Stíhačky, trampolíny, B-52 a cukrová vata…

Ano, to vše jste mohli vidět na ostravských „Dnech NATO“! Příšerná kombinace tržní ekonomiky, rozmazlených fracků a milovníků letadel. Prezentační stánky prodejců automobilů, sportovní letadla polepené reklamními poutači, ultralehké pa-letouny, pouťové atrakce pro malé i velké a mám dojem, že máme i cukrovou vatu!!!

Kultura „leteckých dní“ velmi upadá a mění se v kýč všemožných aktivit. Snad návštěvník ještě promine sportovní letadélka a stánek s maskáči, ale zbytek výše jmenovaného je už pohrdáním leteckého nadšence i průměrného diváka. Proč tu máme nafukovací hrad pro děti a trampolínu? Pokud děcko nedokáže oslovit prezentovaná technika, ať ho hlídá babička, nebo ho rodiče natahejte na něco, co ho nebaví. Dříve na podobné akce chodívali jen nadšenci a ti ostatní seděli doma a dívali se na televizi. Dnešní přehršle aktivní a znuděný člověk vyhledává veřejné akce jakéhokoliv druhu a shluk jemu podobných jedinců. Takto úzce zaměřené letecké aktivity by si měli hledat zájemci sami a ne aby si akce hledali zájemce, třeba nafouknutím hradu pro děti!

 

Organizátoři by si opravdu měli rozmyslet, co ještě vhodné je a co už zavání arogancí vůči divákům, byť chápu, že se náklady musí zčásti vrátit.

 

„Tady je Jeníčku bombardér B-52, pojď se podívat a…..“ , „tati, tady mají nafukovací klouzačku, můžu se sklouznout?“

 

Já si pamatuji si, když mi nad hlavou v 50 metrech prolétnul MIG-21 na forsáži a tlaková vlna mi přiměla zavřít oči. Když pár metrů ode mě startoval bitevník MI-24 a táta mi podával svačinu z batohu…

Autor: Michal Svoboda | neděle 25.9.2011 1:09 | karma článku: 14,75 | přečteno: 1268x