Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Spíš vidím problém v tom, že stávající systém se za neustálého vylepšování nechal postupně morálně zastarat, což se pan Drábek a jeho chlapci pokusili vylepšit takřka přes noc. Je to trochu pochopitelné, protože chtěli fakt ukázat, že to jde. Každá další vláda se zaklíná e-govermentem a skutek zatím utek. 

 Jinak na centrální databázi nevidím nic špatného, akorát se to mělo líp promyslet a připravit.

0 0
možnosti
JV

Nedokážu posoudit, jak fungují dnešní systémy, vzhledem na vytíženost. V 90. letech jsem skoro 6 let pracoval jako kmenový operátor v jedné bance, respektive, na její pobočce. Každý den se musela dělat záloha dat na pásky. Pracovalo se pod Unixem. Jak zajisté víte, v bankovním sektoru je to tak, že oddělení informatiky musí být tak dobře propracované, že nesmí dojít k žádné chybě. Za žádných okolností. A to my uměli. To, co předvedlo MPSV pod vedením Drábka je diletanství nehrubšího zrna.

2 0
možnosti
KP

Nechci snižovat Vaše povědomí, ale věta "ono když se Vám cca 5000 úředníků přibližně ve stejný moment přihlásí k jednomu zdroji, tak i laik si dovede představit, jak "komfortně" se s tím pak může on-line pracovat." je naprosto lichá. Kolik myslíte, že se hlásí v jeden okamžik uživatelů do Gmailu, kolik jich pracuje současně v Google docs....

Prostě ten systém byl blbě navrženej, nebo blbě napsanej. Problém s cenrální databází je IMHO především v konverzi dat. Při dobré přípravě je to jistě možné zvládnout. Ale rozhodně ne za měsíc......je to minimálně na rok až dva.

0 1
možnosti
RM

Dobry den pane Karle, dekuji za Vas nazor. Souhlasim, akorat nevim, nakolik mnou popisovany typ pristupu uzivatele k centralni databazi se da porovnavat s Gmailem nebo Google docs. Natolik moje soucasne znalosti nejsou zase na takove urovni, abych dokazal relevantne presne argumentovat - prece jenom moje ctyrleta odluka z teto branze je prilis dlouha :-(

0 0
možnosti
LK

L87u35b61o55š 16K81r25i78m37l

20. 5. 2014 15:47

Když čtu Váš článek, tak mne napadá pouze jedna zásadní myšlenka: Jaký je rozdíl v přechodu z DOS na Windows verzi SW a čím se to liší od přechodu z lokální DB na architekturu klient-server. Možná je jen problém v neochotě pracovníků učit se nové věci a u dodavatele problém s vývojem nové aplikace a použití nových technologií. Bohužel toto je velmi rozšířený nešvar a to především ve stání správě.

Tím ale nechci říci, že projekt byl zvládnutý a v pořádku a stejně tak mohu jen souhlasit s názory diskutujících o přípravě a provádění projektů.

1 0
možnosti

Osobně se domnívám, že došlo klasicky k nakupení všech problémů najednou. protože od zadání k realizaci je skutečně dlouhá a klopotná cesta.

Fakt nechápu, proč si stát neustále buduje nějaké své vlastní systémy, když si může akorát koupit službu? Stačí, když si smluvně pošéfuje data a platí nějakým paušálem za službu, čímž přehodí všechny starosti s provozem systému na dodavatele?

0 0
možnosti
Foto

Výtečně. Něco málo o databázových aplikacích vím. R^

0 0
možnosti
JM

Nu,ministerstvo zdravotnictví se z toho ještě nepoučilo a stále chystá megaprojekt "elektronický recept přes jedno centrální úložiště " jestli je někdo nezastaví,tak je zaděláno na katastrofu. Přece jen ,bez dávek nebo přepsaného auta vydrží většina lídí déle než bez léků.

3 0
možnosti
SN

:-)  Nejsem na IT žádný odborník. ale když jsem viděl asociálního Drábka, s tváří pokerového hráče, sdělovat národu, že ušetřil 2 mlrd. tak mi bylo na zvracení !  Ten by měl sedět do smrti za katrem !  Soucit si nezaslouží !   R^R^R^

4 0
možnosti
MP

NTRS !!! NEVER TOUCH a RUNNING  SYSTEM !

2 0
možnosti
Foto

Inu to víte, dříve se říkávalo: "chudoba cti netratí".

Naši novodobí demokratiční politici vytunelovali i toto přísloví.

Takže "bohatí cti netratí" bude asi ta nejmírnější novodbá varianta. ;-)

2 0
možnosti
JS

Jako nižší ajťák v systémech O2 plně chápu hrůzu, jakou si tamní zaměstnanci museli projít, při tak neskutečně kravském zásahu do fungujícího systému. Děje se bohužel v každém velkém subjektu, většinou po nástupu nového managorstva a jejich kamarádů. Bohužel i v soukromém sektoru jim to prochází a maximálně je vykopnou i se zlatým padákem... . V každém případě by se tímto mělo zabývat příslušné oddělení policie, protože krom zmařených investicí apod tam mohlo dojít i k úmyslnému poškození/ změně soukromých osobních údajů.

6 0
možnosti
KN

K37a96r17e10l 38N44o40v20á42k

20. 5. 2014 11:37

Naprostej souhlas, pracuji také v oboru v soukromém sektoru a několik nájezdů managorských nedouků a rychlokvašek jsem zažil. Hrůza, frustrace z bezmoci, bezesné noci.:-(

Ale to co se odehrálo na ÚP, tak za to bych střílel, Drábkem počínaje.

5 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik