Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Werkowy bus

... aneb moderní čínská pohádka.

Qiao Guangpu se zvedl pro termosku, aby si nalil trochu vody, když se ale mimoděk podíval z okna, jeho ruka se zastavila. Oči se mu přísně rozzářily, když za sklem na silnici procházející středem továrny spatřil, jak někteří opět odcházejí před koncem pracovní doby. Zkontroloval hodinky – do konce šichty chybí ještě 20 minut. Už dříve kvůli tomu upravil pracovní řád, dokonce pověřil několik zaměstnanců kontrolou u hlavní brány. Při každé kontrole bylo pozdě příchozích a dříve odcházejících zaměstnanců pomálu, jakmile ale polevil, hned zase odcházeli před koncem šichty – a všechno to byly zaměstnankyně s dětmi. Proč se s tím prostě nedá nic dělat?

Qiao Guangpu upřeně sledoval silnici. Svraštil své husté obočí, jeho brada z jeho zamračené tváře vystupovala ještě ostřeji než kdy jindy. Do svých zaměstnanců vkládal důvěru, proč se ale žádným příkazy, rozkazy a nařízeními toto nedaří potlačit? V tom musí být nějaký háček – nějaká příčina, která právě těmito administrativními kroky zjistit nejde. Když se otočil od okna, jeho zrak spočinul na vojenském kabátu ležícím na posteli. A něco jej napadlo. Ten kabát má syn ještě z vojny. Včera na noční šichtu si vzal právě synův vojenský kabát. Qiao Guangpu si tedy zelený kabýt oblékl, nasadil si nepříliš často nošený kožený klobouk a ze šuplíku vytáhl roušku, kterou si překryl přes ústa. Nakonec si ještě na nos nasadil brýle na čtení. Takto vystrojen opustil svou kancelář. Když pak sešel po schodech a vyšel z brány, nikdo jej nepoznal.

Qiao Guangpu vyšel z hlavní podnikové brány směrem k autobusové zastávce, na které už čekalo devět lidí, sedm z nich byly pracovnice s dětmi. Qiao Guangpu se tedy zařadil na konec. Když se tak díval na pracovnice s malými dětmi v náručí, měl z toho poněkud špatný pocit. To přece není nutné. Nervózně se vyplížit ven a, obzvláště v zimních dnech, než přijede autobus, v tom větru přešlapovat a mrznout.

Zrovna když nad tím přemýšlel, přijel první šichtový autobus, o deset minut dřív, než by měl. Ani motor nevypnul a jen co se otevřely dveře, dříve odchozí pracovníci už se radostně cpali dovnitř chytit nějaké to dobré místo. Qiao Guangpu nenastoupil, tvářil se, že na někoho čeká, a jen tak se procházel. Šichta stále ještě neskončila, ale první šichtový autobus s něco přes dvaceti zaměstnanci zavřel dveře a odjel. Qiao Guangpu pochopil, že může svým zaměstnancům říkat, co chce, ale šichtové autobusy přijíždějí a odjíždějí dřív, aby si šoféři to svoje co nejdřív odjezdili a vybrali si výplatu – a o továrnu na elektroniku se vůbec nestarají. Podle jízdního řádu má první autobus přijet přesně v pět hodin a v pět hodin pět minut odjet. Dnes autobus přijel ve čtyři padesát a už za šest minut odjel – do konce šichty stále schází 4 minuty. Továrna se nachází na předměstí, daleko od samotného města. Odchod před koncem pracovní doby tedy nejen zaručuje, že nastoupíte na autobus, ale ještě si i sednete a autobusy ještě nejsou nacpané. Což je pro některé nemalým lákadlem.

Autobusy přijíždějí jeden za druhým, někdy se stane, že přijedou i tři zároveň. Na zastávce panuje šílený zmatek a chaos, jak se lidé hrnou tam, kde se otevřou dveře. Žádné fronty neexistujou, jen řev, chaos a boj o to, kdo nastoupí. Z davu se ozývá dětský pláč, jejich maminky hlasitě klejí, avšak bezvýsledně. S postupujícím časem se už pomalu stmívá, autobusů ubývá, ale lidí je stále víc a víc. O místo v autobuse se dělníci hádají. Qiao Guangpu je vzteky bez sebe, ale komu má tak asi vynadat? Za to přece nemůže vinit dělníky.

