Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejslavnější přívoz na Berounce

Ota Pavel je v české literatuře symbol všeho čistého, průzračného a krásného. U jeho povídek tušíte, že nevznikaly snadno, a jsou protiváhou utrpení, kterým musel projít.

„Psaní je nejtěžší z toho, co jsem dělal, zdá se mi obtížnější než havířina. Píšu i v noci, probouzím se a dělám si poznámky ... Psaní je prokletí, jako opium," řekl Ota Pavel na toto téma. Jeho povídky jsou ojedinělé také tím, jak jsou svázány nejen s konkrétní krajinou, ale i skutečnými lidmi, domy a dokonce i stromy, které v Luhu pod Branovem pořád můžete najít. „Když jsem šel na hrad Týřov, potkával jsem lidi, kteří v rukou drželi knížku Oty Pavla a četli si v ní,“ vzpomíná spisovatel  Josef Formánek. „Něco takového jsem nikdy nezažil. Neviděl jsem, že by někdo takhle chodil třeba s Kunderovou knížkou,“ říká.  Převoznická sezóna v Luhu pod Branovem letos neoficiálně začala ve středu 4. dubna. Měl jsem to štěstí, být u toho. Ačkoliv to byla předvelikonoční škaredá středa, sluníčko hřálo a příroda se probouzela do nové sezóny.

 

Nejbohatší chalupa v Luhu

Přívoz na pravém břehu Berounky v Luhě pod Branovem vznikl už v polovině 17. století hlavně z nutnosti, protože pro lidi žijící v okolí řeky byl životně důležitý. Převozník byl proto důležitým a mnohdy váženým člověkem, jehož řemeslo lidem usnadňovalo život. Bez něj by se lidé nedostali například s kravami na pastvu, za prací, do mlýna či kostela. Přepravoval ale i celé smuteční průvody na pohřby.  Od Proškových dob se za převoznicklým sochorem vystřídalo více převozníků. Dnes mě provázejí místostarostka Nového Strašecí Libuše Vosátková i starosta Karel Filip. Stejně jako další novodobí převozníci v Luhu pod Bránovem užívají luxus  „moci týdny bydlet v chalupě, kde voní v peci chleba a v máselnici se tluče máslo, jak psal Ota Pavel, podle kterého se tahle chalupa „koumáctvím a dřinou Karla Proška a penězi mého tatínka“ stala nejbohatší chalupou v Luhu.“   Původní domek byl postaven v roce 1651 Krištofem Kytnerem jako malá uhlířská chalupa, v roce 1872 byl úplně zničen velkou vodou, na stejném místě pak znovu postaven a jeho podoba se zachovala dodnes. Vstoupili jsme do té chalupy strejdy Proška, kde kdysi „ byla právě pec na chleba, ve sklepě mlíko a máslo a pod ním podmáslí a na stráni brambory a v lese hřiby a ve vodě, na kterou jsme koukali z okna, mračna ryb.“  Chalupa je pořád vybavená skromně a přitom stylově. Je tu klid, který neruší ani signál mobilních telefonů a vedle místnosti pro převozníky a kuchyňky pamětní síň Oty Pavla, kde najdete vypreparované hlavy trofejních štik, udice ze štípaného bambusu i legendární batůžek Oty Pavla z jelení kůže. V prosklených vitrínách se seznámíte s rodinou Oty Pavla, fotografiemi z natáčení filmu Smrt krásných srnců, s obaly zahraničních tisků jeho knih či jeho korespondencí. A pod stropem visí torzo staré pramice.

Na řece

Vyšli jsme před dům a sáhli si na dveře do sklepa, kde „stály kamenné hrnce s naloženými rybami v octě a cibuli, a když je človíček vzal, tekla mu šťáva mezi prsty a padaly z toho hamťavé drobky, dělalo se mu mdlo před očima i za očima jak to bylo dobrý.“   Seděli jsme na převoznické lavičce pod starým akátem, pili kafe a pozorovali krajinu, která se probouzela po zimním spánku.  Starosta Karel Filip vyprávěl, že mladý Prošek, vnuk legendárního převozníka, má něco po dědkovi, a také rozumí tajné řeči ryb. „Ví, kde a jak nakrmit a kdy na ně jít,“ říká. „Teď ne, v devět ale půjdou,“ řekl mi jednou. Pozná to podle počasí, zná tu řeku jako nikdo jiný. A taky má úlovky. Viděl jsem, jak tu tahá čtyřkilového kapra.  Místostarostka Libuše Vosátková dodává, že všechny ryby, o kterých psal Ota Pavel, tu pořád jsou. A tak tu můžete vídat, jak se vodou prohánějí „stříbrní tloušti s červeným kormidlem ploutve u prdelky, elegantní parmy s vousama i nabřichatělé plotice z tišin a proudníci z proudů“ z Pavlových povídek.

