Život migrantů skrz objektiv fotoaparátu

Soubor dvaceti fotografií ukazující život migrantů v Česku byl k vidění v neobvyklých prostorech Prahy 3. Výstava s názvem „Migranti fotí migranty“ se konala na pobočce Odboru azylové a migrační politiky v ulici Koněvova, tam kde působí interkulturní pracovnici z InBáze o.s. Fotografie vznikly v rámci workshopu pro migranty projektu Face 2 Face II. za podpory organizace Člověk v tísni. Kurz byl veden uznávaným českým reportážním fotografem Michalem Novotným. 

Jako výsledek workshopu vznikly fotografie ukazující život migrantů v Česku. Podle úkolů museli účastníci zachytit na fotografii migrační zkušenost, prezentaci sebe sama, život v komunitě nebo práci migrantů v českých domácnostech.

V čekárně odboru, kde visí fotografie, jsem sledovala, jak si jedna Vietnamka soustředěně prohlíží snímky ze života vietnamské komunity: tady je typický den kosmetického salonu, dále vyučovaní pro děti ve vietnamské škole kung-fu a tam hráči vietnamské fotbalové ligy nemůžou zadržet své emoce z vítězství v turnaji. Fotografie opravdu přináší skutečné životy migrantů v Česku. 

„Češi si myslí, že my bereme u nich práci, ale každý dělá to, co umí,“ sdílí své dojmy z fotografií mladá Ukrajinka. „Většina z nás je stejná jako Češi a na obrazech je to skvěle vidět.“

Mladý kluk,  který se přistěhoval do Prahy z Austrálie, také sdělí svůj názor  na výstavu: „Myslím si, že ty fotky pečlivě ukazují důležitou součást zkušeností migrantů v České republice. A jsou snadno identifikované oběma stranami: migranty a samotnými Čechy.“

Večer jsem ukazovala fotografie i svému manželovi. „Na některých fotografiích vůbec nepoznám, jestli jsou to Češi, nebo migranti,“ říká a prohlíží si snímek, na kterém rusky mluvící mladí hrají deskové hry. „Cizinci se stali součástí naší země, takže už nejsou vnímáni jako něco exotického.“

Fotografové-migranti vytvářeli obrazy v rodné komunitě nebo fotili své známé. Tím pádem se jim povedlo ukázat okamžiky života cizinců velmi přirozeně.

„Určitě budu využívat získané dovednosti při svojí práci a pro pozitivní prezentaci migrantů, případně pro „osvětu“ o životě migrantů v Česku,“ říká jeden z účastníků projektu.

Autorka: Olga Vencovská

Příspěvek vznikl v ramci projektu na integraci cizinců Face2Face II - podpora dialogu mezi migranty z třetích zemí a občany České republiky. Projekt je financován Ministerstvem vnitra ČR. 

Ministerstvo vnitra ČR nenese odpovědnost za obsah příspěvku ani jeho užití. Výhradní odpovědnost nese autor. 

Autor: Migrace v souvislostech | pátek 7.11.2014 13:07 | karma článku: 11,89 | přečteno: 722x