Kdy v historii byla cenzura používána na straně dobra?

Všichni už známe to zacyklené kolečko - údajně nám hrozí masové vymírání, máme neomylné odborníky, nic se neprokazuje, ale když má někdo námitky, ať už má vědeckých titulů, kolik chce, je cenzurován. 

Někdo mi ale zkuste najít nějaký příklad  z minulosti, kdy cenzuru dělali nějací pohodáři. Naopak cenzura a jiné formy omezování svobody byly základním znakem těch nejhorších režimů v lidské historii. 

V tomhle směru tu kolem COVIDu nemáme přímo státní cenzuru, i když do nějaké míry se to ano dělo i na této rovině. Týká se to ale hlavně cenzury na sociálních sítích a selektivního výběru informací/hostů v mainstream prostředcích.

Ano. YouTube na to má pravomoc jako soukromá firma. Ale to těm lidem, co tomu důvěřují, nevadí, že jejich pravda je kryta takovými prostředky? 

Dobře.. desítky vědců, doktorů si většinou nepozvou do televizního studia a pozvou si tam raději kapacitu Kubka nebo jiného recyklovaného odborníka (čest výjimkám, kdy si je tam skutečně občas pozvou), ale že když už si najdou jinou cestu aspoň na YouTube, tak je fakt tragédie, že tak závažnou věc prostě cenzurují. 

Přitom jedno z nejcenzurovanějších témat je, že samotná opatření způsobují zbytečná úmrtí lidí. 

Nejenže je fascinující, jak se vůbec někdo může brát tak vážně, pokud tohle ani nepovažuje za podstatné téma, které by se určitě řešit mělo, ať už je na něj odpověď jakákoliv.

Ale to že se ta diskuze ještě cenzuruje?! 

Ne, tu vaši pravdu nerespektuju vynucenou násilím a cenzurou. Pokud tím opravdu zachraňujete životy, nepřesvědčí mě obušky, pokuty nebo cenzura. 

Například nejčerstvěji zde (záznam není k dispozici, protože údajně porušuje podmínky YouTube):

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vyzva-vlade-od-Pirka-Smuclera-Hnizdila-a-dalsich-Prestante-lidi-strasit-658885

Tahle cenzura probíhá už od minulého roku a je kolikrát i obhajována. Na podobných hyperbolách jak argumentovaly všelijaké tvrdé režimy v minulosti. 

Někdy mi přijde, že si lidstvo nebo část lidí zřejmě potřebuje nějakou pořádně tvrdou totalitu tedy znovu zažít. 

Říká se, že nejvíc sebevědomí mají právě ti, kteří k tomu mají nejmenší důvod. 

Mediálně přovaření odborníci nejeví skoro nikdy znaky pokory. Naopak arogance a pocitu neomylnosti by mohli rozdávat, a také rozdávají. 

Oproti nim početná skupina vědců "heretiků" vystupují sice s odlišným názorem na řadu věcí, ale je znát jejich tendence k pokoře, k méně kategorickým vyjádřením. Ani se nebojí slov "nevím". 

Jejich hlas je umlčován, ale potom si nestěžujte, jak důvěra veřejnosti klesá.

UPDATE

Našel jsem zřejmě to samé video na síti vimeo.com, takže mužeme posoudit, co bylo cenzurováno:

https://vimeo.com/530548665

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Míka | pondělí 5.4.2021 1:04 | karma článku: 22,25 | přečteno: 525x