V paměti počítal – sedmnáctý autobus, což je zároveň poslední, už odjel, ale na zastávce stále čekal dav zaměstnanců. Sedmnáct autobusů je přesně určených pro normální pracovní den a kdyby opravdu přijížděly podle jízdního řádu, nic takového by se nestalo. Ale co teď? Od továrny je to k silnici s MHD přes půl kilometru, ale v tuhle dobu už není jisté, že se ještě nějaký autobus najde, klidně se může stát, že budou čekat hodinu či dvě. Což se nedá srovnávat s těmi, co odešli deset dvacet minut před koncem šichty. Jak je pak vůbec možné tomuto odcházení zabránit?

Qiao Guangpu se podíval na hodinky – teprve půl šesté. To je teprv souboj s časem, kde se počítá každá minuta, ba i sekunda. Ti čestní dělníci, kteří se po šichtě osprchují nebo se kvůli něčemu jen trošičku zdrží, nemají šanci chytit autobus ze šichty. Holt, s poctivostí nejdál dojdeš...

Navíc, ti co se ze šichty neulívali, aby stihli autobus, vůbec netuší, že už všechny autobusy odjely, myslí si, že ještě nějaký dojede, a tak stále ošleháváni větrem čekají. Qiao Guangpu užuž chtěl všem říct, ať nečekají, když tu spatřil, jak z továrny vyjely tři automobily a dva džípy. Ti netrpěliví a naštvaní dělníci, co nestihli autobus, tady nadávají úplně na všecko. Qiao Guangpu ze sebe nevydal ani hlásku, jen tiše poslouchal. Všichni ti vedoucí inženýři a technici, vedoucí účetní a další nadřízení, zástupce ředitele, straníci a další kádři, všichni ti si, podle jeho nařízení, na šichtu a ze šichty dojíždějí svými vozy. V duchu si za to vynadal: Jaktože jsem nepomyslel na matky s dětmi? Co teď ti dělníci, kterým ujel autobus...?

A dělníci nadávali čím dál tím nepěkněji.

"Hej! Šéfici nemusí každý den čekat na bus, nemusí stát fronty, nemrznou tady venku, nikdo je nebuzeruje, naloží svoju prdel do auta a hned jsou doma. Ti se sakra maj!"

Qiao Guangpu nikdy na vlastní uši neslyšel nic takového. Tvář mu zrudla smíšenými pocity studu a výčitek, strhnul z tváře masku a sundal brýle a pochodoval okolo davu tam a zpátky, nastavuje přitom uši stížnostem davu.

Jeden dělník připomínal ostatním: "Přestaňme tu zbytečně dřistat a nestůjme tu jak cypi. Pojedou eště vůbec nějaké autobusy?"

"No dyť! Beztak už nic nejede!"

Někteří už chtěli odejít, když jim Qiao Guangpu zastoupil cestu a vystoupil před dav: "Soudruzi, nikam neodcházejte!"

Jeho slova dělníky doslova zamrazila. Kdo by pomyslel, že ten dlouhán v zeleném kabátě je právě ředitel Qiao. Nadávající dělníci ve tmě urychleně vyplazovali jazyky* a zakrývali si tváře.

Qiao Guangpu zvýšil hlas: "Ujel vám autobus, ale to je moje chyba, tudíž vaše nadávky jsou oprávněné. Každopádně, naše fabryka má přece dva zájezdové a schůzové minibusy. Vydržte chviličku a zavolám šoféry, kteří vás rozvezou domů. Jako kompenzaci za vaši nesnáz mám pro vás všechny návrh. Pojďme to spolu vyřešit.", jeho slova zasáhla posluchače rychle a úderně jako blesk. "Za prvé – šichtové autobusy by neměly být řízeny dopraváky, ale měli by se zařídit podle nás. Zítra si nechám zavolat bezpečáky a vyberu z nich ty nejschopnější, které pověřím tímto úkolem. Kolik lidí pojede kterým autobusem, v kolik autobus vyjede, to vše bude dle jeho nařízení. Za druhé – podle počtu matek s dětmi vyčleníme dva tři autobusy speciélně pro ně, budou odděleně čekat a nastupovat do autobusu, abychom zabránili tomu, že se do autobusu nevejdou. Než se autobus naplní, nepojede – řidič totiž vždy dostane aktuální počet matek s dětmi. Za třetí – zítra zavolám dopraváky, aby nám vybrali dva náklaďáky, na které namontují sedadla a střechu. Tyto vozy nebudou podléhat omezením hromadné dopravy, budeme si je řídit my sami. A ty, kterým ujede autobus, tak rozvezeme domů. Máte k těm třem návrhům, které jsem teď tady předhodil, nějaké připomínky?"

