Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Globální utopie - světový mír

Je skutečně představa světového míru nejen utopistická ale i k smíchu? Jsou lidé, co nekončící války uvádí jako axiom a zbrojení je podle nich nutnost. A stejně tak všechno provedené ve snaze zachránit naši civilizaci a svobodu před těmi "co svobodu nenávidí". Jenže je ta hrozba skutečně reálná nebo jen propagandisté zneužívají naší malé schopnosti tolerance a hledat nenásilná řešení? Nenásilí hodně spočívá v hledání těch základních příčin problémů. Není to pasivita nebo strčení hlavy do lví tlamy, ale skutečná snaha porozumět i domnělému nepříteli. Místo toho čekáme až Írán zaútočí nebo my zaútočíme na Írán a jediné, co víme je, že nenávidí naší svobodu a že jsou to magoři schopní všeho. Je svět až tak primitivně přímočarý? Důvody k válce ale i ke zbrojení by měly být pod drobnohledem.

S přístupem, že války jsou a budou, se situace nezmění nikdy. Faktem je ale, že války nezačínají normální lidi, ale vůdci..často z vymyšlených pohnůtek,tak aby válku ospravedlnili. Dejme tomu Rusko může chystat válku, ale také nemusí. V situaci, kdy USA je vojensky nejmocnější zemí světa, a předpokládejme náš spojenec, je potřeba dále zbrojit? Nemusíme nutně hned ničit už existující zbraně, ale což tak alespoň přestat vyrábět nové?

Jinak inspiraci bychom možná měli brát z Tibetu, který je už tolik let tak sprostě utlačován Čínou. Mniši, kteří by neublížili ani mouše, jsou mučeni. a přesto tito lidé.. i ti co si prošli mučením necítí k Číně nenávist a neodkloní se od své cesty nenásilného řešení konfliktů.

Trošku pravý opak od naší filozofie čím víc zbraní tím víc svobody a moderního přístupu, že zaútočíme preventivně dřív než oni, i pokud ani nemáme žádné důkazy že chtějí zaútočit. kdy to dokonce je tak postavené na hlavu, kde jak teď trefně prezidentský kandidát Ron Paul v Meet the press řekl, že představa, že by Irán chtěl zaútočit na Izrael je asi stejného druhu jako říct, že chce Irán zaútočit na Mars.

Prostě naši vůdci nám tvrdí, že náš nepřítel je tak naprosto šílený, že je ochotný spáchat celostátní sebevraždu jen z pricnipu, aby nám aspoň trošku mohl ublížit, protože tak nenávidí naši svobodu.

Ještě zpět k Tibetu. Někteří budou možná tvrdit,že je nesmysl, aby když někdo dá mnichovi do pusy elektrický obušek a pusou mu probíhají tisíce voltů až mu vypadají všechny zuby... nebo když buddhistické mnišce strčí elektrický obušek do vagíny , že takový člověk musí nutně cítit nenávist a toužit po pomstě...jenže možná jsme tu z nějakého jiného důvodu než jednat podle toho co nás první napadne... možná můžeme mít víru, že nenávist škodí v prvé řadě nám samotným, a proto nevidíme smysl v tom se někomu mstít nebo někomu závidět. Opravdu bychom si z toho měli vzít příklad a neopravedlňovat praktiky na Guantanamo a jiné věci tím, že 11. září 2001.

A globální mír je možný..vesmír jako takový není tak násilný a nahodile chladný jak je předkládáno. Když do nás narazí asteroid, tak to podle mě nebude náhoda. Každý kdo zažil vyšší stavy meditace poznal, že vesmír je postaven na láskyplném principu. Nicméně když někdo příliš používá slovo láska tak se mu posmíváme.. možná v tom je právě problém. Vlastnosti soucitu jsou nám k smíchu a připadají nám slabošské, nepraktické... pacifisty obviňujeme z kolaborace s nepřítelem. Irán nemusí být o moc lepší, ale argumentovat, že to samé (ať už cokoliv) dělají Iránci, Čínani, Rusové, Satan je jen alibismus. Jestli chceme Střední východ učit nějaké hodnoty svobody tak tomu naše jednání musí nejdřív odpovídat jinak pokud to chceme řešit násilím jsme se nenaučili základní vlastnost vesmíru, že žádná energie nejde zníčit, myslet si že hrozbu vyhubíme je nepochopení problému a hlavně se chováme jako ti největší pokrytci na světě, když ve své snaze se bránit nehledíme ani na své vlastní hodnoty lidství (schvalování mučení). Každopádně je to nekonečný koloběh sansáry, kde každá akce vede v nějakou reakci. Láska je klíč jak z toho vystoupit. To je to co bylo zřejmě prorokováno..doba kdy si to uvědomí simultálně všichni lidi zároveň. Pak nebudou potřeba ani žádná vězení..vězení patří mezi staré myšlení. Když někdo něco provede, bude to na něm vidět.. sám by trpěl ve vlastních očích, protože každý by vědel, že je zloděj nebo vrah. Ale to předbíhám událostem a mluvím už o úplné utopii (např. transmutace člověka v nový typ bytosti, jak o tom mluví new ageisti). Ale možná se toho dožijeme i za našich životů. Teď žijeme opravdu v hodně zvláštní době... tolik svobody a tolik nesvobody zároveň promíchané..tolik cenzury a tolik svobodných informací zároveň... svět asi nikdy nebyl tak globálně vyhrocený.

