Blackout.

Mějte nádrž vašeho auta vždy plnou. To proto, abyste naložili příbuzné a odjeli s nimi na chalupu, kde se to dá líp přežít. Cestou už benzín nenaberete, čerpací stanice jsou na elektřinu. Ani vlaky a busy už nepojedou.

Z častých zpráv z medií a debat doma, v hospodě i v práci už víte. Co klimatologové, co jiní vědci, co pseudovědci, co aktivisté, co klimaskeptici, co alarmisté, co ekoteroristé, co staří zakomplexovaní odpůrci, co Greta. Planeta se otepluje a céódvě je vrah. Musíme vymazat svou uhlíkovou stopu a přejít na OZE. Obnovitelné zdroje energie.

Energii mořského přílivu Česko trestuhodně zanedbává, protože si kvůli rozhledu z Řípu neopatřilo žádné moře. Údolní přehrady a hydroelektrárny jsou takovou zábavou energetiků, kteří – když voda je – pustí trochu elektřiny do ranní špičky.

Co zbývá? Solární pole a větrníky. Za soláry platíme my všichni obrovské peníze nějakým miliardářům, protože námi zvolení politici to tak vymysleli. Vrtule u nás moc nefičí, je na to v malé zemi málo místa, a lidé to bůhví proč nechtějí. Ale pomalu všeho přibývá a politici nás ujišťují, že do určitého roku splníme závazek daný EU.

A jsme v problému až po uši. Slunce svítí někdy moc, někdy míň a v noci vůbec. Vítr fouká – jak kde – někdy vůbec, jindy fakt dost. Co z toho plyne? Někdy bude elektřiny nedostatek, jindy přebytek. Pro první případ musíme mít nepřetržitě v provozu (nikoliv v záloze) nějaký ten ošklivý nejlépe jaderný zdroj. A když bude OZE elektřiny přebytek? Mohou shořet rozvodny, podělat se dráty vysokého napětí, nějaká elektrárna v síti může dostat ťafku, že se hned tak nevzpamatuje. Dominový efekt už jste jistě někdy probírali, bouchne jedna, bouchne druhá a pak už se poroučí celá síť.

Takže pro každý případ:

Mějte nádrž vašeho auta vždy plnou. To proto, abyste naložili příbuzné a odjeli s nimi na chalupu, kde se to dá líp přežít. Cestou už benzín nenaberete, čerpací stanice jsou na elektřinu. Vlaky a busy už nepojedou, elektřina nebude a nafta postupně dojde.

Než vyrazíte z města, všechno podle možností zabezpečte. Potmě se ve městech budou dít věci. A taky hned po skončení blackoutu není nutné řešit vytopeného souseda pod vámi.

Mějte zásoby jídla, hlavně trvanlivého, to čerstvé by se v nefunkční ledničce rychle zkazilo.

Léky pravidelně užívané i takové, kdyby na vás něco přišlo. Nemocnice budou v provozu jen pro nejvážnější případy. 

Taky pár balíků balené vody se hodí, zvlášť pokud nemáte vlastní studnu. Zapomeňte ale na mytí a koupání.

Na chalupě máte jistě krb, tak si připravte větší zásobu dřeva, což jistě nebude problém. Jinak se neohřejete.

Ohniště na zahradě, kde budete vařit guláš a polévky. Na ohni uvařený čaj a kafe přelejete do termosek.

Zásoby svíček, petrolej do lamp. Baterky, baterie a sirky.

Dobitý mobil, a pro jistotu i dobitý power bank, kterým si můžete dobít mobil i cokoliv jiného. Uzlové body sítí snad pár dní vydrží na elektrických agregátech a nouzově telefonovat půjde.

Zabavte děti a vůbec zabraňte ponorkové nemoci. Třeba si s nimi při svíčce zahrajte Člověče nezlob se. Nebo si povídejte. Možná zjistíte, že to je zajímavější než všechny pořady na sto dvaceti televizních kanálech.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Konečný | čtvrtek 23.9.2021 20:57 | karma článku: 30,96 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

10.10.2022 v 20:48 | Karma: 13,32

Michal Konečný

Čudlátka

9.10.2022 v 20:32 | Karma: 9,84

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

4.10.2022 v 8:21 | Karma: 19,48

Michal Konečný

Minuta

24.12.2021 v 11:58 | Karma: 8,37