Dělníky ani ve snu nenapadlo, že ten ředitel, kterého před chvílí tak plísnili, přednese tyto tři návrhy! Všichni oněměli, jak nevěděli, co říct, a davem se rozléhalo ticho. I ten severozápadní vítr jakoby náhle zmírnil a už tak ostře nedopadal na tváře dělníků.

Po chvíli ticha někdo anonymně vykřikl z davu: "Šéfe, pokud se to bude řídit těma třema podmínkama, to bude bomba!"

Dělníci se přidali: "Tak, tak! Bomba jak cyp!"

Qiao Guangpu se pousmál: "Neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Nejdřív to třeba uskutečnit, abychom viděli, jak to půjde. Pokud bude nějaký problém, tak zase nadávejte. Abych měl jistotu, že vaše nadávky uslyším, každý týden aspoň jednou pojedu s váma autobusem. Ikdyž jsem ředitel, nemusím přece za každou cenu jezdit každý den svým vlastním autem. Kdybych ale svlékl ten zelený kabát, určitě byste se neodvážili přede mnou nadávat, čímž bychom se nikam nedostali. No dobrá, autobus je tady, rychle nastupte!"

Qiao Guangpu vyzval všechny k nastoupení, ale tentokrát se vše obešlo bez zmatků, automaticky nechali nejdřív nastoupit matky s dětmi. Qiao Guangpu se ještě vrátil k hlavní bráně a zavolal do továrny: "Je tam ještě někdo?"

Nakonec jako poslední i on nastoupil do autobusu, posadil se na místo cviklístka* a směrem k šoférovi zavolal:

"Jedem!"

*vyplazovat jazyk – čínsky 吐舌头 tu shetou – nejspíš neznamená skutečné vyplazování jazyka, jako spíše zpytování svědomí a snaha vzít již vyřčené nadávky zpět :)
*cviklístek – v čínštině 售票人员 shoupiao renyuan – není to revizor, nýbrž osoba, která v autobuse prodává jízdenky. V dnešní Číně v menších městech či starších autobusech bez automatických požíraček peněz ještě stále k vidění.

Tento příběh je ve skutečnosti text 18. lekce v učebnici "Qiao Liang" (Bridge), kterou používáme na hodinách syntaxe. Vybral jsem jej a přeložil, protože si myslím, že velmi dobře ilustruje to, jaká Čína vlastně je. Autorovým původním záměrem nejspíš bylo vykreslit krásný utopický příběh, kde se mají nakonec všichni dobře a žijí šťastně až do smrti, nicméně mimoděk se mu podařilo zachytit několik jevů pro Číňany tolik charakteristických.

Než Číňana někdo usměrní, chová se totiž jako dobytek. Ani chudák mamku s děckem nenechá sednout v autobuse. Slovo "fronta" pro ně jakoby neexistovalo, kdo dřív přijde, ten dřív mele (přesně tohle jsem zažil při pokusu koupit si lístek na Hainanu z městečka Wuzhishan, což je děsná díra – deset Číňanů u okýnka a jeden přes druhého řvali, kam ten lístek každý chce). A pak taky problém managementu (který bude ale si myslím aktuální nejen pro Čínu :) – totiž když management autoritativně reaguje bez znalostí skutečných příčin. Něco jak v tom managerském vtipu:

Jedou inženýři a manažeři vlakem. Manažeři si koupí všichni lístek, inženýři si koupí jen jeden. Když přijde průvodčí, inženýři se všichni nacpou na jeden záchod. Když pak průvodčí dojde k obsazené toaletě, zaťuká na dveře. "Lístek prosím", načež inženýři podstrčí lístek zpod dveří. Manažeři vida tuto fintu, rozhodnou se, že ji příště také využijí – a koupí si jediný lístek. Inženýři si však nekoupí ani jeden. Cestou manažeři netrpělivě vyhlížejí revizora a když už jej spatří, nahrnou se všichni na toaletu. Tu na dveře zaťuká inženýr "Lístek prosím!"

