Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Migranti: břemeno, nebo přínos?

Jsou imigranti pro společnost přínosem, nebo zátěží? Pro mnohé může být překvapivý závěr, že imigranti do britské státní kasy v letech 1995-2012 ve výsledku přispěli víc, než kolik jim bylo skrze nejrůznější sociální programy a dávky vyplaceno. Celkově tak mají imigranti pozitivní bilanci, a to v době, kdy se státní pokladna dlouhodobě zadlužuje. Původní obyvatelé mají tedy narozdíl od nich bilanci negativní – ze státní kasy v průměru více čerpají, než do ní platí.

Tento závěr přinesl výzkum Christiana Dustmanna z University College London a Tommasa Frattiniho z Milánské univerzity (zprávu o jejich studii přinesl např. The Economist, studie je dostupná online), který zkoumal ekonomické dopady imigrace do Velké Británie.

Přitom všeobecné povědomí o přínosu imigrantů pro společnost je, mírně řečeno, mlhavé. Na jednu stranu je rozšířený argument, že pracující imigranti často zastávají zaměstnání, o která původní obyvatelé nemají zájem. Na stranu druhou se běžně můžeme setkat s tvrzením, že imigranti, pokud vůbec pracují, „zabírají” pracovní místa původním obyvatelům. A často i že se jen „přiživují” na štědrých sociálních dávkách, o jakých by se jim v zemi jejich původu ani nesnilo. Debata se točí okolo jednotlivých případů, podle toho, s jakými konkrétními situacemi se diskutující v osobním životě setkali. Dokola se omílají zaběhlé mýty, polopravdy a ničím nepodložená tvrzení.

Nedá se dokonce ani říct, že by se diskuse někam výrazně posouvala – a pokud snad ano, určitě ne směrem k faktické a emocemi nezabarvené argumentaci. Úspěchy populistických politiků v České republice jsou dokladem faktu, že jednoduchá řešení jsou lákavější než ta do důsledků promyšlená, čímž postavení imigrantů, ale i menšin všeobecně, může jedině utrpět.

Ani v zahraničí není problematika migrace záležitostí čistě racionální diskuse – v Německu, Velké Británii, Spojených státech amerických i jinde jde o velmi palčivou problematiku. V USA musí prezident sahat k jednostranným nástrojům, protože Kongres s ním odmítá miliony ilegálních imigrantů řešit, v Británii, kde zmíněná studie vznikla, sílí vliv Strany nezávislosti Spojeného království, jejíž popularita pramení i ze silně proti-imigrantské rétoriky.

Odpůrci migrace ostře kritizují kupříkladu tzv. benefits tourism – cestování za sociálními výhodami. Jeho existence je nepopiratelná, jde ale o marginální problém. Pozitivní výsledky výzkumu nezvrátil ani v Británii, kde je systém otevřenější než v Česku a tedy potenciálně náchylnější ke zneužití.

Je samozřejmě pravda, že britské prostředí se od českého v mnoha ohledech liší. Počet imigrantů, země jejich původu i společnost, do které přicházejí, jsou výrazně jiné. Ale důvody k migraci se po celém světě opakují stále ty stejné – útěk před perzekucí, touha po lepší budoucnosti, příležitost si ekonomicky polepšit. Dá se tedy předpokládat, že i v jejich ekonomickém chování je možné najít paralely. Migranty spojuje například to, že když opouští svou rodnou zem, riskují a jdou do neznáma. Jdou tedy bojovat o své místo na výsluní, nevydávají se za nejistou šancí získání státních příspěvků.

Než se objeví podobná studie i pro české prostředí, je potřeba zohledňovat fakta, která britská studie přinesla. Narozdíl do mlhavých odhadů, neodborných názorů a radikálních odsudků, jsou tohle totiž tvrdá data. A ta momentálně mluví jasně ve prospěch imigrantů.

Autor: Tomáš Pospíšil

Autor: Migrace v souvislostech | pátek 28.11.2014 15:47 | karma článku: 13,62 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Migrace v souvislostech

Proč je stereotypní zobrazování menšin problém?

Přemýšleli jste nad tím, jaký vliv může mít nejen obsah, ale i jazyk použitý ve zpravodajství o migrantech? Zejména ve společnosti, jako je ta česká, kde nemá běžný občan téměř žádný kontakt s migranty či uprchlíky?

30.1.2018 v 11:22 | Karma: 9,29 | Přečteno: 1245x | Média

Migrace v souvislostech

Praha hledáčkem cizince

Když jsem, tehdy ještě v minulém století, Prahu navštívil poprvé, byla z toho láska na první pohled.

27.12.2017 v 10:00 | Karma: 20,96 | Přečteno: 766x | Fotoblogy

Migrace v souvislostech

Hassan Ali Djan: Příběh dítěte, které vyrostlo příliš brzy

Hassan Ali Djan pochází z Afghánistánu. Je autorem autobiografické knihy Afghánistán. Mnichov. Já. Ve své knize popisuje svůj odchod z Afghánistánu, tíživou cestu do Evropy a začátky v nové zemi, kterou časem přijal za svůj domov.

22.12.2017 v 10:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 653x | Kultura

Migrace v souvislostech

Mikuláš do každé vietnamské večerky

„A teď budou Češi říkat, že už jim bereme i jejich svátky a zvyky,” pronesl v položertu mladý vietnamský dobrovolník, který 5. prosince 2017 stál na rušné pražské ulici převlečený za čerta.

20.12.2017 v 14:00 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1124x | Společnost

Migrace v souvislostech

Mezi Pegidou a kurzem němčiny: jak funguje integrace uprchlíků v Drážďanech?

Nejpozději od památného výroku kancléřky Merkelové „Wir schaffen das!“ (Zvládneme to!) se pohledy odpůrců migrace, ale také aktérů a organizací zabývajících se integrací v různých zemích Evropy upírají do Německa.

4.7.2017 v 18:34 | Karma: 13,15 | Přečteno: 1847x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)