Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

jafava

20. 9. 2010 5:42
Do roku 1960 byla ZŠ osmiletá, pak byla zavedena

možnost nepovinné deváté třídy a od roku 1962 byla ZŠ devítiletá, prý aby vycházeli žáci až v 15 letech. Povinná školní docházka se po sovětském vzoru stanovila na 10 let a tak kdo se nechtěl učit, proflákal ještě jeden rok na učňáku. No, asi to nebylo šťastné řešení. Ale dříve také existovaly pro "nestudijní typy" různé dvouleté učební obory, dokonce i ekonomické školy, ovšem bez maturity. A to asi špatné nebylo. Lidé, kteří tento školský systém zažili, jsou dnes již důchodci, ale troufnu si tvrdit, že jejich použitelnost v praktickém životě byla podstatně větší než u současných absolventů škol, a to na všech stupních vzdělání, bohužel.

Mladý Klaus nevynalezl nic nového, jen oprašuje systém, který dříve docela spolehlivě sloužil. Pokud se vypustí výstřelky typu "právníkem za půl roku", který už tu byl v padesátých letech pro "dělnické prokurátory", není důvod nečerpat ze zkušeností našich předků.

0 0
možnosti
L

Lu2

19. 9. 2010 23:03
Milý Michale,

0 0
možnosti
M

milanalois

19. 9. 2010 22:31
Devátou třídu zrušili už komunisti.

Komunisti zrušili devítku pro to, aby dřív nahali lidi do práce. Jim pořád chyběly "pracovní síly" a proto omezovali možnost studia a zkracovali základní vzdělávání.

Když komunisti padli, vrátilo se základní školství k osvědčenému modelu.

Když to teď vláda podle komunistického vzoru zopakuje, ukáže tím jenom to, že není schopna ekonomickou situaci zvládnout a potápí se do stejného bahna, jako se to stalo KSČ v dobách její ústavně zajištěné vlády.

0 0
možnosti
K

kaktusak

19. 9. 2010 23:58
Re: Devátou třídu zrušili už komunisti.

To je nesmysl, co píšete. Komunisti sice zrušili 9. třídu, ale zároveň zavedli povinnou desetiletou školní docházku, 8 tříd základní školy a minimálně 2 třídy někde dál, takže usilovali o větší vzdělanost pro všechny. Komunisti nepotřebovali škudlit na vzdělání, jak se o to snaží dnešní pravičácká vláda.

0 0
možnosti
BT

bedik

19. 9. 2010 17:47
tak ...

kolikrát se to ještě změní, já odešel z osmé třídy na gympl, a mí spolužáci pokračovali v devítce, je pravda že mi devítka nechybí, ale ten rok jsem si mohl alespoň užít....spolužačky v rozpuku, znali jsme se od školky, o to jsem přišel:-)

0 0
možnosti
K

kaktusak

19. 9. 2010 23:59
Re: tak ...

Co jste to měli za zaostalé spolužačky?8-o

0 0
možnosti
NW

NobodyWasHere

19. 9. 2010 17:44
tak by mne zajímalo,

kolik dětí pan autor tohoto příspěvku "protáhl" školami .... Jinak proč ne, 8 let ZŠ, tři roky SVVŠ a 4 roky univerzita - a máme tady hejna dvaadvacetiletých vysokoškoláků (sice nebudou vůbec nic umět, ale budou mít diplom), jako v SSSR blahé paměti. Ještě všichni pamětníci nevymřeli, ani nemají alzheimera, vážený.

0 0
možnosti
BT

bedik

19. 9. 2010 17:48
Re: tak by mne zajímalo,

tak, tak , každyj rabočij-inženier

0 0
možnosti
U

Udivenec

19. 9. 2010 17:24
Jiný systém

Se zrušením 9. třídy naprosto souhlasím. Po 8. třídě by se mohly děti rozdělit do dvou skupin - jedna by šla do učení a pro tu druhou by se mohl vytvořit jakýsi "středoškolský základ". Je totiž jedno, zda jde člověk na technickou školu, gymnázium nebo hotelovku. Všude je čeština, jazyky, občanka, tělocvik atd atd atd. Ukončeno by to mohlo být čímsi jako maturitou. Všichni by mohli toto absolvovat v průběhu, dejme tomu dvou let a na další 2 roky jít na konkrétní zaměření. 1) by se takto mohlo vyučovat konkrétní zaměření účinně (a ne jako dnes prokládat například vložení účetnictví mezi hodinu pojednávající o Lumírovcích a hodinu tělocviku) a 2) o rok by se prodloužila doba rozhodování o volbě směřování svého vzdělání.

No, vymejšlí se mi to krásně tady od klávesnice :-).

0 0
možnosti
F

FiS95

19. 9. 2010 17:03
Výuka na ZŠ je zoufale neefektivní.

Proč mít každý týden 2 hodiny výtvarné výchovy a hodinu hudební? K čemu? Kdežto informatiku nemají na spoustě škol vůbec. Kdžy si bude dítě hledat práci, pochlubí se tím, že dělá zvířátka z kaštanů? Nebo psaním všemi deseti? Naproti tomu životně důležité znalosti první pomoci a civilní obrany se nevyučují.

0 0
možnosti
U

Udivenec

19. 9. 2010 17:10
Re: Výuka na ZŠ je zoufale neefektivní.

Na psaní všema deseti mi nesahejte, je to asi jediná praktická dovednost, kterou jsem si za svoje základní a střední (no vlastně i vysoké) vzdělání odnesl - tzn. je opravdu do života :-).

0 0
možnosti
OFVI

old fashioned Vince IV.

19. 9. 2010 17:02
pravda, na montování kabelů do čínskejch křápů

více tříd netřeba:-)

0 0
možnosti
MP

Vrah

19. 9. 2010 17:43
Re: pravda, na montování kabelů do čínskejch křápů

Geniální argument. Nebo chcete říct, že nástupem na střední nebo na učňák z osmé třídy člověk zprimitivní, zatímco pokud takto pokračuje až po deváté třídě, že je vzdělanější?

0 0
možnosti
PH

petrph

19. 9. 2010 16:55
udělejte pořádnou školní reformu,říkám já

9.třída je zbytečná?? V podstatě ano.Ale když se podíváme na odborné předměty 6-8.třídy, zjistíme že i ony jsou zbytečné pro většinu žáků, kteří nepokračují odbornou střední školou příslušného směru. Fyzika, chemie, biologie, vyšší matematika...K čemu jim ty znalosti v životě budou? Standardní člověk potřebuje ze školy v životě jen to co se naučil někdy do 3.,4. třídy - číst, psát a počítat. Všechno ostatní už jsou specializované znalosti, které potřebuje pouze pokud se o tu určenou oblast osobně zajímá, chce jí studovat, pracovat v ní, nebo aspoň jako koníček. a to může i později, na střední škole, nebo si zaplatit kurz či učebnici.

Takže, proč vlastně neukončit základní školu někdy ve 4.-5. třídě? Sice by se musely úplně překopat střední a vysoké školy,a le finančně by to stálo za to.A co s 10letými dětmi na ulici? Včíl by mohl poradce Klaus mladší něco vymyslet...:-)

0 0
možnosti
RH

Kruton

19. 9. 2010 16:54
9. třídy

9. třídou se o rok oddálí volba zaměření středního vzdělání a u takto mladých lidí je rok dlouhá doba. Při osmi třídách základní školy se může stát, že srpnové dítě se musí k tak závažnému kroku, jako je volba dalšího směřování vzdělání, vyjadřovat ve svých třinácti letech a to mě přijde obzvlášť brzy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 963x
Fyzik, student a velký čtenář sci-fi a fantasy. Snílek a věčný optimista, který věří v lepší zítřky (samozřejmě ne s komunismem)

Seznam rubrik