Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děti nepatří rodičům, patří státu (norskému)

Snad si nemůže nikdo myslet, že by děti mohli patřit rodičům!? Děti přece patří státu, který laskavě umožňuje rodičům se o (ne)své děti starat, dokud/pokud sociálka nerozhodne jinak. Aspoň takový dojem mám z norského Barnevernu po přečtení různých komentářů ke kauze odebrání dvou českých chlápců [1] a rozhodl jsem se věnovat tento článek tomuto aspektu kauzy.

Otázka zda dítě "patří" rodičům či státu může znít až absurdně, nicméně ji považuji za důležitou a "boj o dítě" mezi státem a rodiči je na denním pořádku - viz kauzy, ve kterých se rodiče například bouří proti očkování či povinné sexuální výchově nebo jsou vedeny kampaně za absolutní zákaz fyzických trestů. Naposledy ministr Chládek vzkázal rodičům, že nemají právo vzdělávat své děti, neboť toto právo přináleží státu [2].

Jsem toho názoru, že společnost by pro své vlastní dobro (+morální přesvědčení) měla brát v potaz zájem dítě a v extrémních případech zakročit proti zájmu rodičům ( např. dát transfuzi krve dítěti, i přes nesouhlas rodičů kvůli jejich náboženskému přesvědčení). Extrémní případ státu s nezájmem o svou nejmladší generaci by se státu určitě vymstil, ať už epidemií dětských nemocí či zvýšeným počtem kriminálníků, kteří se v mladí nedozvěděli, co se smí a co ne. Stát, který by si vynucoval právo na absolutní kontrolu nad výchovou dětí, by rovněž neuspěl. Jaký by mělo smysl mít děti, které by patřily státu? Bez osobní motivace velké části rodičů, kteří chtějí vychovat ze svých dětí dobré lidi, chtějí pro ně to a ono, si neumím představit společnost. Stejně jako komunismus selhal, neboť nebral v potaz osobní motivaci svých občanů, tak by selhal i takový stát.

Je třeba najít fungující a stabilní rovnováhu mezi zájmy státu/společnosti/dětí a zájmy rodičů. Pokud stát chce, aby rodiče nevychovali ze svých dětí spratky, a zároveň je nutí vychovavat děti naprosto nemožným způsobem, tak to nebude fungovat. Rovněž v dalších aspektech by "pravidla hry" měla být nastavena, tak aby i v praxi se bylo možné se řídit pravidly a ne je ohýbat. Stát by si měl dupnout v otázkách jako je povinné očkování a rodiče by měli právo si dupnout v otázkách výchovy dítěte (např. řici NE, pokud by stát chtěl děti konvertovat na náboženskou víru).

Na základě svých osobních zkušeností bych řekl, že český stát má nastaveny zákony v tomhle aspektu relativně dobře a věřím, že do výchovy dětí je zasahováno rozumně. Problémy, kdy český stát neadekvátně zasahuje do vztahu mezi rodiči a jejich dětmi, jsou často způsobeny špatnými rozhodnutím soudů, tak jako spousta dalších věcí u nás. Jsem velmi znepokojen tím co se dozvídám o norském přístupu. Není (mi) jasné komu se Barnvern zodpovídá a jak je kontrolován. Rovněž jakýkoliv systém, který nabízí vyšší odměny za určitý výkon (odebrání dětí), může a taky je často zneužíván. Jako velký problém vidím, že z norský systém je nekonzistetní. Děti jsou odebrána z důvodu sexuálního obtěžování, ale na druhou stranu policie zastavila trestní stíhání rodičů. Rovněž soud rozhodl nejprve ve prospěch rodičů a následně ve prospěch Barnvernu. V takové situaci se pro (nejen české) rodiče představuje únos (ne)svých dětí z Norska jako jediné možné řešení . Tento čin je sice nezákonný, ale jsou opravdu rodiče, kteří unesou své vlastní dítě z moci státu, opravdu kriminální živly?! Za mně NE.