Dopili jsme kafe, starosta Karel Filip odvázal plavidlo, nalodili jsme se, a bidlem nás odpíchl na řeku, kterou měl Ota Pavel „rád víc než cokoliv na světě“. Paní místostarostka se proměnila v převoznici a loďka se pomalu ubírala velebným tichem. S každým dalším metrem na vodě z nás opadal stress a pohlcoval klid. Vzpomněl jsem si na text  Luhovského valčíku, který o řece Berounce napsal zdejší rodák Václav Svoboda:

Na břehu Berounky bílý přívoz stojí,

U něj starý akát svoji hlavu kloní.

Na lavičce pod ním převozník sedával,

Nad tou starou řekou na mládí vzpomínal.

Autor: libor michalec | pondělí 4.6.2012 8:44 | karma článku: 12,27 | přečteno: 969x
  • Další články autora

libor michalec

Bájný vlk Hati vypráví severské legendy

Za dlouhých severských nocí a při slabé záři plamínků ohně vypráví vlk Hati dávné příběhy předků... O tom, jestli tato kniha spatří světa můžete během následujícího týdne rozhodnout i Vy

20.11.2020 v 14:25 | Karma: 5,28 | Přečteno: 220x | Diskuse| Kultura

libor michalec

Ludvík Vaculík je

Čtu teď Vaculíkovy fejetony, tedy spíš poslední slova z Lidovek a jsem překvapen, jak ještě v osmdesáti letech byl literárně činný, jak uměl „napřít myšlenku vytčeným směrem“ jak o něm kdysi někdo napsal.

2.12.2016 v 0:00 | Karma: 0 | Přečteno: 43x | Diskuse| Kultura

libor michalec

Vzpomínky na Nepál

"Hlavně nepodnikejte nic samostatně," varoval nás Džef ještě než jsme vstoupili na nepálskou půdu. "A připravte se, že teď něco zažijete. Dávejte si pozor na bágly a foťáky."

29.8.2013 v 19:00 | Karma: 8,24 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ostatní

libor michalec

Prastrejda, který nezachránil svět II.

Plný nadšení z velkolepého osudu svého předka jsem vyprávěl o Udržalovi pozdě večer Věře v posteli a ona mi na to ospale namítla, že studovala historii, ale o žádným Udržalovi v životě neslyšela.„Byl předseda vlády. A babička říkala, že mohl bejt prezidentem, ale Masaryk ho nechtěl.“ „No jo, úřednický vládky,“ ušklíbla se. „Každej ví, že prezidentem po Masarykovi nemohl bejt nikdo jinej než Beneš.“

4.5.2013 v 12:07 | Karma: 8,34 | Přečteno: 565x | Diskuse| Poezie a próza

libor michalec

Prastrejda, který nezachránil svět

Když už jsem si myslel, že jsem v rámci ohledávání rodinných kořenů objevil všechno, co se dalo, stalo se něco, co mě vrhlo zpátky na začátek. Kdesi mezi řádky naší kroniky se totiž píše, že dědův strejda František Udržal z Dolní Rovně byl předsedou vlády, a když jsem po tom začal pátrat, zjistil jsem, že studoval dokonce stejnou školu v Halle jako můj praděda, ale pak se místo sedlačení dal na politiku. Ve třiceti se Udržal stal prvním selským poslancem v říšském sněmu, a potom za Masaryka ministrem národní obrany a nakonec předsedou vlády v době světové krize.

26.4.2013 v 9:08 | Karma: 16,30 | Přečteno: 721x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Novinář, spisovatel, fotograf, cínař...

Seznam rubrik