Bohuslav Sobotka jako tragický omyl české politiky

Je pro mě zcela nepochopitelné, jak premiérem této země může být někdo, kdo kromě rétorického vyjadřování neumí zhola nic. Bezprostředně po ukončení studií a bez jakékoliv následné praxe se vrhl na politiku, kde za nemalé veřejné peníze, které pobírá, působí zkázu, jejíž důsledky bude pociťovat ještě mnoho generací po něm. Směr jeho politiky je cestou směřující do pekel, politikou stylu "po nás potopa" a zde je moje argumentace, proč volím takové příkré hodnocení současného premiéra. Pominu přitom excesy typu privatizačních projektů pana Sobotky (Unipetrol, OKD), odpuštění obrovských daňových nedoplatků vůči státu soukromým firmám přímo Sobotkou, jmenování pana Tvrdíka šefem Českých aerolinií BEZ výběrového řízení atd., a zaměřím se výhradně na ekonomickou oblast působení tohoto politika.

Za působení Sobotky jako ministra financí v letech 2002 až 2006 vznikly schodky v rozpočtu ČR ve výši 406,6 miliard Kč. Přečtěte si prosím to číslo ještě jednou a zkuste si v duchu obrazně kvantifikovat, kolik je to peněz. Za uvedené roky tak došlo ke zdvojnásobení veřejného dluhu ČR. Skutečná tragédie těchto čísel však spočívá v tom, že ve zmiňovaných letech zažívala ekonomika ČR permanentní hospodářský růst v rozmezí 3,6% až 6,8% (měřeno optikou HDP letošního roku to byly růsty nevídané) - namísto pozvolného umořování veřejného dluhu tedy došlo k jeho prudkému růstu. Na konci roku 2006 (konec Sobotkova mandátu) dluh činil 802,5 mld. Kč oproti 395,6 mld Kč z roku 2002, kdy Sobotka nastupoval.

Kdybych měl já jako starosta podobným způsobem hospodařit zde na obci, sedím už dávno v kriminále. Pro Vaši představu, každoroční audit hospodaření s veřejnými prostředky kontroluje takové detaily, jako je spotřeba kancelářského papíru u voleb nebo čerpání sociálního fondu v řádu stokorun. Osobně s tím nemám problém - kontrola musí být, ale s tím dovětkem, že by se mělo měřit všem stejným metrem. Jelikož Sobotkovy dluhy jsou dílem dramatického zvyšování vládních výdajů a jak je známo "ryba páchne od hlavy", zajímalo by mě, zda páni auditoři byli při své kontrole na vládní úrovni stejně důslední jako u nás.

Tvrdím, že je tragédií, aby ministrem financí nebo premiérem byl kdokoliv bez předchozí praxe - opakuji, že pan Sobotka neprošel před vstupem do politiky ŽÁDNÝM zaměstnáním ani praxí podnikatele. Takový člověk neví, co to jsou poctivě a tvrdě vydělané peníze, tudíž nezná jejich pravou hodnotu. Bezelstně kumuluje dluhy, protože za penězi nevidí práci, ale čísla. Pan Sobotka je klasickým příkladem darmošlapa - pijavice na státních penězích. Dokud lidé Sobotkova typu budou na klíčových postech tohoto státu, nikdo se nebude moci divit, až jednoho krásného dne dluhová bublina splaskne. Kromě prázdných peněženek nám pak zbydou pouze oči pro pláč.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rostislav Mihel | středa 28.5.2014 10:01 | karma článku: 42,39 | přečteno: 2765x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23