PS: Na závěr bych ještě připojil svůj osobní názor na konkrétní aféru. Informace z medií můžou být při nejmenším neúplné a těžko si je normální člověk dokáže ověřit, takže nelze v konkrétním případě jednoznačně odsoudit Barnvern. Nicméně nesrovnalostí v odpovědích norské strany je více a celá kauza smrdí (norskou) rybinou. Pro přečtení rozhovoru s norskou velvyslaňkyní [3], jejíž argumentace, že Barnvern se zachoval v dané kauze správně, neboť Barnvern je dobrý, mně přinutila se o norské velvyslaňkyni vyjadřit jako o krávě [4]. Velvyslaňkyně rozhodně neprospívá dobrým česko-norským vztahů a myslím, že by měla být "vrácena" do Norska [5]. Dále se musím pozastavit nad tím, že čestí politici nevyvinuli větší aktivitu vůči Norsku. Angažováním v této kauze by je měl motivovat věřejný zájem (poskytnutí pomoci českým občanům v zahraničí) a osobní zájem (zviditelnění se v mediích). Vzhledem k tomu, že podobné kauzy se týkají dětí občanů EU, věřím, že příslušné státy by měli zmobilizovat EU k opatřením, která by přinutily norské zástupce, aby s námi nevyjebavali [4], tak jak je prezentováno v mediích.

[1] http://zpravy.idnes.cz/deti-kauza-michalakova-norsko-dkk-/domaci.aspx?c=A150122_184233_domaci_hv

http://sonasvobodova.blog.idnes.cz/c/444937/Marksova-nezklamala-Chrani-system-nikoliv-prava-deti-a-rodicu.html

http://info.blog.idnes.cz/c/445142/Blogeri-ke-kauze-Michalakova.html

[2] http://zpravy.idnes.cz/chladek-proti-domacimu-vzdelavani-drs-/domaci.aspx?c=A150123_211858_domaci_fer

[3] http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-velvyslankyne-norsko-dne-/domaci.aspx?c=A150122_122807_domaci_aba

[4] Nerad se vyjadřuji vulgarně, nicméně občas nelze jinak.

[5] Nejsem expert přes diplomacii, ale věřím, že jsou metody, jak dosáhnout výměny velvyslaňkyně. Není ani v norském zájmu být zastupován v ČR "nepopulární" velvyslaňkyní.

Autor: Michal Šindler | neděle 25.1.2015 15:46 | karma článku: 20,55 | přečteno: 1086x
  • Další články autora

Michal Šindler

Jak správně demonstrovat proti vládě?

Nejistota v společnosti, rostoucí ceny potravin a energií, strach ze zimy a další ženou lidi na náměstí. Má však smysl demonstrovat a případně proč, jak a s kým?

15.9.2022 v 19:36 | Karma: 11,36 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Michal Šindler

Velký volební manuál

Volby se blíží, tak jsem připravil velký volební manuál, ve kterém najdete spoustu užitečných odkazů a informací, jak se na volby připravit a neztratit se v předvolební boji. Rozhodnout se nakonec ale budete muset sami.

4.10.2021 v 8:09 | Karma: 10,59 | Přečteno: 311x | Diskuse| Politika

Michal Šindler

Jak by měl vypadat vánoční prezidentský projev

Máme za sebou další prezidentský projev Miloše Zemana, který nám prezentoval strašně úzký pohled na dění v ČR: ekonomický růst, dávky, emigranti, politika atd. Prezident by náš pohled na dění měl rozšiřovat, ne zúžovat.

30.12.2016 v 10:56 | Karma: 17,58 | Přečteno: 605x | Diskuse| Politika

Michal Šindler

NEexpert: Česko v migrační krizi ukazuje, jak se politologie dělat nemá

Ačkoliv Doc. Mgr. Ing. Petr Kratochvíl, Ph.D. v http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-petrem-kratochvilem-reditelem-umv-fo8-/domaci.aspx?c=A151007_181659_domaci_neh (rozhovor pro iDnes) tvrdí: "Česko v migrační krizi ukazuje, jak s

12.10.2015 v 21:51 | Karma: 31,17 | Přečteno: 996x | Diskuse| Ostatní

Michal Šindler

Zrušte deváté třídy - jak to vidím já.

Není tomu tak dávno, kdy byla povinná školní docházka 8 let a pak přibyl devatý ročník navíc. Co tento rok základního vzdělání přináší? Je opravdovým přínosem ke vzdělanosti či jen rozmělnuje učení do více let a prodlužuje studentská léta? I tyto otázky přinesl návrh na zrušení devátých tříd. Václav Klaus mladší prezentoval své návrhy ze svého pohledu ředitele školy a občana snažícího se najít úspory v našich financí. Tento článek mne zaujal a proto bych tuto problematiku komentoval ze svého úhlu pohledu.

19.9.2010 v 16:00 | Karma: 18,05 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 963x
Fyzik, student a velký čtenář sci-fi a fantasy. Snílek a věčný optimista, který věří v lepší zítřky (samozřejmě ne s komunismem)

Seznam rubrik