(Jinak jestli se vám zdá, že si v předchozím odstavci protiřečím tak máte pravdu - chceme země Středního východu osvobodit nebo je (při nejhorším) vyhubit? Myslim, že v tom sami nemáme jasno.Pravda je, že nikdo z politiků o hubení těchto zemí jako celku nemluvil a oficiálně to tak nikdo neřekne, ale v diskuzních fórech a blogosféře to tak pojímáno bývá. Lidé si v paranoidní hysterii extrapolují své vlastní pohledy, které jsou ještě paranoidnější než ty oficiální .A není divu, že je tolik paranoii ve vzduchu. Říkáme, že jim přinášíme svobodu, ale vlastně je stejně všechny podezříváme, že jsou součástí spiknutí proti Západu. Nemáme vůbec nijak ujasněno, jestli je problém ve vládách nebo v civilistech, co kolaborují s teroristy. Vlastně nevíme kdo je nepřítel. Jednu chvíli je to Irák, Írán jakožto stát a jeho vůdci, jindy jsou to někteří civilisti/teroristi..což jsou potenciálně všichni obyvatelé té země, jindy jsou to všichni muslimové jakožto lidé s islámskou vírou, tedy islámofašisti, jak nám naši vůdcové vymysleli krásný termín.)

Dbání na starých dogmatech nám nikdy neumožní udělat ten kvantový skok k jinému přístupu ke světu. problémy mají řešení, když se na to podíváme z jiné perspektivy... první krok je vůbec věřit, že svět bez násilí je možný. Přitom empiricky víme, kde jsou příčiny násilí a jiné zločinnosti, problémy vězí v tom, čím si ti lidé prošli - špatní rodiče, znásilnění, válka apod. Ten samý člověk narodit se do jiné rodiny mohl být někým úplně jiným. Má smysl ho trestat, za to čím si prošel, nebo je lepší v něm vidět sobě rovného? Zajímavý byl film Hannibal - shinning o tom, jak se z Hannibala stal kanibal. Vzhledem k tomu čím si prošel se mu ani nedalo divit. A tak obejmeme nepřítele a nastavíme mu druhou tvář, když nás do té první uhodil? Ne, ale můžeme na to jít nějak od lesa. Jak to dělají třeba psychologové. K nim přijde člověk co do nich hustí svoje kýble hnoje , co ty psychology v podstatě nebaví poslouchat, ale je to jejich práce a zájem, takže je to zajímá alespoň profesně. Snaží se proniknout do věcí, které vlastně nejsou jejich problém, ale chtějí do nich proniknout, protože chtějí toho člověka pochopit, aby mu mohli pomoct. Když se vrátíme ke světovým nepřátelům, tak Saddam měl pro svoje diktátorování své důvody, stejně tak každý člověk co je ochoten se opásovat bombou a nechat se vyhodit dovzduchu v obchodním centru k tomu má své důvody. Není to robot, démon nebo nějaká nekonkrétní vize nepřítele, je to člověk s vlastním životem, dětstvím, lidmi, kteří ho ovlivňovali. Jestli chceme zahodit všechno toto, co už je do hloubky prozkoumáno v psychologii, sociologii a nahradit to intelektuální úrovní "Buďto jste s námi nebo s teroristy" a "protože nenávidí naši svobodu", pak promrháváme nejen možnost opravdu hledat nějakou společnou cestu a skutečné příčiny, ale možná tím i riskujeme nějaký ohromný konflikt.

