Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drábkovy zločiny pohledem správce IT systému

Pozorně sleduji vývoj kauzy kolem výměny informačních systémů (dále IS) na úřadech práce (ÚP) - od roku 1994 jsem 8 let pracoval na pozici databázového administrátora, který měl na starosti správu a údržbu IS OKPráce.  Kouzelník Drábek (exministr MPSV) vyměnil tento IS jakoby mávnutím kouzelného proutku - po cca 17 letech vývoje a provozu - takřka ze dne na den, a podle mého názoru by za tento zločin za bílého dne měl nést nejenom politickou, ale i trestně-právní odpovědnost.

Pro širší pochopení souvislostí je potřebné vrátit se do roku 1994, kdy MPSV rozhodlo o přechodu tehdejšího IS Košice 8 běžícího pod DOSem (předchůdce Windows) a zpracovávajícího celou agendu zaměstnanosti na ÚP na nový systém kompatibilní s Windows. Košice 8 byly na svoji dobu mimořádně propracovaným, sofistikovaným a hlavně robusním databázovým softwarem - prvořadým úkolem pro firmu OKSystem (dodavatel nástupnického IS OKPráce v prostředí Windows) bylo zajistit migraci (převod) obrovského množství dat tak, aby ostrý start OKPráce proběhl hladce.

Příprava toho všeho, co popisuji, probíhala 2 roky. V té době jsem měl za úkol kromě správy původního systému také nastudování a pochopení principu fungování OKPráce tak, abych s prvním dnem ostrého provozu byl schopný řešit provozní problémy s tím spojené. To, co navenek vypadalo jednoduše, tvořilo diagram cca 300 vzájemně provázaných tabulek, do nichž se elektronicky zapisovaly veškerá data, a to celé tvořilo databázový systém. Dodnes mám ten šílený diagram plný nesrozumitelných zkratek, odkazů a indexových vazeb, který mi visel na zdi v kanceláři a bez kterého bych "nemohl fungovat", před očima. Po dobu přípravy na spuštění systému jsem prošel desítkami školení a s odstupem času musím konstatovat, že pracovníci OKSystému byli profesionálové každým coulem - perfektně rozuměli své práci a zároveň pozorně naslouchali připomínkám, které jsme jim z prostředí ÚP přinášeli. Poznatky zde získané jsem pak průběžně prezentoval zprostředkovatelkám práce a oddělení vyplácení dávek podpory - tyto se v demoverzi programu na testovacích datech mohly s OKPrací postupně, dlouhodobě seznamovat. Výsledkem nasazení OKPráce do ostrého provozu byla jednak skutečnost, že veškerá data o uchazečích z let 1990 - 1995 byla úspěšně převedena a hlavně to, že pracovníci úřadu práce byli víceméně s novým systémem schopni ihned pracovat.

Po dobu provozu OKPráce tento systém urazil obrovský kus cesty. Nejenom že aktualizace programu vždy držela krok s neustále měnící se legislativou, ale systém se nabalováním stále nových agend (aktivní politika zaměstnanosti, kontrolní činnost, poradenství, vnitřní audit atd.) zdokonaloval, robusněl a postupně se stával nenahraditelným v tom smyslu, že bezbolestně migrovat veškerá zde za 17 let (+5 let z Košic 8) ukládaná data bylo z mého pohledu nemyslitelné. 

A právě toto se pan Drábek a jeho kumpáni rozhodli udělat, a to bez migrace, ještě k tomu překotně - za cca 1 měsíc (!) - a bez výběrového řízení (problematikou výběrových řízení se budu zabývat samostatně v některém z dalších blogů, proto tento aspekt nyní pominu). A co víc - rozhodli se změnou systému přejít od lokálních databází, fungujícího do té doby na serverech jednotlivých ÚP, na jednu sdílenou centrální databázi .. to si dovolím označit v duchu výše popsaných souvislostí za fantazmagorické. Úvahy o centrální databázi se sice čas od času objevovaly už od konce devadesátých let, ale ani zkušenostmi protřelý OKSystém nikdy nenalezl odvahu toto v praxi realizovat - problémem byla mimo jiné nedostatečná konektivita a s tím spojené hladké sdílení dat jeho uživateli.

