Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdravotnické poplatky bez vášní.

Pojišťovnická matematika je vědní obor, kterému nerozumím. Čemu rozumím, to je její účel. Musí nastavit pojišťovací podmínky tak, aby celková vybraná suma byla o něco vyšší, než ta vydaná. Např. u havarijního pojištění se nikdo nepozastavuje nad spoluúčastí a amortizací. Proč tedy tolik křiku u pojištění zdravotního? Protože se "nám něco" bere! Něco, co zavedl předchozí režim po r. 1948 a velkohubě nazval bezplatným zdravotnictvím. Jenže ono bezplatné nebylo, pojištění platili všichni v produktivním věku, neboť měli právo na práci (chápej pracovní povinnost). A pojistné dávky byly nastaveny tak, aby pokryly soudobé náklady na zdravotní péči. A pokud nepokryly, stát je přesunul z jiného šuplíku. Nedělejme si však iluze, že poskytovaná péče byla pro všechny stejná. Ti rovnější mezi rovnými měli SANOPZ (pošťák se tam nedostal) a Vojenské nemocnice (Praha, Hradec) i zahraniční léčiva. Ti ostatní obvoďáky, Harburn, Acylpyrin a zastaralé špitály. Samozřejmě si lékaře ani špitál nemohli zvolit.

Medicína ovšem od té doby udělala obrovský skok kupředu, leč každá sranda něco stojí. Je tedy podstatně nákladnější. A jak se říká, bez peněz do hospody nelez. Čekal bych tedy od soudobého politika, že řekne: "1. Občané, na zdravotním pojištění se vybralo tolik. 2. Výdaje na zdravotnictví činí tolik. Z čeho pokryjeme schodek? Nabízí se několik řešení: a. zvýšíme procento odváděného pojistného, b. zavedeme spoluúčast, c. sebereme to jiným s vyššími příjmy." Bod c se bude mnoha líbit. Toto řešení, typické pro levici tolik ochotné rozdávat z cizího, má jednu systémovou chybu. Dotyčný, dojený na krev, zavře krám a přesune podnikání jinam. Výsledkem budou další nezaměstnaní a nižší příjmy z pojištění. Další problém je zneužívání zdravotní péče dle klasického vzorce: co je zadarmo, toho si nevážím. Ta takzvaně bezplatná zdravotní péče přinesla nový jev. Dříve se pacient obracel na lékaře se závažnějším onemocněním. Kašle, rýmy apod. se léčily domáckými prostředky. Dnes se na lékaře obrací s prominutím s každým "zaraženým prdem". K tomu bohužel přispěla i ona přísně vyžadovaná bumážka-neschopenka. Výsledkem bylo, že se nepřítomnost v práci u banálních onemocnění protáhla ze 2-3 dnů na minimálně týden. A i dotaz přetížených a otrávených obvoďáků: "Co vám je, co na to chcete a chcete neschopenku?" Jelikož zvyk je železná košile, mnohý z nás se tak chová dosud. Někteří starší lidé, a teď střílím do vlastních řad, berou návštěvu lékaře jako jakousi formu společenského styku. Oněch tolik diskutovaných 30 korun za návštěvu lékaře přece jen tyto "společenské" návštěvy omezilo a  zároveň přineslo nemalý obnos. Co je chybou, to je lékárenský poplatek za položku na receptu. Je mojí volbou, zda zvolím generický lék či lék s doplatkem, ale nechápu, k čemu slouží onen výše zmíněný poplatek za položku na receptu. A jsme u posledního problému, o kterém chci pohovořit. Tím je neochota politiků nazývat věci pravými jmény. Proč nesrozumitelný "poplatek za pobyt v nemocnici" místo "poplatek za hotelové služby"? Pacient přeci má k dispozici lůžko s lůžkovinami (často mnohokrát denně měněnými), řadu služeb i stravu. Ukažte mi ubytovací zařízení za 60 Kč denně "all inclusive"!

Řekněme si tedy na rovinu, na co ve zdravotní péči máme a na co ne. A kde vzít na to, na co nemáme. A jestli na to skutečně chceme někde vzít (krom z cizího) a jak se na tom tedy budeme ze své kapsy podílet. Ale to by bylo povídání na další a daleko obsažnější článek.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Slavíček | pátek 14.5.2010 12:30 | karma článku: 21,16 | přečteno: 859x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Musela jsem skončit kvůli názorům na transgender, řekla skotská expremiérka

25. května 2024  17:57

Bývalá skotská premiérka a dlouholetá předsedkyně vládní Skotské národní strany (SNP) Nicola...

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

25. května 2024  15:46,  aktualizováno  17:36

Tisíce lidí na různých místech Česka sledovaly semifinále hokejového mistrovství světa. Fanoušci...

Rusko zasáhlo hypermarket v Charkově, mohlo v něm být přes 200 lidí

25. května 2024  17:01,  aktualizováno  17:32

Nejméně dva lidé zahynuli a 25 bylo zraněno při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské...

Na Česko udeřily silné bouřky, meteorologové vydali varování před kroupami

25. května 2024  14:36,  aktualizováno  16:47

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy