Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výprodej mozků.

Trochu mne mrazí v zádech, když čtu prognózy o počtech lékařů, kteří se chystají opustit své dosavadní posty a odejít za prací do zahraničí. Ale divit se jim nemůžu, vlastně je docela chápu.

Minulý režim ve smyslu hesel „Já jsem horník a kdo je víc“, aniž bych cokoliv měl proti horníkům, kteří ostatně tato hesla nevymýšleli, totálně zdegradoval inteligenci a nejen tu medicínskou. Lékař byl postaven na úroveň údržbáře tělesné schránky. Co vám je, co na to chcete, další. Hovořit o nějaké úctě k lékařské profesi či o etice tohoto povolání, to byl přímo projev světového imperialismu, poklonkování západu a pohrdání dělnickou třídou.
Oni ti soudruzi měli ale velkou kliku v tom, že existoval dobře zavedený školský systém s kvalitními učiteli, jehož produktem byli kvalitně vzdělaní lidé. Od vyučenců až po vysokoškoláky. A kupodivu měli dost rozumu, nebo to byl možná jen nezájem, aby do systému příliš nezasahovali. Nacpali tam, pravda, jedinou správnou ideologii, ale do odborné části, krom pár tragikomických excesů, moc nezasahovali. A pro jistotu nás obehnali drátem, aby snad pomýlení soudruzi neudělali tu chybu, že by zdrhli. Takže skutečných a znalých odborníků jsme měli dost, ale tím to také končilo. Rozhodovali neodborníci a zhusta totální ignoranti. Odborníci museli držet hubu, protože vystudovali za dělnické peníze.

S pádem režimu a nástupem demokracie se očekávalo i jiné společenské zařazení a ohodnocení inteligence. Jak se ukazuje, byla to těšínská jablíčka a plané naděje. Ono Werichovské: „V Čechách se odjakživa platilo více za muziku jak za fyziku“ platí dál. Hon na inteligenci a zejména lékaře vesele bují za velké podpory médií. Nepamatuji se, že bych četl fundovaný článek o lékařích v nemocnicích či dokonce reportáž třeba o jednom týdnu života lékaře ve špitále. Zato dehonestujících až demagogických článků je bezpočet. Takže se vůbec nelze divit tomu, že toho mají lékaři, ale i ostatní zdravotnický personál právě dost.
Co je vysoce na pováženou, to je reakce odpovědných institucí – prosím, běžte. Dovezeme si nové „otroky“ z Ukrajiny, Kazachstánu, Kočinčiny. A tím je problém vyřešen. Není. Je jen zameten pod koberec, i když na něm tvoří bouli jako hrom. Nechci posuzovat odbornou kvalitu „importovaných“ lékařů. Ale je zde jeden veliký problém, který jsem ostatně zažil i na vlastní kůži. Podstatnou částí úspěšné léčby je důvěra pacienta k lékaři. To platí i o tom českém. Ovšem s tím se většinou, pokud nepoužívá příliš „odborných lékařských pindů“ domluvíte. Horší je tomu však u lékařů, kteří moc ceski němluvi. Těžko budte věřit lékaři, kterému nerozumíte, co vám chce vlastně říci.

A k tomu všemu si vesele zaděláváme na další problém. Tiše a ochotně demontujeme školství na jakousi družinu pro nezletilou mládež. Kantor má autority ( i té společenské) jak za krejcar uranu a kázeňských pravomocí  nula. Požadovat skutečné znalosti je málem trestný čin. Maturita bývala obrazem středoškolského vzdělaní a ten, kdo odmaturoval (pokud to nebyla augerechnet „dělnická maturita“) něco přeci uměl. Ale to je zřejmé kastovnictví, takže zasluhuje vymýtit. A vysokoškoláci? Diplom nebyl rozhodně zadarmo (opět s výjimkou těch politických), ale díky tomu měl i odpovídající prestiž.
Tak nevím, možná jsme byli coby válečné či těsně poválečné děti mentálně retardovaní, ale nepamatuji génia, který by vystudoval „přes prázdniny“. I „vystudovat“ pověstnou „Sorbonu“ a s ní titul RSDr. (Rozhodnutím Strany doktor), trvalo pár let. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že tímto způsobem vzdělávání, či spíše nevzdělávání se posunujeme kamsi k rozvojovým zemím. Nahradit kvalitu kvantitou prostě nelze.

Také Vás občas mrazí?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Slavíček | úterý 9.11.2010 16:20 | karma článku: 14,97 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

„Největší blbost mého života“. Německý důstojník dostal za špionáž pro Rusko tři roky

27. května 2024  12:11

Soud v Německu v pondělí poslal na tři a půl roku do vězení armádního důstojníka za to, že předával...

Sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně dva tisíce lidí

27. května 2024  7:51,  aktualizováno  12:08

Aktualizujeme Páteční sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně 2000 lidí. Podle AFP to v pondělí vedení...

Podezřelá úmrtí ve zdravotnickém zařízení? Policie případ odložila

27. května 2024  12:06

Policisté odložili vyšetřování série podezřelých úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně....

GLOSA: Lidi, na ten hokej se nedalo dívat!

27. května 2024  11:26

Bydlím dvě minuty od O2 areny. Ještě než začalo hokejové mistrovství světa, pár sousedů opustilo...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy