Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Motto doby: Kdo nešpehuje s námi, špehuje proti nám

Kauzy špehování PRISM, všudypřítomné kamery, sbírání dat na Facebooku nebo Googlem vedou k úvahám o zneužití informací. Námitkou bývá, že tak velké množství informací je nereálné kloudně zpracovávat, takže se jedinec nemusí bát, že by se ho to týkalo. Co když je ale obzvláště pro tajné služby naopak výzvou vytvořit systém, který špehuje každého obyvatele planety? A nejen to.

Popravdě na to máme dostatek svědectví a podkladů přímo od vládních agentur, že současné schopnosti analýzy dat ze špehování jsou zřejmě na úrovni filmu Minority Report. Tedy nejen vizuálně, kdy jako Tom Cruise mohou gesty rukou pohybovat různými vizuálními prvky, jakoby to byly nějaké skoro-hologramy, ale hlavně podklady, které jim systém dodává, již zřejmě zpracovává umělá inteligence. Tedy odpadá nutnost, aby se každým člověkem musel někdo zabývat. Zároveň projekty jako LifeLog americké armádní organizace DARPA ukazují, že je opravdu zájem sledovat naprosto každého. (*)

Nezávislá média, která nechávají masmédia v prachu opodál, zároveň zjistila, že nejde jen o špehování, ale i možnost pronikat systémy případně i měnit data. Tedy něco jako ve filmu Síť, kde hlavní hrdinku (Sandra Bullock) změnou údajů namočili do všelijakých zločinů, protože šla zkorumpované vládě po krku. Dle značně podezřelých souvislostí (a ano faktů jako řemen) je současný systém informačních technologií nainstalovaný na (nejen) amerických vládních serverech (včetně mnoha korporací - IBM, Boeing,...) schopný více "kouzel" než bylo předvedeno ve filmu Síť. Je dost důvodů podezřívat, že útoky na WTC v roce 2001 podpořil právě tento informační systém tím, že byl nainstalován i na Federálním úřadu pro leteckou kontrolu (FAA). 

O kterém systému hovořím? Podrobnější informace jsou trochu obšírnější na delší pročítání, ale stručně řečeno, jde např. konkrétně o firmu PTech, která měla za klienty IBM, FAA, FBI, NSA, CIA, Pentagon a mnoho jiných vypečených agentur, a kdo myslíte, že tuto firmu spoluzaložil? Pan Al-Qadi! Nekecám. Hledaný pro financování terorismu včetně podílu na útocích na 11.září.  Eh teda na WTC a Pentagon v září 2001. Možná nevěříte. Nicméně Computerworld, odborný časopis kolem počítačů, o tom informoval, jak došlo v této firmě v roce 2002 k razii FBI.

Zaide vysvětlil svůj vztah s panem al-Qadi: "Moc ho neznám, " řekl Zaide, "párkrát jsem ho potkal a párkrát s ním mluvil po telefonu. Nikdy nic neříkal o násilí. Místo toho mluvil velice kladně o svém vztahu s [bývalým prezidentem] Jimmy Carterem a [viceprezidentem] Dickem Cheneym."

Úryvek z článku Computerworld "Ptech workers tell the story behind the search", 17.1.2003

Nebo můžete shlédnout reportáž z americké televize, že tohle není výmysl jen nějakého blogísku:

Jde o to, že tohle bylo médii spolu s jinými věcmi pečlivě utajeno resp. marginalizováno,aby nikdo moc neměl ponětí, jak je s lidmi ojebáváno. Aféra Snowdenových odhalení je zjevně jen vrchol ledovce velice podivné kliky lidí, kteří operují uvnítř snad všech vlád světa, aby naplnili snad každou dystopickou představu, která vás napadne.

Shnuto a podtrženo:

- Existují zřejmě technologie, které jsou schopné zpracovávat informace o každém člověku na Zemi

- Tyto technologie umožňují velice přehledné způsoby zobrazení vyšpehovaných údajů, a to v reálném čase

- Díky potenciálním finančním ziskům se mnoho lidí naopak těší na vytvoření projektu pro zpracovávání obrovských množství dat

- Současný software umělé inteligence umí nejen analyzovat a hlásit vaše chování, pohyby, kontakty na lidi, ale i předvídat vaše chování

- Tento systém umí údaje i vzdáleně měnit a také tiše špehovat (oficiálně se to moc neví, ale v pozadí má většina státních počítačových systémů skryté dveře) Viz. článek bývalého generálního prokurátora USA v New York Times z roku 1991 : "...vybavit zahraniční zpravodajské agentury softwarem, který umožní špehům v USA lépe sledovat jejich zakódované zprávy.", kde popisuje, jak byl tento software (PROMIS) ilegálně prodán i jiným zemím, aby je v USA mohli špehovat. 

- Ochrana osobních údajů tedy není zaručena, když máme děravé vládní systémy, které mohou být systematicky pronikány

 

*) Částečně se s prvky umělé inteligence setkávají všichni u produktů Google, kdy například v poště gmail čte váš dopis, a na základě toho vám zobrazuje reklamy. Stejně tak algoritmy samotného vyhledávače Googlu jsou sofistikovanou formou simulace neuronových sítí mozku. Jejich výkon, tj. schopnost napodobit (lidské) myšlení, je omezen pouze rychlostí počítačů. Za 50 let se očekává, že počítače budou mít intelekt vyšší než všechny mozky světa spojené dohromady.

Autor: Jiří Míka | pondělí 26.8.2013 14:26 | karma článku: 11,06 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Jiří Míka

Česká školní inspekce nutí děti cvičit v respirátorech

Už jsem to napsal mnohokrát a napíšu to znovu. Podle Světové zdravotnické organizace by lidé rozhodně neměli cvičit v roušce nebo respirátoru. Co je na tom k nepochopení? To potvrdí i selský rozum, který fanatismus vytlačil.

16.4.2021 v 16:51 | Karma: 20,48 | Přečteno: 504x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

K čertu s odborníky!

Odborníci měli 101 let rigorózně vyzkoumat a obhájit zákony na základě kvalitní vědy. Nyní s vládami jak Pat a Mat vymýšlí za běhu různá opatření, protože je myšlenka pandémie nebo mutací snad nikdy nenapadla.

14.4.2021 v 8:04 | Karma: 25,03 | Přečteno: 690x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Kdy v historii byla cenzura používána na straně dobra?

Všichni už známe to zacyklené kolečko - údajně nám hrozí masové vymírání, máme neomylné odborníky, nic se neprokazuje, ale když má někdo námitky, ať už má vědeckých titulů, kolik chce, je cenzurován.

5.4.2021 v 1:04 | Karma: 22,25 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Dodržovači

Tak jak je to s těma rouškama? Smí se klást otázky a přemýšlet nebo jen musíme dodržovat? Nechci znevažovat něčí obavy o život, ale to zrušení možnosti diskuze trvající už skoro rok se mi prostě nelíbí.

6.3.2021 v 17:53 | Karma: 25,66 | Přečteno: 850x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Přibylo X nakažených, což je o Y více než před týdnem

Skoro každý den média sdělují informaci o počtu nakažených bez uvedení počtu testů, když je koronavirus řekněme v bull marketu. Co je to za hloupost? Omlouvám se, ale zkusím být ostřejší.

28.2.2021 v 14:15 | Karma: 21,07 | Přečteno: 547x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...