Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ludvík Vaculík je

Čtu teď Vaculíkovy fejetony, tedy spíš poslední slova z Lidovek a jsem překvapen, jak ještě v osmdesáti letech byl literárně činný, jak uměl „napřít myšlenku vytčeným směrem“ jak o něm kdysi někdo napsal.

Hlavně jsem ale překvapen, jak ten knižní výbor fejetonů na sebe navazuje. Když jsem nahodile si nějaký přečetl v novinách, neznal jsem, co tomu předcházelo i jak to pak pokračovalo, ale tenhle, už druhý výběr fejetonů nazvaný „Říp nevybuchl“ je jakýsi román-fejeton, vyvážený, řekl bych prokombinovaný a čpící tou pižmoidní nezaměnitelnou „vaculíkovinou“. Je to už asi dvacet let, co jsem s ním „interviewoval rozhovor“ a přesto se mi nezapomenutelně vryl do paměti. V noci se mi zdávalo, že jsem narazil na nějaký Vaculíkův velký text, někdy kolem roku 1969 napsaný, když jsem se narodil, který všechno to nesrozumitelné na něm a na českých dějinách vysvětloval. Na půdorysu obrodného procesu těch let vyvstal portrét české duše a dějin, ráno jsem se vždycky budil zklamáním, že to byl jen sen, což asi svědčí o tom, že jsem si myslel, že on by toho byl schopen. Hrálo v tom asi i povědomí o rukopisu tuším Staré postele, o kterém tvrdil, že je velmi erotický, ale vydá jej až po své smrti, načež pak i to zamítnul, a jak jsem si vážil toho gesta, tak jsem se cítil ochuzen, že u něj jakási odpovědnost ke společnosti a svému odkazu zvítězila nad autorskou ješitností, neboť se někde chlubil, jak a kvalitně umí „napsat soulož“. Ludvík Vaculík, vytržený z kontextu jednotlivým nahodilým čtením „posledního slova“ v Lidovkách působí jaksi neadaptovaný na moderní dobu, skoro až vyšoupnutý dobou na okraj, ale pečlivým čtením kontextu naopak až příliš zakotvený, zakořeněný a tudíž pevnější, než celá naše postmoderní éra, jako jakýsi poslední strom, který odolává ničivému hurikánu, s kmenem přirozeně zvrásněným, posetým jizvami a olupující se kůrou. Ne náhodou se jeden výbor jeho fejetonů jmenuje „Dřevěná mysl“. Skoro mě napadá, že ten text, o kterém se mi zdálo, jsou právě tyto „výběry z posledních slov.“ Ten rozhovor tenkrát byl zvláštní, sešli jsme se v tehdy ještě žurnalistickém klubu v Pařížské ulici, kde sídlil Syndikát novinářů. Působil na mě….jak jsem napsal ale nenapsal jsem jak, když jsem opakoval otázku, na kterou se mu nechtělo odpovídat, řekl …ste bl..ej…“ jak mě to omráčilo v té oficiální chvíli, protože jsem to vůbec nečekal a nikdy dřív ani potom nezažil. Odcházel potom se síťovkou v ruce jako po dobře odvedené práci. Pak jsem ho  po letech znovu požádal o rozhovor k roku 68, ale napsal mi, že už se tím nechce zabývat, a já to psal pod dojmem slov o rozfoukávání oharků té doby, která jsem od něj někdy četl a napadlo mne tenkrát, že právě v tom roce v něm ten plamen se utlumil. Pořád si myslím, že měl na to být světovým autorem víc než Kundera, že hořel v Sekyře jasnějším plamenem než Kundera v Žertu, ale na to, aby odešel do světa byl příliš zakořeněný v české kotlině. A nejzvláštnější na tom je, že ho čtu i píšu o něm jako by tu pořád byl.

Autor: libor michalec | pátek 2.12.2016 0:00 | karma článku: 0 | přečteno: 43x
  • Další články autora

libor michalec

Bájný vlk Hati vypráví severské legendy

Za dlouhých severských nocí a při slabé záři plamínků ohně vypráví vlk Hati dávné příběhy předků... O tom, jestli tato kniha spatří světa můžete během následujícího týdne rozhodnout i Vy

20.11.2020 v 14:25 | Karma: 5,28 | Přečteno: 220x | Diskuse| Kultura

libor michalec

Vzpomínky na Nepál

"Hlavně nepodnikejte nic samostatně," varoval nás Džef ještě než jsme vstoupili na nepálskou půdu. "A připravte se, že teď něco zažijete. Dávejte si pozor na bágly a foťáky."

29.8.2013 v 19:00 | Karma: 8,24 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ostatní

libor michalec

Prastrejda, který nezachránil svět II.

Plný nadšení z velkolepého osudu svého předka jsem vyprávěl o Udržalovi pozdě večer Věře v posteli a ona mi na to ospale namítla, že studovala historii, ale o žádným Udržalovi v životě neslyšela.„Byl předseda vlády. A babička říkala, že mohl bejt prezidentem, ale Masaryk ho nechtěl.“ „No jo, úřednický vládky,“ ušklíbla se. „Každej ví, že prezidentem po Masarykovi nemohl bejt nikdo jinej než Beneš.“

4.5.2013 v 12:07 | Karma: 8,34 | Přečteno: 565x | Diskuse| Poezie a próza

libor michalec

Prastrejda, který nezachránil svět

Když už jsem si myslel, že jsem v rámci ohledávání rodinných kořenů objevil všechno, co se dalo, stalo se něco, co mě vrhlo zpátky na začátek. Kdesi mezi řádky naší kroniky se totiž píše, že dědův strejda František Udržal z Dolní Rovně byl předsedou vlády, a když jsem po tom začal pátrat, zjistil jsem, že studoval dokonce stejnou školu v Halle jako můj praděda, ale pak se místo sedlačení dal na politiku. Ve třiceti se Udržal stal prvním selským poslancem v říšském sněmu, a potom za Masaryka ministrem národní obrany a nakonec předsedou vlády v době světové krize.

26.4.2013 v 9:08 | Karma: 16,30 | Přečteno: 721x | Diskuse| Kultura

libor michalec

Pradědova válka II.

Ale po pradědovi zůstal ještě jeden poklad - ve staré krabici od margarínu ležely několik desetiletí tři kila staré zažloutlé c.k. Feldpost. Ty štůsky dopisů, pečlivě převázané motouzem, psal praděda prababičce ze světové války pravidelně den za dnem, a ona je stejně tak pravidelně ukládala, aby teď sloužily jako svědectví o tom, co světová válka znamenala ne pro Franze Josefa nebo Tomáše Masaryka, ale obyčejného člověka jako byl můj praděda, který ale vlastně vůbec nebyl obyčejný.

24.4.2013 v 11:03 | Karma: 16,86 | Přečteno: 570x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Novinář, spisovatel, fotograf, cínař...

Seznam rubrik