Ještě bych rád dodal, že Tibet uvádím jako příklad opačného extrému. Náš problém je podle mě v tom, že tak snadno podléháme démonizaci nějaké XY země a státní propagandě, že schvalujeme útok. I v normálním životě rozdělujeme lidi na své kamarády a na ty ostatní, které vnímáme spíš jako potenciální nepřátele. Obzvlášť někteří jsou jiní a to nás děsí. Tendence automaticky v jiných vidět nepřítele je u nás opravdu veliká. Stačí když někdo přijde a začne nějakou skupinu lidí démonizovat. Snadno se toho chytnem. Například třeba ochlastové na Hlavním nádraží... můžou být nebezpeční a dost možná v některých případech byli, ale když by někdo přišel s nápadem tyto lidi nazvat lidským odpadem a někam zavřít a zplynovat nebo je opatřit elektronickými obojky, tak když s takovým nápadem přijde nějaká autorita, tak s tím většina lidí nebude mít problém.

Dokud nebudeme chtít jít spíš cestou tolerance a rozumu než podléhání emocím , tak budeme snadno velmi snadno ovlivnitelní válečnou propagandou, protože si s námi můžou hrát jak I.P. Pavlov se svými psy.

Při zachování chladné hlavy a opravdovou touhou hledat mírové řešení si totiž můžeme zjistit, že opravdu neexistují žádné důkazy, že je tu nějaké ohromné islámské spiknutí. To je jen konspirační teorie o celosvětovém spiknutí muslimů a jejich spících buňkách, kterou vymysleli v Project for new american century (PNAC) a jiní neokonzervativští ideologové spolu s Robertem Pipesem. Stejně tak není žádný vážný důvod věřit, že by Írán měl v úmyslu napadnout Západ. Celé je to pouze paranoia a velmi nepravděpodobná. To samozřejmě neznamená, že se dá vyloučit, ale jak říkám... nepravděpodobná. Ti, co tvrdí, že je to nevyhnutelné a jen otázka času, jen opakují furt dokola to samé a čím častěji opakují to samé, tím se zdá být hrozba akutnější.

A co ti propagandisté, ty se máme také snažit pochopit, když vlastně se teda snažim naznačit, že oni jsou příčinou většiny těch válek? A ti co vidí v Bushovi nového Hitlera, má smysl, aby ho nenáviděli? (Jej vůbec nechci naznačovat, že Bush je novodobý Hitler. Naopak.. on je pravý opak Hitlera.) Někteří (blázni) říkají, že máme Bushovi posílat v meditaci lásku. Bush je prý také bytost, která touží po lásce, ale protože si zvolil opačnou cestu, tak touží po tom,abychom ho nenáviděli. Z toho čerpá energii. Když mu pošlete lásku, tak ho tím naprosto zmatete...a pomůžete mu tím najít v sobě svou původní božskou bytost, kterou i v něm malinkatá část stále hledá. Někteří blázni totiž říkají, že všichni jsme bohové v amnézii. I vrazi a psychopati, všichni jsou božské bytosti hrající své role podobně jako ve filmu nejsou herci záporňáků jen tím, koho hrají. Když se narodíme, jsme všichni čistí, nepopsaní.

Samozřejmě pokud by mi Bush znásilnil dceru, bylo by velmi náročné mu posílat nějakou lásku. Nemusíme být schopni milovat každého, ale myslím, že má smysl se o to alespoň snažit. Jak vidíte, došel jsem až do extrému, a obhajuju úplně všechny. To neznamená, že bych nechtěl Bushovi nakopat *****. Jen chci naznačit, že na určité rovině už ten globální mír existuje. Je dost obtížné zkloubit ale tuto představu s praxí. Berte to spíš jako mou snahu přiblížit, co tím asi ti Tibeťané sledují. V praxi se tím asi dá těžko řídit světová politika a asi si nemůžeme malovat, že nás kvůli tomu nikdo nenapadne, ale tento extrémně soucitný přístup nám něco dát určitě může - jinou perspektivu světa, možný potenciál, kam se ubírat. Sami uznejte, jestli tento šíleně pacifistický pohled na věc má nějaký smysl v době, kdy chceme bomardovat Írán, protože cituji "bombardování poníží tamější duchovní elitu a podnítí obyvatelstvo k povstání a ke svržení vlády.", jak jsme se mohli dočíst vysvětlení filozofie útoku na Írán v tomto článku . Nemyslím, že bombardování někoho přesvědčí, že my jsme ti hodní. Myslim, že to není jen nepochopení duchovní, ale i proti logice a zdravému rozumu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Míka | čtvrtek 27.12.2007 21:00 | karma článku: 12,58 | přečteno: 2027x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Přímý přenos Sněmovna schvaluje zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky....

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!