Z čehož vyplývá, jak manažeři používají inženýrská řešení bez toho, aby jim rozuměli :)

 

článek původně pro http://tsu.bloguje.cz/  

Autor: Michal Sikora | pondělí 24.3.2008 16:55 | karma článku: 11,96 | přečteno: 829x
  • Další články autora

Michal Sikora

Zakázané město

Hned druhý den po příjezdu jsme Maua a Mauket zavedli do bývalého centra císařské Číny, které spolu s branou a náměstím Nebeského klidu tvoří střed a symboly nejen Pekingu, ale Číny celé. Dnes už je sice palác obyčejným smrtelníkům zpřístupněn (jako muzeum na celkové ploše téměř tři čtvrtě kilometru čtverečního s 980 budovami), i tak nám ale chvíli trvalo, než jsme se dostali dovnitř...

4.8.2008 v 21:31 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Cestování

Michal Sikora

Peking je velký

V Pekingu žije přes osm a půl milionu obyvatel, v celém správním obvodu jich je dokonce sedmnáct a půl. A mezi ně jsem se nejdřív vmísil já a devátého července přiletěl i Mau s Maucat...

3.8.2008 v 0:08 | Karma: 12,34 | Přečteno: 959x | Diskuse| Cestování

Michal Sikora

Road to Beijing

Cesta do Pekingu je dlouhá a strastiplná. Ať už vlakem s hromadou Číňanů z Wuhanu, či letecky z České republiky. Škola skončila někdy koncem června a s Li jsme si na začátek července naplánovali výlet do hlavního města. Volba Pekingu nebyla náhodná, svou dovolenou se tam totiž rozhodl strávit kamarád Mau se svou milou Maucat. A protože ani jeden z nich neumí ani slůvko čínsky, rozhodl jsem se jim dělat v Pekingu doprovod. Toho se dokonce hned chytla i Li, která jim začala organizovat bydlení u svého bráchy, který v Pekingu již nějaký čas pracuje a má k dispozici byt.

1.8.2008 v 14:32 | Karma: 9,28 | Přečteno: 824x | Diskuse| Cestování

Michal Sikora

Re: Krvavé hry nesvobody?

Rád bych reagoval na článek Rudolfa Polaneckého o nadcházejících olympijských hrách v Pekingu...

30.7.2008 v 21:41 | Karma: 12,63 | Přečteno: 932x | Diskuse| Sport

Michal Sikora

Fenghuang - nejčínštější Čína

Ve středu dopoledne jsem dorazil vlakem ze Xi'anu, narvaným autobusem v nelidském horku dojel zpátky na kolej, kde jsem konečně mohl s osvobozujícím pocitem shodit batoh ze zad. Spláchl jsem se sprchou, kterou tělo po 15 hodinách ve vlaku tolik potřebovalo, ale na následný odpočinek nebyl čas. Protřídil jsem batoh a vyrazil zpátky na nádraží. Tentokrát jsem měl před sebou do západního Hunanu - do starobylého městečka Fenghuang (凤凰, "Fénix")...

4.6.2008 v 20:10 | Karma: 13,27 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Trest pro potížistu Orbána. Jeho země dostane v příští Komisi slabé portfolio

2. června 2024  20:51

Maďarsko se zřejmě může rozloučit s tím, že by jeho zástupce v Evropské komisi příště získal...

Blesk zranil děti a dospělé v libereckém zámeckém parku, některé oživovali

2. června 2024  16:37,  aktualizováno  20:11

Celkem osmnáct lidí včetně dětí zranil blesk, který v libereckých Vratislavicích uhodil do stromu....

Nejpracovitější na světě? Číňané slaví nepřeberné množství svátků a umí to rozbalit

2. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně O Číňanech si řada lidí myslí, že jsou suchaři. Opak je ale pravda. Umějí za to pořádně vzít a...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1029x
Extrovertní introvert, pesimistický optimista, idealistický realista. Student čínské a japonské filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Hráč scrabble, počítačových her, čtenář japonských manga komiksů a fanoušek východoasijské kinematografie.

Seznam rubrik