnost na 120%, priznal se dokonce i k utoku na hotel, ktery byl postaven v dobe, kdy byl uz zadrzovan na Guantanamu, takze ten utok zrejme nejak zvladl organizovat ze sveho vezeni.

Soudni proces byl nadherny. Jista americka televize odhalila i zajimavou pokrokovou vec - pri soudnim preliceni mel tento terorista na rukou naramky, pomoci kterych mu mohli davat na dalku elektrosoky. Toto je nadherny obrazek dnesni demokracie. Mozna bych to tak zavedl u vsech obvinenych u soudu i u svedku, obojky na ruce, aby jsme je okamzite mohli zpacifikovat zmacknutim tlacitka jim ustredrit elektrickou ranu, pokud by rikali neco nevhodneho nebo treba se prave chystali vytahnout z bricha atomovou bombu.

Nejlepsi nazory ma prezidentsky kandidat John McCain, ktery hlasoval PROTI navrhu waterboarding zakazat, a zaroven vyjadril svuj nazor, ze "waterboarding by mel byt zakazan", proto logicky hlasoval proti navrhu, ktery ho mel zakazat.

Akorat me mrzi to, ze odmitame veci nazyvat pravymi jmeny. To, co se odehravalo na Abu Grahib byla nadhera, to byla svoboda v praxi.

A je dost neuprimne tvrdit, ze na tom maji zasluhu jen ti vojaci, protoze general Janis Karpinska, byvala velitelka zakladnu Abu Grahib, jasne rekla, ze prikazy k tomuto druhu muceni prichazely zhora, z nejvyssich mist (BBC, 2004).

Takze prilis nerozumim proc zasluhu za tyto ciny jsou prisuzovany tem jednotlivym vojakum, kteri jen plnili rozkazy a proc to mam chapat tak, ze se tim neco vyresilo. 

Nevim zrovna trestat ty co mucili je tak kratkozrake jako hrdinny odboj Masinu, kteri si mysleli, ze zabijenim tech, kteri se systemu nevzepreli, je "boj proti komunistickemu systemu".

Ti co mucili jen plnili rozkazy a nekteri dozorci z Guantanama to, ze provadeji muceni zajatcum, nesou velmi tezko. Rada dozorcu v Guantanamo spachala sebevrazdu nebo se psychicky zhroutila.

Docela by me zajimalo, jestli ti co tak fandi muceni, v pripade, ze by se mucitele v Guantanamu vsichni psychicky zhroutili nebo spachali sebevrazdu a uz by nebyl nikdo ochotny mucit jineho cloveka, jestli by tito lide byli ochotni vycestovat a mucit ty lidi osobne, aby aspon nekdo byl ochoten branit nasi svobodu, kdyz uz nikdo jiny nema na muceni zaludek, samy srabotkove.

Delam si z toho srandu, ale je zvlastni, jak se predavani odpovednosti nekomu jinemu, nekomu nad nami, njak nas demokracie tak osvobozuje od pocitu zodpovednosti. Muzu si vybrat jestli s mucenim souhlasim nebo nesouhlasim a je to jakobych si kupoval nejaky produkt, vubec se me to netyka, at uz s tim souhlasim nebo ne.

Nemam zadnou predstavu co je to muceni, pro me predstava nejvetsiho muceni bylo, kdyz me jako maleho tata zamykal v koupelne se zhasnutym svetlem, kde byla pak uplna tma, nasledovali snad i nejake halucinace, jak jsem byl v te tme. Do mych tak 20ti let jsem se bal tmy a neviditelnych strasidel. V puberte jsem se obcas bal jit sam po chodbe nebo schodech az skoro bezel kdyz me chytla panika a uzkost. Jeste dnes se mi nekdy stane, ze kdyz se probudim do tmy uprostred noci dostanu strach a vaham jestli nejit rozsvitit svetlo.

Ze svych zkusenosti a vycteneho si tedy myslim, ze muceni tak nebo tak zpusobuje dlouhodoba traumata, ale urcite by se bez nej neobesla vychova deti a vyslechy teroristu. Trosku se divim, ze se bez metody zamykani ditete ve tme obeslo tolik ostatnich rodicu, kdyz to bylo potreba pro pacifikaci me osoby, kdyz jsem si v noci namisto spanku povidal s bratrem nebo nejakym jinym zpusobem "zlobil". Urcite nebyl zadny jiny zpusob jak tyhle situace resit a urcite neni zadny jiny zpusob jak resit teroristy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Míka | sobota 8.3.2008 20:45 | karma článku: 14,06 | přečteno: 2070x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:09

Aktualizujeme Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

V Tatrách zemřel turista. Nebyl to Čech, ale Slovák, upřesnila horská služba

21. května 2024  22:37,  aktualizováno  22.5 11:01

Při úterním pádu ve Vysokých Tatrách na Slovensku nezemřel český turista, ale Slovák. Svou původní...

Feri obdrží od soudu výzvu k nástupu do vězení, rozsudek je vykonatelný

22. května 2024  10:59

Rozsudek, který poslal bývalého poslance Dominika Feriho na tři roky do vězení za znásilnění dívek,...

Rusko chce zabrat větší část Baltu. Hranice neodpovídají situaci, tvrdí

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  10:55

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...