SMOG nad Českem! Opravdové nebezpečí?

Tak jak že je to s tím smogem nad našimi luhy a háji? Okrajově se zajímám o meteorologii a klimatologii a tak mám k tomuto tématu co říci. Každopádně jsem konsternován ze způsobu, jakým jsou nám předkládány informace z médií a jaký humbuk se z toho dělá! Už jsem ve svém okolí zaznamenal i takové jedince, kteří mlhu nazývají smogem! Ona ranní mlha pod nažloutlým svitem lamp vypadá opravdu zajímavě, ale běžnému člověku, kterého straší z médií titulky“ Česko se dusí smogem“ se ani nemůžeme divit jeho zkresleným úsudkem. Pravda je ale trochu jiným směrem.

fotochemický smog!internet

Smog je sice zdraví škodlivý, ale rozhodně ne „velmi nebezpečný“-jako jsem slyšel od jedné lékařky ze zpravodajského šotu! (alespoň redukční smog-o kterém je řeč) Bavme se o vlivu na běžného člověka. Velmi nebezpečný je např.Anthrax či Ebola, ale rozhodně ne zvýšená koncentrace polétavého prachu!

Takže fakta a historické ohlédnutí.

Smog se vytváří při inverzním charakteru teplot a to především v podzimním a zimním období v níže položených oblastech-kotlinách. Inverze je opačný směr proudění teplého/studeného vzduchu, kde se studenější vzduch drží spíše v dolních vrstvách atmosféry, místo toho, aby se až stoupáním ochlazoval. Smog je složen převážně mlhou spolu s průmyslovým kouřem, který se díky inverzi drží dole, obsahuje prachové částice a v menším množství oxid siřičitý.

Dle měření ČHMÚ je situace v současných letech mnohem příznivější, než tomu bylo v 70-tých a 80-tých letech a to se tehdy ještě ani neměřilo mikro-prachové znečištění jako nyní. Za tu dobu došlo díky odsiřování a odprašnění průmyslových exhalací a také díky menšímu objemu spalování nekvalitních fosilních paliv k výraznému zlepšení. Sice to mírně negativně vykompenzoval nárůst dopravy, ale i tak jsme na tom mnohem lépe, než před 30-ti léty! Takže nesmutněme.

Smog už znali obyvatelé Londýna ve čtrnáctém století, kdy bylo při zhoršené smogové situaci zakázáno i spalování uhlí. Od té doby se Londýn potýkal s opakováním tohoto jevu velmi často a to až do poloviny minulého století, kdy Londýn zužovaly smogové katastrofy. Od té doby se zavedla mnohá opatření a situace se začala zlepšovat.

Pojďme se ale stručně podívat na smog trochu pragmatičtěji.

Smog se dělí na dva typy a to zimní smog, nebo také londýnský“redukční“ a letní smog, nebo také kalifornský“oxidační-fotochemický“. Letní smog je mnohem nebezpečnější a ještě k tomu není tolik vidět jako ten zimní a přesto o něm média neinformují tak zásadně jako o jeho méně nebezpečnějším bratříčkovi. Letní smog se projevuje jako lehký namodralý opar, má silné oxidační a toxické účinky, je agresivní a dráždivý na sliznice, dýchací cesty a oči, ale také způsobuje snížení obranyschopnosti organismu! Tento druh smogu patří k nejzávažnějším problémům znečištění ovzduší v Evropě. Fotochemický-letní smog narušuje funkci buněk, což má dopad na lidské zdraví i vegetaci. Tento smog je nebezpečný v tom, že pod vlivem slunečních paprsků dále“pracuje“, oxid dusičitý se dále rozkládá na radikály(reaktivní částice) a ozón.

Současný zimní smog je sice vidět více, ale opravdové nebezpečí je jinde než prezentují média…

 

Verdikt nechávám na každém z Vás……

 

 

Zdroj: ČHMÚ, WHO, Wikipedia

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 17.11.2011 15:30 | karma článku: 17,04 | přečteno: 1344x