Důsledky tohoto nekompetentního Drábkova a Šiškova kroku by vydaly za dalších 10 blogů. To, že nedošlo k migraci dat z OKPráce, která se jednoho dne odstavila i s cca 24 lety předchozí mravenčí práce tisíců úředníků úřadů práce po celé ČR, znamenalo mimo stovek důsledků i tyto tři zásadní :

1. Dávky hmotné nouze se musely dopočítávat prakticky ručně. Do algoritmu jejich výpočtu vstupují desítky přerušovacích lhůt jednotlivých žadatelů o dávky - nemoc, rekvalifikace, absolventská praxe atd.. Chci tím říct, že se jedná o strojovou záležitost a není absolutně v moci příslušné pracovnice ve 100% případů tímto způsobem dávku spočítat přesně. Kolik peněz tímto způsobem po dobu dvou let odstávky OKPráce uniklo z veřejných prostředků už se asi nikdy nedozvíme.

2. Bezpečnost dat (a s tím související jejich zneužitelnost) v novém systému zavedeným panem Drábkem byla nulová. Osobně jsem byl svědkem, když při pokusu editovat data pracovnicí ÚP v Uh. Hradišti uchazečky - nazvěme ji Janou Novákovou - trvalým pobytem v Uherském Hradišti, došlo k editaci uchazečky téhož jména, ale s trvalým pobytem v Českých Budějovicích .. a to tak, že bylo možné měnit vše podstatné, rodné číslo nevyjímaje !! Z mého pohledu informatika je to nemyslitelná věc, která nebyla absolutně možná ani v raných dobách OKPráce. Že to nebyl ojedinělý případ mě pak bylo v průběhu měsíců na ostré databázi demonstrováno nesčetněkrát.

3. Dlouhodobé výpadky konektivity na centrální databázi, o rychlosti odezvy klient-server ani nemluvě - ono když se Vám cca 5000 úředníků přibližně ve stejný moment přihlásí k jednomu zdroji, tak i laik si dovede představit, jak "komfortně" se s tím pak může on-line pracovat.

Toto jsem v úžasu, naštěstí již z povzdálí z kanceláře starosty, sledoval. Několikrát jsem navštívil i mé exkolegy na úřadu práce a drtivá většina z nich byla na pokraji kolapsu, vyčerpání a osobního psychického zhroucení. Tajně jsem doufal, že v řádu týdnů zvítězí selský rozum a MPSV se vrátí zpátky k OKPráci jakožto jedinému rozumnému řešení situace. Mýlil jsem se, návrat trval 2 roky (!) a za tu dobu byly způsobeny nenahraditelné škody v důsledku výpadku dat za toto období. Jen díky profesionálnímu přístupu firmy OKSystem, která na vývoj IS nerezignovala, se podařilo částečně situaci stabilizovat a dle informací které z ÚP mám IS OKPráce již opět v plném rozsahu vykonává službu, pro kterou je určen.

Kdykoliv tedy vidím bezstarostný a šibalský výraz pana Drábka v televizi, jak lživě a demagogicky o problémech na úřadech práce hovoří, dělá se mi zle od žaludku. Chtěl bych vyzvat příslušné orgány činné v trestním řízení, aby se vším, co se týká působení pana Drábka, pana Šišky a spol. na MPSV důsledně zabývaly. Ryba totiž páchne od hlavy, a dokud se z TV budou na občany pitvořit zmiňovaní politici v jiném než vězeňském úboru, nikam dál se v této republice nemáme šanci pohnout.

Pozn.: snažil jsem se text uzpůsobit jednak tak, aby tomu rozuměla co nejširší laická veřejnost a také aby byl přiměřeně stručný. Pokud by jste chtěli cokoliv dovysvětlit, můžete se na mě obrátit prostřednictvím mailu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rostislav Mihel | úterý 20.5.2014 10:21 | karma článku: 35,19 | přečteno: 2351x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik