5 filmů o migrantech, které vám zlepší náladu

Vždy jsem si myslela, že filmy o migrantech mě nerozesmějí. Ale naštěstí jsem chybovala.  Níže je představena pětka časem osvědčených kinohitů, řazených v chronologickém pořadí. V nich neuvidíte hrůzu obchodování s lidmi nebo mizerný osud pracovních ilegálů. Tyto filmové příběhy laskavě a s humorem vyprávějí vtipné situace ze života vymyšlených migrantů.
  1. Moskva na Hudsonu (1984)

Tento film byl vytvořen v době, kdy byla Amerika nedosažitelný sen pro většinu obyvatel Sovětského svazu.  Podle ironie osudu sovětský saxofonista Vladimír Ivanov (Robin Williams) během turné s moskevským cirkusem dostal šanci zůstat v New Yorku. Nesmělý a klidný hudebník je přinucen udělat rozhodnutí – držet věrnost sovětským ideálům, nebo udělat přelomový krok vstříc novému svobodnému životu.

Trailer: http://youtu.be/i5tOJBBSuCA

  1. Zelená karta (1990)

Tuto komedii bych poradila jako milé pozadí k romantickému večeru. Francouzskému emigrantovi Georgovi (Gérard Depardieu) nabídli dobrou práci, ale on nemá povolení k pobytu. Newyorčanka Bronte (Andie MacDowell) si naléhavě potřebuje pronajmout byt, ale majitel chce jenom manželský pár. George a Bronte se rozhodnou uzavřít fiktivní sňatek a myslí si, že už se v životě nikdy nepotkají. Ale všeho do času. Imigrační úřad se chystá sňatek pořadně zkontrolovat a falešní novomanžele tak mají pouze víkend, aby se důkladně poznali.

Trailer: http://youtu.be/JkB9NBoHrLw

  1. Kolja (1996)

Předpokládám, že nikoho nepřekvapím tím, že je to jeden z mých oblíbených českých filmů. Dílo bylo moc úspěšné: dostalo Oscar pro nejlepší neanglicky mluvený film a šest Českých lvů. Zadlužený violoncellista Louka (Zdeněk Svěrák) se živí hraním na pohřbech. Snaha splatit dluhy ho donutí uzavřít fiktivní sňatek s mladou Ruskou, která potřebuje trvalý pobyt. Ale osud mu přináší překvapení. Najednou „manželka“ zmizí a Louka je nucen starat se o jejího pětiletého syna Kolju.

Trailer: http://youtu.be/HfVSvI4fo-s

  1. Španglicky snadno a rychle (2004)

Tato komedie je typický přestavitel Hollywoodských romkomů.  Mexičanka Flor se svou dcerou přijíždí do Ameriky za lepším životem. Krásná Flor má štěstí – získává práci hospodyně v bohatém domově oddaného otce Johna Clasky (Adam Sandler). Ale život v nové zemi bude složitější, než si představovala... Jazyková bariéra se často stává nepřekonatelnou překážkou k vzájemnému porozumění excentrických Američanů a konzervativních Latinos.

Trailer: http://youtu.be/PvPxgQgIen8

  1. Terminál (2004)

Film režiséra Stevena Spielberga ukazuje příběh Viktora Navorského (Tom Hanks), který přijíždí do New Yorku. Zatímco Viktor letěl letadlem do Ameriky, v jeho zemi proběhl vojenský převrat. Ted´má neexistující pas a nesmí vstoupit na území USA. Týdny a měsíce utíkají a Viktor pro sebe otvírá malý svět terminálu, svět plný příhod, zábav, nových kamarádů a také lásky ke kouzelné letušce Amelii (Catherine Zeta-Jones).

Trailer: http://youtu.be/HGOaj_IetHY

Přejí vám příjemné podívání!

Autorka: Olga Vencovská

Příspěvek vznikl v ramci projektu na integraci cizinců Face2Face II- podpora dialogu mezi migranty z třetích zemí a občany České republiky. Projekt je financován Ministerstvem vnitra ČR. 

Ministerstvo vnitra ČR nenese odpovědnost za obsah příspěvku ani jeho užití. Výhradní odpovědnost nese autor. 

 

Autor: Migrace v souvislostech | úterý 26.8.2014 18:27 | karma článku: 9,07 | přečteno: 715x