Prastrejda, který nezachránil svět II.

Plný nadšení z velkolepého osudu svého předka jsem vyprávěl o Udržalovi pozdě večer Věře v  posteli a ona mi na to ospale namítla, že studovala historii, ale o žádným Udržalovi v životě neslyšela.„Byl předseda vlády. A babička říkala, že mohl bejt prezidentem, ale Masaryk ho nechtěl.“ „No jo, úřednický vládky,“ ušklíbla se. „Každej ví, že prezidentem po Masarykovi nemohl bejt nikdo jinej než Beneš.“

"V normální demokracii si žádnej prezident nemůže vybrat nástupce. Udržal byl lidovej hrdina, něco jako Roosevelt, a babička vždycky říkala, že Beneš byl na prezidentování moc churavej,“ hájil jsem svého předka, a když si Věra přetáhla peřinu přes hlavu na znamení, že diskuse skončila, štrikoval jsem si na obláčku fantazie jak se prezident Tomáš Garrique prochází po Rovni s mým prastrejdou Udržalem, ruce za zády, cvikr mu vzrušením přeskakuje po nose, když Františkovi vysvětluje proč nemůže tuhle nabídku odmítnout i přes všechny ty problémy s agrární stranou:

"Nemůžete dopustit, aby se provalila naše hráz chránící svět proti blbosti toho německého fanatika," opakuje Masaryk trpělivě s tím svým nesmlouvavě přísným postojem vysokoškolského profesora, který se stal vojenským generálem, a pak i prezidentem. Trochu přitom připomíná Toma Hankse z filmu zachraňte vojína Ryana, už nevidí rozdíl mezi slohovou kompozicí a válečnou operací a tak mu na toho prezidenta Udržal kývne. Je to váhavé sedlácké kývnutí od kluka, co kdysi utíkal přes plot, aby mohl předcvičovat na sokolském sletu, a teď si zdráhavě uvědomuje, že musí utéct ze své agrárnické, fašouny prolezlé strany, aby právě těm fašounům nespadla do klína polovina zeměkoule. Zná ty lidi, co jsou ve vládě, sám si je vybral, prošel s nimi světovou krizi hospodářskou a myslel si, že to je to nejtěžší, co se mohlo stát, ale teď mu osud nachystal světovou krizi morální a politickou. Čelí jí ne jako voják, ale jako sedlák, který svým selským rozumem chápe, že si musí pojistit pomoc od světa nenápadnými drobnými gesty, tou prací s veřejností, která je o tolik důležitější než silácké vykřikování revolučních hesel z balkónů.

Když pak v mé půlnoční vizi pozval prezident Udržal Chamberleina do Rovně, byla to jen taková nezávazná schůzka, ale Udržal věděl, že nikdo z těch, kdo viděl tenhle ráj na zemi, nezůstal klidným. Předváděl užaslému premiérovi nejstarší demokracie světa meliorace, sokolský slet a pak ho vedl do své vily domů a tenkrát v té vile byl na návštěvě i můj šestiletý táta, honil se s dětma po zahradě a schovávali se ve vyřezávaném dřevěném altánku a táta potom nakouknul do té obrovské vily s mramorovýma schodama a užasle zíral, jak tam všichni chodí v oblecích a se skleničkou v ruce mluví cizí řečí a Chamberlain, když zahlédnul toho krásného chlapce, zabrumlal si: "Oh my Good," a vzpomněl si na Hitlerovu chatu v Alpách, kde to fičelo a bylo tam pusto a prázdno a něco se v něm zlomilo, a když si pak Hitler nárokoval Sudety, řekl mu „no, sir“. Tak dějiny přeskočily výhybkou na jinou spirálu, není žádná druhá světová válka, Hitler propadl vlastním výtahem a dějiny se kupodivu obešly docela dobře bez jednotek eses, gestapa i koncentračních táborů, ani Stalin neměl bez války koho zachraňovat, zůstaly mu jenom gulagy na Sibiři a žádní Češi ani Maďaři, Poláci nebo snad dokonce Východní Němci neměli žádný důvod oslavovat Sovětskou armádu, tím spíš, že vlna chaosu, bídy a občanské války se rozšířila z Ruska do Číny a komunistické strany vnímali i levicoví intelektuálové na Západě jako takový podivný extrémismus, a dokonce i Amerika zůstala pořád sice nadějnou ale druhořadou velmocí.

Autor: libor michalec | sobota 4.5.2013 12:07 | karma článku: 8,34 | přečteno: 565x
  • Další články autora

libor michalec

Bájný vlk Hati vypráví severské legendy

Za dlouhých severských nocí a při slabé záři plamínků ohně vypráví vlk Hati dávné příběhy předků... O tom, jestli tato kniha spatří světa můžete během následujícího týdne rozhodnout i Vy

20.11.2020 v 14:25 | Karma: 5,28 | Přečteno: 220x | Diskuse| Kultura

libor michalec

Ludvík Vaculík je

Čtu teď Vaculíkovy fejetony, tedy spíš poslední slova z Lidovek a jsem překvapen, jak ještě v osmdesáti letech byl literárně činný, jak uměl „napřít myšlenku vytčeným směrem“ jak o něm kdysi někdo napsal.

2.12.2016 v 0:00 | Karma: 0 | Přečteno: 43x | Diskuse| Kultura

libor michalec

Vzpomínky na Nepál

"Hlavně nepodnikejte nic samostatně," varoval nás Džef ještě než jsme vstoupili na nepálskou půdu. "A připravte se, že teď něco zažijete. Dávejte si pozor na bágly a foťáky."

29.8.2013 v 19:00 | Karma: 8,24 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ostatní

libor michalec

Prastrejda, který nezachránil svět

Když už jsem si myslel, že jsem v rámci ohledávání rodinných kořenů objevil všechno, co se dalo, stalo se něco, co mě vrhlo zpátky na začátek. Kdesi mezi řádky naší kroniky se totiž píše, že dědův strejda František Udržal z Dolní Rovně byl předsedou vlády, a když jsem po tom začal pátrat, zjistil jsem, že studoval dokonce stejnou školu v Halle jako můj praděda, ale pak se místo sedlačení dal na politiku. Ve třiceti se Udržal stal prvním selským poslancem v říšském sněmu, a potom za Masaryka ministrem národní obrany a nakonec předsedou vlády v době světové krize.

26.4.2013 v 9:08 | Karma: 16,30 | Přečteno: 721x | Diskuse| Kultura

libor michalec

Pradědova válka II.

Ale po pradědovi zůstal ještě jeden poklad - ve staré krabici od margarínu ležely několik desetiletí tři kila staré zažloutlé c.k. Feldpost. Ty štůsky dopisů, pečlivě převázané motouzem, psal praděda prababičce ze světové války pravidelně den za dnem, a ona je stejně tak pravidelně ukládala, aby teď sloužily jako svědectví o tom, co světová válka znamenala ne pro Franze Josefa nebo Tomáše Masaryka, ale obyčejného člověka jako byl můj praděda, který ale vlastně vůbec nebyl obyčejný.

24.4.2013 v 11:03 | Karma: 16,86 | Přečteno: 570x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Novinář, spisovatel, fotograf, cínař...

Seznam rubrik